Wie is uw pineut van het jaar?

Belga
Sinterklaas achter de rug? Tijd voor onze vertrouwde eindejaarspoll. Dagelijks krijgt u één categorie voorgeschoteld, met tien keuzemogelijkheden. Op die manier gaan we 25 dagen lang op zoek naar de bijzonderheden die 2014 zo uniek maakten. Van de harde realiteit tot het luchtige vertier, alles zal aan bod komen. Starten doen we met de pineut, op 30 december volgt dan de apotheose met de verkiezing van het nieuwsfeit van het jaar. Aan u om te stemmen, ook als u het niet eens bent met onze selectie. Over kleuren en smaken valt niet te twisten, toch? De resultaten zal u de dag nadien al meteen terugvinden in een apart artikel.

Poll

Pineut van het jaar

  • 1. Australiër laat allereerste iPhone 6 live op de grond vallen 17%
  • 2. Begijn constant 'gejost' in 'Foute Vrienden' 7%
  • 3. Casanova wordt aan luchthaven opgewacht door zijn drie liefjes 12%
  • 4. Chris Froome blijft maar vallen in Tour 3%
  • 5. Dj Jos riskeert tien jaar cel 8%
  • 6. Marc Coucke schiet in eigen gezicht 7%
  • 7. Prins Laurent in de steek gelaten terwijl hij in coma lag 9%
  • 8. Supporters op Duivels-camping voelen zich bedrogen 8%
  • 9. Volksheld Neymar uit het WK geschopt 4%
  • 10. Zwarte Piet niet overal geliefd 25%

1. Australiër laat allereerste iPhone 6 live op de grond vallen
Een van de allereerste iPhones 6 live voor de camera op de grond laten vallen, het overkwam deze ongelukkige Australiër in Perth. De apetrotse Jack Cooksey wilde iets te enthousiast het doosje openen, waarop het dure toestel tegen de straatstenen smakte.

2. Begijn constant 'gejost' in 'Foute Vrienden'
In zijn blootje poseren voor studenten van een tekenacademie én zijn schoonzus, een taart in het gezicht van een nietsvermoedende voorbijganger kwakken, een vernederende fotoshoot voor P-Magazine,... De prettig gestoorde komiek kreeg het telkens nog een tikkeltje harder te verduren dan zijn drie kompanen in 'Foute Vrienden'.

Kos

3. Casanova wordt aan luchthaven opgewacht door zijn drie liefjes
'The Other Woman', maar dan in het echt: drie meiden besloten om samen wraak te nemen nadat ze er achter waren gekomen dat hun vriend hen met de twee anderen bedroog. En dus wachtte het trio Charlie Fisher vrolijk op in de luchthaven toen die van vakantie terugkeerde. "Leugenaar, bedrieger", klonk het van zodra ze hem in het vizier kregen. De twintigjarige kerel zag geen andere oplossing dan op de vlucht te slaan met zijn grootmoeder.

4. Chris Froome blijft maar vallen in Tour
De gevreesde kasseienrit in de Tour tussen Ieper en Arenberg bracht de nodige brokken met zich mee. Compleet ontredderd hield Froome het voor bekeken, na een derde tuimelperte in twee dagen. "Ik ben er kapot van, maar mijn gehavende pols en de zware omstandigheden maakten het haast onmogelijk om mijn fiets nog onder controle te houden", liet de titelverdediger weten. Toen enkele dagen later ook Alberto Contador zwaar ten val kwam, was de Tour onthoofd.

AP

5. Dj Jos riskeert tien jaar cel
De arme drommel wist niet wat hem overkwam, toen hij in opdracht van de Landense burgemeester zigeuners moest gaan verjagen met luide muziek. De 'terreuractie' pakte echter compleet anders uit dan verwacht: de kinderen amuseerden zich rot, de volwassenen boekten hem voor een trouwfeest en Jos Thijs groeide uit tot een ware cultheld. Al was de sympathieke dj toch weer de pineut toen hij na een klacht van het Minderhedenforum tien jaar cel riskeerde.

Photonews

6. Marc Coucke schiet in eigen gezicht
Het startschot geven voor de Kidsrun in Nazareth? Geen evidente opgave voor Marc Coucke. Met een sprekende foto maakte de KVO-preses duidelijk dat hij het eerste EHBO-slachtoffer van de dag geworden was. De fervente twitteraar reageerde ook nu met een vrolijke kwinkslag.

7. Prins Laurent in de steek gelaten terwijl hij in coma lag
Kunstmatig in coma gebracht om een zware longontsteking beter te kunnen behandelen: de gezondheidstoestand van prins Laurent leidde in maart tot heel wat speculatie. Albert en Paola maakten geen goede beurt omdat ze hun vakantie lieten voorgaan op een bezoek aan hun zieke zoon. Met een vreemd persbericht -waarin ze Laurent onder meer haar "meest kwetsbare kind" noemde- deed de koningin nog meer wenkbrauwen fronsen.

EPA

8. Supporters op Duivels-camping voelen zich bedrogen
Het bier dat op zich liet wachten, geen wifi of elektriciteit, slechts vier douches,...  De supporters die een verblijf in de 'luxecamping' Devillage geboekt hadden om de Duivels aan te moedigen, hadden er duidelijk meer van verwacht. Twee maanden geleden vroegen de gedupeerden nog openlijk in een brief aan de Voetbalbond waar de beloofde compensatie bleef.

BELGA

9. Volksheld Neymar uit het WK geschopt
Het Braziliaanse raspaardje speelde een dijk van een WK, tot 'beenhouwer' Zúñiga die 'vliegende knie' in zijn rug plantte. Twee centimeter hoger en Neymar was misschien in een rolstoel geëindigd, nu kwam hij er vanaf met 'slechts' een gebroken lendenwervel. De hele natie huilde met hem mee, al moest de grootste klap dan nog volgen. Zonder hun sterspeler incasseerde de 'Seleçao' een onvoorstelbare 7-1 pandoering tegen Duitsland.

REUTERS

10. Zwarte Piet niet overal geliefd
De trouwe assistent van Sinterklaas kreeg het vooral bij onze noorderburen zwaar te verduren. Een rechter hekelde de negatieve stereotypering van de zwarte mens, er verschenen witte Pieten in het Sinterklaasjournaal en bij de intocht in Gouda dienden zelfs zestig mensen gearresteerd te worden. Via Movement X -de burgerrechtenbeweging van Dyab Abou Jahjah- waaide de hele discussie ook even over naar ons land.

anp