Wie is Lars Vilks, het 'echte' doelwit van de aanslagen in Kopenhagen?

AFP
In de Deense hoofdstad Kopenhagen werd een debat rond de vrijheid van meningsuiting abrupt beëindigd door een schietpartij. Eén persoon overleefde het incident niet. De bijeenkomst was een idee van de Zweedse cartoonist Lars Vilks. Vilks raakte niet gewond, maar hij is mogelijk wel het doelwit geweest van de aanslag. Wie is hij?

De cartoonist Lars Vilks had op zaterdag de bijeenkomst 'Kunst, godslastering en de vrijheid van meningsuiting' in cultureel centrum 'Kruddtonden' georganiseerd om stil te staan bij de fatwa die de Iraanse leider imam Khomeini op 14 februari 1988 uitsprak tegen Salman Rushdie. Khomeini riep op tot het doden van de schrijver vanwege zijn boek De Duivelsversen.

Aangezien Vilks in het verleden al meerdere malen met de dood bedreigd is, waren agenten en bodyguards aanwezig. Je weet maar nooit.

En toen liep het uit de hand. Een schutter, die in de loop van deze nacht door de politie gedood is, vuurde tientallen kogels af. Eén man werd getroffen, Vilks bleef ongedeerd, maar vermoedde dat hij wel het doelwit was van de aanslag. Hij zei tegenover persbureau AP dat de aanslag mogelijk geïnspireerd was door die op Charlie Hebdo. Waarom?

EPA

Het is fundamenteel voor het westerse denken dat iemand zich creatief kan uitdrukken zonder uitzondering te moeten maken voor heiligen

Lars Vilks, Mohammed-cartoonist

Islamitische Staat

Lars Vilks publiceerde op 18 augustus 2007 een cartoon met Mohammeds hoofd op een hondenlichaam in de Zweedse krant Nerikes Allehanda. Voor vele moslims komt een visuele afbeelding van de profeet Mohammed neer op heiligschennis. Bovendien wordt de hond in de moslimwereld als een onrein dier beschouwd. "Het is fundamenteel voor het westerse denken dat iemand zich creatief kan uitdrukken zonder uitzondering te moeten maken voor heiligen", verdedigde de cartoonist zich.

Doodsbedreigingen bleven niet uit. Maar Vilks zei dat hij zich niet te veel zorgen maakt over een dreigement dat uitgaat "van mensen die slechts een zeer kleine tak van de moslims vertegenwoordigen".

Er werd ook een fatwa uitgesproken door de toen nog mysterieuze Abu Omar al-Baghdadi, maar nu leider van Islamitische Staat.