What's hot in the USA?

Met vier Vlaamse gidsen naar minder bekende stadsbuurten

Vier Vlaamse vrouwen, die zich ontpopten tot enthousiaste stadsgidsen in de grootste metropolen van Amerika, bundelden hun krachten en kennis in een nieuw collectief: Via Americana. Daar kun je terecht voor bijzondere stadswandelingen en fietstochten in Chicago, Washington D.C., Los Angeles en New York. Ieder doet dat op haar eigen manier, maar één zaak hebben ze gemeen: ze willen de liefde voor hun stad delen met bezoekers en nemen ons mee naar een minder bekende wijk in opkomst.

CHICAGO

Leentje De Leeuw (40)

Een jaar nadat ze haar man Michael voor het eerst had ontmoet in Chicago, trok journaliste Leentje met haar zoontje León naar de Windy City. Een appartement in de West Loop werd haar nieuwe thuis. In geen tijd werd ze verliefd op de stad.

Leentje: "Chicago combineert de troeven van een wereldstad met de gezelligheid van de Midwest. Deze metropool telt maar liefst 77 verschillende buurten, waardoor er voortdurend nieuwe dingen te ontdekken zijn. Het is echt een groene melting pot met een rijke geschiedenis. Helaas denken mensen dat het hier onveilig is, maar dat is helemaal niet zo. Als toerist kom je niet in aanraking met wapengeweld, dat blijft beperkt tot enkele wijken. Het is hier echt leuk wonen en onbeschrijfelijk mooi, zeker als je je blik richt op Lake Michigan."

De buurt waar het te gebeuren staat...

West Loop

"West Loop is een van de sterkst groeiende buurten in de stad, ten westen van de Chicago River. Deze wijk was - en is voor een stuk nog steeds - het meatpacking district van Chicago, maar is pijlsnel aan het uitgroeien tot het kloppende culinaire hart van de stad. De combinatie van oude warehouses met nieuwe hippe tenten maakt het een onweerstaanbare buurt. Bovendien ligt deze buurt net naast Greektown, waar de tijd lijkt stilgestaan te hebben. Absoluut een perfecte mix en heerlijk om in te wonen of te ontdekken."

doen?

"Greektown, Randolph Street en Fulton Market zijn absoluut het ontdekken waard. Op dinsdag- en zaterdagvoormiddag organiseer ik hier wandelingen."

Logeren?

"Overnachten doe je in Soho House of weldra in het NOBU Hotel van Robert de Niro."

Soho House, 113 N Green St

NOBU Hotel, 854 W Randolph St

Eten?

"Foodies komen hier absoluut aan hun trekken. Zo eet je hier de beste cheeseburger van de VS bij Au Cheval, een lekkere steak bestel je net als Barack Obama bij Swift & Sons en voor Mexicaans schuif je je benen onder tafel bij Cruz Blanca. Ook overdag zijn er leuke plekken om te eten: lunchen doe je bij French Market en brunchen bij Smack Shack. Bekomen van een dagje shoppen kun je net als Michelle Obama met een hapje en drankje bij Sepia."

Au Cheval, 800 W Randolph St

Swift & Sons, 1000 W Fulton Market

Cruz Blanca, 904 W Randolph St

French Market, 131 N Clinton St

Smack Shack, 326 N Morgan St

Sepia, 123 N. Jefferson Street

Drinken?

"Koffieliefhebbers vinden hun gading in de koffiebranderij van Intelligentsia. Mag het wat straffer zijn, dan is een bezoek aan de distilleerderij van CH en de brouwerij van Goose Island ook een aanrader. De dag kan je afsluiten met een cocktail in de Fox Bar."

Intelligentsia, 1850 W Fulton St

CH Distilery & Cocktail bar, 564 W Randolph St

Goose Island, 1800 West Fulton St

Fox Bar, 113-125 N Green St

Info & contact Leentje

www.chica-go.us

www.via-americana.com

LOS ANGELES

Nathalie Bevernaegie (51)

Na zeven jaar in Turkije te hebben gewoond, verhuisde Nathalie vorige zomer naar Los Angeles voor de nieuwe job van haar man. Ze vond er met haar gezin een thuis in een California ranch style house in de San Rafael Hills.

Nathalie: "Ik was ervan overtuigd dat L.A. een stad vol met chique villa's, palmbomen, stranden en cabrio's was. Maar wij zijn geen filmsterren en dus kan je wel zeggen dat we bijna letterlijk in de Wild West wonen. 's Nachts hoor je jakhalzen en lynxen door de tuin sluipen. Dankzij de metro zijn we snel in downtown L.A. Even snel door het stadscentrum wandelen is hier echter niet mogelijk: het is de op één na grootste stad van Amerika met heel wat verschillende buurten. Maar dat maakt het natuurlijk ook zo boeiend. Het cliché dat je een auto nodig hebt om ergens te komen, is ondertussen achterhaald."

De buurt waar het te gebeuren staat...

Arts District

"Het Arts District, een voormalige industriële buurt, is aan een revival bezig. Fabriekspanden en loodsen zijn omgebouwd tot wooneenheden en kunstateliers waar vooral bohemiens en kunstenaars hun intrek hebben genomen. Cafés, kunstgalerijen en designershops openen in een snel tempo hun deuren. Voorlopig is het hier nog rustig kuieren en genieten van de arty feel, straatkunst en industriële chic. Maar niet lang meer..."

doen?

"In deze buurt kun je niet om de kunstgalerijen heen. De onlangs geopende galerie Hauser Wirth & Schimmel in een imposante voormalige maalderij is absoluut een must visit. Dit kunstcomplex biedt ook onderdak aan een boekenwinkel en restaurant Manuela, ideaal voor een brunch. Je kunt verpozen in de kleine publieke tuin achteraan met scharrelende kippen en een moes- en kruidentuin, en dat midden in downtown! Recht tegenover de galerie vind je Guerilla Atelier, waar de excentrieke Louisville - ex-directeur van de Prada flagshipstore in Beverly Hills - een eclectische mix brengt van vintage en design kleding, accessoires, meubels en hebbedingen."

Hauser Wirth & Schimmel, 901 E 3rd St

Guérilla Atelier, 912 E 3rd St

Eten?

"In het voormalige, historische gebouw van de National Biscuit Factory - bekend van de Oreokoekjes - vind je Church & State, een Franse bistro. Hier bestel je klassieke Franse gerechten in een hippe omgeving. Loop voor het dessert binnen bij Pie Hole en bestel er zeker een Earl Grey Tea Pie. Cakes en smoothies vind je in het altijd druk bevolkte Urth Caffé."

Church & State, 1850 Industrial St

Pie Hole, 714 Traction Ave

Urth Caffé, 451 S Hewitt St

Drinken?

"Mis vooral het happy hour niet in een van de artisanale bierbrouwerijen als je in de buurt bent. Arts District Brewing Company op Traction Avenue is een van de populairste tapzalen waar de happy people van downtown L.A na het werk verzamelen aan de toog of rond een partijtje pingpong of biljart. Veel kans ook dat je mij daar tegen het lijf loopt. Ik ben dan wel geen filmster, maar wel aangenaam gezelschap..."

Arts District Brewing Company, 828 Traction Ave

Info & contact nathalie

www.facebook.com/thiswaytola

nataturk@hotmail.com

www.via-americana.com

WASHINGTON D.C.

Hélène Toye (44)

Twee jaar zou Hélène met haar gezin in Washington D.C. blijven wonen. Maar acht jaar later verblijven ze er nog steeds en ze zijn niet meteen van plan om weg te trekken. Samen met haar man, twee kinderen en een hond woont ze in 'the suburbs', op zo'n twintig minuten rijden van het centrum.

Hélène: "Delen van de wijk waar ik woon, hadden dienst kunnen doen voor opnamen van 'Desperate Housewives': mooie alleenstaande huizen met gifgroene tuinen die doorgaans onderhouden worden door latino tuiniers. Eigenlijk is het best wel verrassend hoe groen, luchtig en divers de Amerikaanse hoofdstad is. Het centrum doet soms denken aan de grote lanen van Parijs. Trek je naar andere wijken met smalle straatjes en kleine huisjes, waan je je soms in Engeland. Het museumaanbod is overweldigend en overwegend gratis. Door de aanwezigheid van ambassades, de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds is de bevolking heel internationaal. Dat vertaalt zich ook in een groot aanbod restaurants, waaronder verschillende, goede Belgische! En op amper 15 minuten van het centrum kan je van ongerepte natuur genieten in national parks."

De buurt waar het te gebeuren staat...

Shaw

"Shaw is een wijk in volle ontwikkeling, waar oud en nieuw elkaar ontmoeten. Enkele decennia geleden was het door-en-door Afrikaans-Amerikaans. Martin Luther King is hier nog mee komen strijden tegen de segregatie. Nu is de buurt fel 'verblankt', maar je vindt er nog veel herinneringen aan de zwarte cultuur en de strijd om gelijke rechten van de 20ste eeuw. Shaw had de reputatie gevaarlijk te zijn, maar ondertussen is het hier - net zoals elders in de stad - overwegend veilig om als toerist rond te wandelen en te genieten van de omgeving. Doordat de buurt up and coming is, moet je echter soms langs saaiere passages om de hippe of historische plaatsen te ontdekken."

doen?

"U Street is de hoofdstraat. Daarop vind je veel restaurants en historische gebouwen. Ga je via 9th Street richting Blagden Alley, dan ontdek je enkele alley bars, gehuisvest in oude koetshuizen."

Eten?

"Ben's Chilli Bowl! Dit restaurant heeft zijn authentieke jaren-50-look behouden. Trek je iets buiten de wijk, dan kun je het hippe Union Market ontdekken - een overdekte etenswarenmarkt met eetgelegenheden, waaronder Saison Wafelbar, dat heerlijke Belgische wafels serveert - of in de andere richting BToo, dat verfijnde Belgische keuken serveert."

Ben's Chilli Bowl, 1213 U St

Saison Wafelbar at Union Market, 1309 5th St NE

Btoo, 1324 14th St NW

Drinken?

"Columbia Room is de place to be voor lekkere cocktails. Bij Atlantic Plumbing Cinema heb je een stijlvolle bar waar je lekkere (en mooie) drankjes kunt bestellen die je kan meenemen in de kleine, knusse bioscoopzaal."

Columbia Room, 124 Blagden Alley NW

Atlantic Plumbing Cinema, 807 V St NW

Theater?

"In het gerenoveerde Howard Theatre, dat ten tijde van de segregatie een blacks only theatre was, kan je terecht voor concerten van allerhande bekende en minder bekende artiesten of van gospelkoren. Verder heb je ook het Lincoln Theatre, een prachtig gebouw uit 1922, of de moderne 930 Club, waar ook Stromae optrad."

Howard Theatre, 620 T St NW

Lincoln Theatre, 1215 U St NW

930 Club, 815 V St NW

Info & contact helene

www.dcwithme.com

www.via-americana.com

NEW YORK

Jacqueline Goossens (63)

Het plan was om een half jaar, hooguit een jaar in New York te blijven. Samen met haar partner trok Jacqueline in 1980 naar de stad om de verkiezingen te verslaan. Ondertussen zijn we zeven presidenten verder en wonen ze er nog steeds.

"Na een week New York wist ik al dat dit mijn biotoop is. In die tijd was het in veel opzichten nog een andere stad. Chaotischer, gevaarlijker, smeriger, goedkoper... Maar ik was er stapelverliefd op. Niemand wist toen dat New York een comeback zou maken: van een stad in verval tot een immens post-industrieel succes. Ik beschouw het als een groot voorrecht dat ik deze evolutie vanop de eerste rij heb mogen observeren en beschrijven in reportages, columns en boeken. Persoonlijk vind ik het internationale karakter het allerbeste wat de stad te bieden heeft. Meer dan 40 procent van de bevolking, mezelf inbegrepen, is geboren in het buitenland. Echt heel de wereld woont hier! Zelf woon ik in een eenvoudige wijk in een houten huis uit 1900 op Staten Island. Met de Staten Island

Ferry ben ik meteen downtown Manhattan. In New York valt er altijd en overal wel iets nieuws te ontdekken of te beleven."

De buurt waar het te gebeuren staat...

South Bronx

"Ik kan me nog heel goed onze eerste tochten doorheen deze wijk herinneren. De South Bronx was in 1981 het symbool bij uitstek van stedelijk verval. Presidentskandidaten poseerden graag tussen de ruïnes van Charlotte Street om de heropbouw te beloven van de armste stadswijken van het land. Maar de echte motor van de heropleving van de South Bronx zijn uiteindelijk nieuwe immigranten en kunstenaars geweest. De wijk heeft mee geprofiteerd van de fel gedaalde misdaad in New York. De South Bronx blijft een van de armste stedelijke kiesdistricten van de Verenigde Staten, maar er is wel opnieuw volop leven. De bevolking blijft groeien en zowel de overheid als privé-instellingen investeren hier weer. De andere kant van de medaille is dat de huurprijzen nu snel stijgen."

doen?

"Highlights zijn de Grand Concourse Historic District, een zeven kilometer lange, brede boulevard die rond 1900 werd aangelegd naar het voorbeeld van de Champs Elysées in Parijs. In 2011 werd het mooiste stuk ervan historisch erfgoed. Er zijn prachtige art-deco- en modernistische flatgebouwen uit de jaren 1920 en 1930. Er is het Andrew Freeman Home, een Frans geïnspireerd palazzo gebouwd in 1924, het Paradise Theatre, een bioscoop in Italiaanse rococostijl die ooit de grootste van New York was, en het huisje waar schrijver Edgar Allan Poe zijn laatste levensjaren doorbracht. De South Bronx is ook de geboorteplaats van de hiphop. Wie wil, kan deelnemen aan een speciale Hip Hop Bustour. Een wandeling langs de 70 meter lange Hunts Point Mural, een bezoek aan het Yankee Stadium en een picknick in het levendige Joyce Kilmer Park zijn ook aanraders als je hier in de buurt bent."

Musea?

"Gratis en enorm populair is het Bronx Museum of the Arts, gespecialiseerd in Latino kunstenaars. Maandelijks zijn er nieuwe expo's te ontdekken, waarin vaak de Bronx centraal staat."

Bronx Museum of the Arts, 1040 Grand Concourse

Eten?

"Goedkoop eten kan in de vele Latino-restaurants in The Hub, tevens een kleurige winkelwijk. Voor heerlijke pizza's kun je terecht bij La Grata Pizzoteca. En voor de lekkerste hamburger is Milk Burger een aanrader."

La Grata, 136 Alexander Avenue

Milk Burger, 148 Bruckner Blvd

Drinken?

"Leuke plekken voor een cocktail en hapje zijn Charlies Bar & Kitchen en Mott Haven & Bar. Voor koffie passeer je trendy koffiebars zoals Birch Coffee en Filtered Coffee. De South Bronx telde ooit heel wat brouwerijen en distillerijen. Verschillende jonge ondernemers zijn die traditie weer leven aan het inblazen met nieuwe distillerijen, zoals Port Morris Distillery en Tirado Distillery, en artisanale brouwerijen, zoals The Bronx Brewery. Vooral hun tasting rooms, die open zijn voor het publiek, vallen erg in de smaak."

Charlies Bar & Kitchen, 112 Lincoln Ave

Mott Haven & Bar, 1 Bruckner Blvd

Birch Coffee, 866 Hunts Point Ave

Filtered Coffee, 2430 Third Ave

The Bronx Brewery, 856 E 136th St

Port Morris Distillery, 780 E 133rd St

Tirado Distillery, 134 E 134th St

Logeren?

"Heel wat nieuwe hotels openden de afgelopen jaren in New York. Aanraders in de South Bronx zijn het Opera House Hotel, het Umbrella Hotel en Comfort Inn & Suites, bij het Yankee Stadium."

Opera House Hote, 436 E 149th St

Umbrella Hotel, 681 Elton Ave

Comfort Inn & Suites, 3070 Webster Ave

Info & contact jacqueline

jacquelinegoossens.wordpress.com

www.via-americana.com

Randolph Street Market
Randolph Street Market
URTH CAFFÉ
RV URTH CAFFÉ
LA GRATA
RV LA GRATA
paradise theatre
paradise theatre
filtered coffee
RV filtered coffee
shaw
shaw
ARTS DISTRICT
RV ARTS DISTRICT
Hauser Wirth & Schimmel
RV Hauser Wirth & Schimmel
Soho House
Soho House
au cheval
Photo by Kevin J. Miyazaki au cheval
ben's chili bowl
ben's chili bowl
columbia room
columbia room
Fulton Market
Fulton Market