Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts tijdens het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement vandaag.
Volledig scherm
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts tijdens het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement vandaag. © Photo News

Weyts wil acuut lerarentekort bestrijden met ‘pakket van 10 maatregelen’, parlementsleden stellen zich vragen bij gang van zaken: “Regeringsvoorstel of gewoon wat losse ideeën?”

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts legt 10 maatregelen op tafel om iets te doen aan het acute lerarentekort in het Vlaamse onderwijs. Het gaat om maatregelen waarmee hij zowel de zij-instroom in het onderwijs wil versterken als bepaalde groepen wil “activeren”, zo klinkt het. De N-VA-minister stelde zijn 10 voorstellen woensdag voor in een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement. De manier waarop zorgde evenwel meteen voor kritiek bij zowel meerderheid als oppositie.

177 reacties

 • Catherine MISTIAEN

  2 maanden geleden
  Er is leerplicht, geen schoolplicht. Nu er een nijpend tekort is aan leerkrachten, is dit het ideale moment om het onderwijs te downsizen. Beperk de leerstof tot lezen, schrijven, rekenen en talen. Met deze vaardigheden, kan men perfect functioneren in het latere leven. Al de rest kan gegoogled worden, indien nodig! Schakel de grootouders in om hun kleinkinderen les te geven online thuis. (Over)grootouders leven nu veel langer dan vroeger en kunnen voldoening vinden in het lesgeven.
 • simonne goderie

  2 maanden geleden
  De coronabesmettingen stijgen nog maar is en de meeste leraren zijn het eu om Russische rou’ette te spelen .Nu er weer maar is een nieuwe variant opduikt in het VK zetten we de deuren terug wagenwijd open zodat de scholen binnenkort terug zullen moete sluiten.Wie gaat er dan niet alleen in de scholen maar ook in de zorg willen werken .
 • jose decuypere

  2 maanden geleden
  Minister Weyts is een heel goede minister en doet wat hij kan. Maar zoals altijd "De beste stuurlui staan aan wal".
 • birgit vanderest

  2 maanden geleden
  voeg bij je pakket een 11de punt toe. Slechts 1 minister van onderwijs en met hetgeen je overhoud van alle andere ministers kan je de leraren opslag geven
 • Erwin De Meyer

  2 maanden geleden
  Blijkbaar heeft de fietsvergoeding niet veel geholpen Ben .
 1. Vlaamse Energieleverancier vraagt faillissement aan: “Extreme energieprijzen waren niet te voorzien”
  Play

  Vlaamse Energiele­ve­ran­cier vraagt faillisse­ment aan: “Extreme energie­prij­zen waren niet te voorzien”

  De Vlaamse Energieleverancier vraagt het faillissement aan. Dat werd bevestigd aan VTM Nieuws. Het bedrijf bood hele lage tarieven voor groene stroom en gas aan, maar kan dat door de hoge energieprijzen van de voorbije maanden financieel niet langer aan. “Die extreme situatie was niet te voorzien", luidt de uitleg van CEO Stijn Lenaerts. De bevoorrading komt niet in het gedrang, maar energiespecialist Kristof De Paepe raadt klanten toch aan om zo snel mogelijk een nieuwe (en dus duurdere) leverancier uit te kiezen. Lees hier wat u best doet als u een van de ruim 70.000 klanten bent. De Vlaamse energieregulator VREG stelde ook een lijst op met veelgestelde vragen en antwoorden.