Exclusief voor abonnees

Wij, sukkels

Getty Images

Zouden de Ronaldohaters niet een kniebuiginkje willen maken? Met prevelende excuses voor hun boosaardige tong? In zijn eentje speelde hij Real Madrid naar een vrijwel zekere finaleplaats in de Champions League. Met een hattrick, zowaar. In alle scoringsstatistieken is Cristiano recordhouder. Mag je dan even de handen in de heupen planten na weer een doelpunt? Even de spreidstand van eenzame wolken aannemen?
 
Cristiano Ronaldo is een fenomeen van hem alleen. Er bestaat geen dubbelganger, geen neefje, geen doorslag van genialiteit. En ja hij heeft zijn maniertjes, maar die heeft Brad Pitt ook. En dichter bij huis, Matthias Schoenaerts en Olga Leyers. Waarom worden hun maniertjes nooit eens controverse?
 
De Portugees van Real Madrid wordt al zijn hele leven achtervolgd door censuurmeesters van clubs, media en coaches. Soms is hij homoseksueel, dan weer promiscue wijvengek. Er wordt gelachen met zijn bolides, Rolexen en jacuzzi's, maar nooit is iemand armer geweest dan Cristiano Ronaldo. Niet eerder is een kind zo vroeg van het eiland weggestuurd door zijn moeder om wat geld bijeen te krasselen bij een professionele voetbalclub. Hij heeft het allemaal doorstaan en toch wordt hij weggezet als narcistische parvenu.
 
Moord!
 
Waar blijft het serene oordeel over een half buitenaardse genius? Ik pleit voor een collectieve schuldbekentenis. Niet Cristiano verzoop in de glorie, wij waren het die onbekwaam waren zijn glorie te vatten. Als een legioen van sukkels hielden we ons in jaloezie en rancune verschanst.
 
Het is niet meer goed te maken, maar toch: laat me nog een keer buigen voor u, meneer Ronaldo.     

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis