Wil u dat de Turteltaks naar beneden gaat? "Leg dan zo veel mogelijk zonnepanelen"

Bart Tommelein.
BELGA Bart Tommelein.
Dat is de ­opmerkelijke maar ­simpele boodschap van kersvers energieminister Bart Tommelein (Open Vld). De veelbesproken energieheffing van 100 euro zal niet verdwijnen, nu Vlaanderen de stekker trekt uit 2 miljard subsidies voor een biomassacentrale in Gent.

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft het nog eens duidelijk gezegd. De schuldenberg uit het verleden is niet weg, én Vlaanderen moet zijn klimaatdoelstellingen halen.

Zijn nieuwe viceminister-president Bart Tommelein sluit zich daarbij aan. Maar hij wil de taks wel verlagen door te kiezen voor goedkopere hernieuwbare energie, namelijk wind, warmte en zon. Opmerkelijk, gezien zonnepanelen de bron van alle ellende zijn. "De tijden zijn veranderd. Zonnepanelen zijn niet langer gesubsidieerd en ze zijn toch rendabel. Meer rendabel dan een spaarboekje. En er zijn heel veel plekken waar er nog bij kunnen. Ik denk aan overheidsgebouwen en bedrijfsdaken, maar ook aan woningen van particulieren. Het probleem in Vlaanderen is dat we het o zo belangrijke draagvlak voor hernieuwbare energie onderuit geslagen hebben", vindt Tommelein, die zichzelf een groene liberaal noemt.

"Door oversubsidiëring, maar ook door de heisa die de oppositie is beginnen te maken over een heffing van voor de meeste gezinnen 2 euro per week. Ik zie het als mijn taak om Vlaanderen weer warm maken voor zon en wind. Het draagvlak herstellen kan alleen maar als de politiek stopt met zwartepieten, overdrijven en naar het verleden wijzen. Ik wil naar de toekomst kijken. Ik hoop dat socialisten en groenen dat ook doen."

Het hele gesprek met Bart Tommelein leest u in HLN Plus, onze zone exclusief voor abonnees. Proef nu 5 weken voor 1 euro.

Poll

Bent u bereid om te investeren in zonnepanelen om zo de Turteltaks te doen dalen?

  • ja 28%
  • nee 72%