WHO: “Meer data nodig voor verdict over vaccin AstraZeneca”
Het is nog te vroeg om het vaccin van AstraZeneca tegen Covid-19 af te schrijven, er zijn meer data nodig. Dat hebben experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gezegd in een reactie op een nieuwe studie die mogelijk wijst op een beperkte doeltreffendheid van het vaccin.
Delen per e-mail
Zondag meldde de krant Financial Times dat het vaccin van het Brits-Zweedse bedrijf AstraZeneca en de universiteit van Oxford mogelijk slechts een beperkte bescherming biedt tegen milde en gematigde ziekte veroorzaakt door de Zuid-Afrikaanse coronavariant. Dat zou blijken uit de voorlopige resultaten van een kleinschalige studie bij meer dan 2.000 mensen. De studie kreeg nog geen peerreview. Of het vaccin wel beschermt tegen ernstige ziekte en hospitalisatie, is nog niet geweten.
“Dit is duidelijk verontrustend nieuws”, verklaarde WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus tijdens een persbriefing in Genève. Hij benadrukte tegelijk dat de studie gebaseerd is op een proef met een klein aantal, voornamelijk jonge, deelnemers. “We moeten nu niet beginnen concluderen dat het vaccin helemaal niet werkt”, vulde de hoofdwetenschapper van de WHO, Soumya Swaminathan aan. Het beschikbare bewijsmateriaal toont aan dat het vaccin het aantal overlijdens, hospitalisaties en ernstige ziektegevallen vermindert, voegde ze er nog aan toe. Volgens Swaminathan is er meer onderzoek nodig.
Test met 100.000 mensen
Zuid-Afrika heeft intussen zijn vaccinatiecampagne wel tijdelijk opgeschort. Bedoeling was om de komende dagen van start te gaan met een miljoen vaccins die zijn ontwikkeld door Oxford en AstraZeneca, maar dat gaat voorlopig niet door. Het land wil nu zelf ook de doeltreffendheid van het AstraZeneca-vaccin testen door het aan slechts 100.000 mensen te geven en vervolgens de ziekenhuisopnames te monitoren.
Het AstraZeneca-vaccin vormt de ruggengraat van de WHO-plannen om ook de inwoners van armere landen, die geen voorraden hebben kunnen reserveren bij de farmabedrijven, gevaccineerd te krijgen. Maandag boog een commissie van de WHO zich volgens Tedros over eventuele nieuwe richtlijnen voor het gebruik van de AstraZeneca-vaccins. De uitkomst van die gesprekken zou dinsdag worden besproken.
AstraZeneca liet al weten dat de studie waarvan sprake werd uitgevoerd bij 2.000 jonge en gezonde mensen en dat het bedrijf er vertrouwen in heeft dat het vaccin mensen wel beschermt tegen ernstige ziekte aangezien het neutraliserende antilichamen produceert die gelijkaardig zijn aan die van andere vaccins tegen het virus.
Lees ook:
Bekijk ook:
AstraZeneca-vaccin wordt ingezet bij mensen jonger dan 55
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
EU haalt Russisch vaccin Spoetnik V maar best in huis, zeggen ook Belgische experts
De argwaan tegenover het Russische coronavaccin slinkt met de dag. Mits groen licht van het Europees Geneesmiddelenagentschap, dat met de Russen overlegt, haalt de EU Spoetnik V maar best in huis, zeggen ook Belgische experts in De Morgen. -
Wat moet ik doen met 100.000 euro aan spaargeld?
-
Multimedia
Wat maak je allemaal schoon met een hogedrukreiniger?
De lente komt zoetjesaan in het land. Wie een tuin, terras of balkon heeft, kan nu al starten met de eerste schoonmaakmanoeuvres. Het perfecte gereedschap daarvoor blijft de hogedrukreiniger. Tweakers zocht uit wat je er allemaal mee kan doen en welke modellen momenteel de grootste aanraders zijn. -
-
PREMIUM
Discussie barst los nu duizenden agenten sneller vaccin krijgen: “Krijgen brandweermannen en kleuterjuffen dan óók voorrang?”
Duizenden politieagenten zullen sneller dan voorzien een vaccin kunnen krijgen. Dat heeft de overheid zaterdag beslist. De reden? “Veel agenten hebben zeer nauw en risicovol contact met de burger. Hen moeten we sneller beschermen.” Bij de brandweer en in het onderwijs krabben ze zich in de haren. “Als dat de nieuwe maatstaf is, dan hebben wij ook personeel dat in aanmerking komt.” -
PREMIUM
Eén op de drie coronapatiënten heeft blijvende klachten, ook opvallend veel jonge mensen: “Vorig jaar kreeg ik corona. Vandaag stap ik met een rollator”
-
PREMIUM
“Houdt AstraZeneca-vaccin je uit het ziekenhuis of niet: dàt is de vraag”
Zuid-Afrika schort haar vaccinatiecampagne op nu blijkt dat het AstraZeneca-vaccin maar een beperkte bescherming biedt tegen de Zuid-Afrikaanse coronavariant. Wat zijn de gevolgen voor de Belgische vaccinatiestrategie? Hoe hard woekert de variant in ons land en hebben we straks een derde prik nodig voor volledige bescherming? Wij stelden alle essentiële vragen aan Marc Van Ranst, Johan Neyts, Steven van Gucht en Pierre Van Damme. -
15
Honderd procent bewezen na Belgisch onderzoek: meteoriet deed dinosauriërs uitsterven
Het staat nu na Belgisch onderzoek helemaal vast: de inslag van een grote meteoriet in de Golf van Mexico zorgde 66 miljoen jaar geleden wel degelijk voor een wereldwijde stofwolk die rechtstreeks verantwoordelijk was voor het uitsterven van de dinosauriërs.
3 reacties
Patrick Verbelen
Maarten Nijs
Pablo Rodriguez