WHO over versnelde opmars coronavirus in Europa: “Weekcijfers overstijgen nu die van eerste piek”
CoronavirusDe Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt de versnelde opmars van het nieuwe coronavirus in Europa “alarmerend”, zo bleek op de persconferentie van het Europese comité van de WHO. Ook de overweging in verschillende landen om de quarantaineregels versoepelen, baart de WHO zorgen. De aanbeveling blijft een quarantaine van veertien dagen.
Delen per e-mail
Het transmissieniveau van Covid-19 heeft in Europa "een alarmerend peil" bereikt, klonk het op de persconferentie. Heel wat landen, waaronder ook België, zien het aantal besmettingen de jongste weken fors toenemen. “De cijfers van september zouden voor heel Europa een wake-upcall moeten zijn. De weekcijfers overstijgen nu die van de eerste piek in Europa in maart-april.” Daarbij moet wel rekening worden gehouden dat er nu veel meer getest wordt dan toen, maar toch is de WHO bezorgd.
Milde symptomen
Hoopgevend is wel dat de meeste besmettingen zich bij jongeren voordoen, die meestal slechts milde symptomen vertonen. “Hoe de pandemie zich verder ontwikkelt, hebben we zelf in de hand. We zijn er al een eerste keer in geslaagd om ze terug te dringen en kunnen dus opnieuw terugslaan”, klonk het.
Het recept om het coronavirus onder controle te houden is intussen genoegzaam bekend: handen wassen, afstand houden, mondmasker dragen als dat niet mogelijk is, en massaal testen. Ook nu het griepseizoen er aankomt, blijft de WHO bij haar standpunt om zo veel mogelijk te testen. Niet alleen mensen van wie geweten is dat ze contact hebben gehad met een besmet persoon, maar iedereen die symptomen vertoont van Covid-19 zou best getest worden, blijft het devies.
Coronamoeheid
De WHO toont wel begrip voor de ‘coronamoeheid’ die sommigen vertonen nu de maatregelen al zo lang gelden. “Die moeheid is normaal en moet ernstig genomen worden. Ze moet aangepakt worden waar ze ons in gevaar brengt.”
In steeds meer landen wordt erover nagedacht om de quarantaineperiode in te korten, maar dat is niet naar de zin van de WHO. “Onze aanbeveling voor een quarantaine van 14 dagen is gebaseerd op de kennis die we hebben over de incubatietijd en transmissie van het virus. We zullen dit enkel herzien op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten, maar dat is nu nog niet het geval.” Enkele landen hebben de verplichte quarantaine toch al ingekort, in Frankrijk bijvoorbeeld tot zeven dagen en in het Verenigd Koninkrijk tot tien dagen.
Hogere cijfers dan april
Het Europese comité van de WHO is bevoegd voor 53 landen, waaronder Rusland. In het hele gebied werden al vijf miljoen gevallen van Covid-19 opgetekend. Het dagelijks gemiddelde ligt nu op 40.000 à 50.000 besmettingen, wat meer is dan de 43.000 begin april. Het nieuwe absolute record dateert van 11 september, met 54.000 positieve gevallen op 24 uur.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Louvre krijgt twee kunststukken uit de 16e eeuw terug, nadat ze 40 jaar na diefstal plots opduiken bij erfenis
"Cold case" opgelost in het Louvre: twee kunstwerken uit het midden van de 16de eeuw zijn woensdag, bijna 40 jaar nadat ze gestolen waren, naar het Parijse museum teruggekeerd. De politie kwam ze op het spoor bij de afhandeling van een erfenis in Bordeaux. -
8
Crevits waarschuwt: “Stikstofmaatregelen zullen misschien hard zijn”
“Ik geloof in oplossingen via innovatie, maar er zullen wellicht ook een aantal extra maatregelen nodig zijn.” Dat zei Vlaams minister van Economie en Landbouw Hilde Crevits (CD&V) in een actualiteitsdebat over de stikstofproblematiek. “Maatregelen die misschien hard zullen zijn, maar dat zal gepaard moeten gaan met een stevig flankerend beleid, waarin we mensen niet in drastische financiële moeilijkheden gaan storten.” -
Sparen
Sparen voor uw (klein)kind: vier interessante formules
Kreeg u van uw ouders ook een financieel rugzakje cadeau toen u meerderjarig werd of uw studies afmaakte? Of spaart u zelf met dat doel voor uw kinderen of kleinkinderen? Spaargids.be legt uit waarom het interessant is om niet alleen spaarformules, maar ook beleggingen te overwegen. -
-
HLN Drive
Is een elektrische auto echt goedkoper in verbruik?
We kunnen niet ontkennen dat een elektrische auto geld kost. Veel geld. “Maar het verschil met een wagen met verbrandingsmotor win je op termijn terug”, horen we dan. Is dat wel zo? HLN Drive haalde de rekenmachine boven. -
Geen mondmaskerplicht meer in Texas en Mississippi, Biden scherp: "Het laatste dat we nodig hebben is Neanderthal-denken”
Het besluit van de staten Texas en Mississippi om de mondmaskerplicht te laten vallen kan rekenen op harde kritiek van president Joe Biden. “Het laatste dat we nodig hebben is Neanderthal-denken”, zei hij in het Witte Huis tegen journalisten. Mondmaskers doen er nog steeds toe, is zijn boodschap aan de zuidelijke staten. -
PREMIUM
Stilte voor de storm in onze ziekenhuizen? “Het is opvallend rustig, en hopelijk blijft dat zo!”
Net als toen de coronabesmettingen in juli sterk stegen, kijkt iedereen met een bang hart naar het aantal ziekenhuisopnames. Wij informeerden opnieuw bij de ziekenhuizen uit jouw buurt of het stijgend aantal besmettingen zich ook aftekent in het aantal opnames. -
Sporten in stijl: de perfecte tassen voor tijdens je work-out
De lente staat voor de deur. Tijd om die wintervetjes aan te pakken! Een bezoekje aan de fitness zit er nog even niet in, maar ook in openlucht kan je aan je summer body werken. Ninashop.be selecteert haar favoriete tassen waarmee jij in stijl kan bewegen.
1 reactie
Luc Verstraelen