Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts tijdens het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement vandaag.
Volledig scherm
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts tijdens het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement vandaag. © Photo News

Weyts wil acuut lerarentekort bestrijden met ‘pakket van 10 maatregelen’, parlementsleden stellen zich vragen bij gang van zaken: “Regeringsvoorstel of gewoon wat losse ideeën?”

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts legt 10 maatregelen op tafel om iets te doen aan het acute lerarentekort in het Vlaamse onderwijs. Het gaat om maatregelen waarmee hij zowel de zij-instroom in het onderwijs wil versterken als bepaalde groepen wil “activeren”, zo klinkt het. De N-VA-minister stelde zijn 10 voorstellen woensdag voor in een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement. De manier waarop zorgde evenwel meteen voor kritiek bij zowel meerderheid als oppositie.

178 reacties

 • Theo Collewaert

  1 maand geleden
  Hoog tijd dat men deze man vervangt. Is nog een karikatuur van zichzelf. Speelt met de gezondheid van duizenden burgers en bij NVA laat men hem maar doen. Ze zijn daar totaal de pedalen kwijt en weten het verschil niet meer tussen beleid voeren in Vlaanderen en oppositie voeren tegen de federale regering. En VLD en CD&V zitten erbij en kijken ernaar. Ook zij hebben boter op hun hoofd. Gelukkig is er nog Frank Vandenbroucke om het nodige te doen.
 • Catherine MISTIAEN

  3 maanden geleden
  Er is leerplicht, geen schoolplicht. Nu er een nijpend tekort is aan leerkrachten, is dit het ideale moment om het onderwijs te downsizen. Beperk de leerstof tot lezen, schrijven, rekenen en talen. Met deze vaardigheden, kan men perfect functioneren in het latere leven. Al de rest kan gegoogled worden, indien nodig! Schakel de grootouders in om hun kleinkinderen les te geven online thuis. (Over)grootouders leven nu veel langer dan vroeger en kunnen voldoening vinden in het lesgeven.
 • simonne goderie

  3 maanden geleden
  De coronabesmettingen stijgen nog maar is en de meeste leraren zijn het eu om Russische rou’ette te spelen .Nu er weer maar is een nieuwe variant opduikt in het VK zetten we de deuren terug wagenwijd open zodat de scholen binnenkort terug zullen moete sluiten.Wie gaat er dan niet alleen in de scholen maar ook in de zorg willen werken .
 • jose decuypere

  3 maanden geleden
  Minister Weyts is een heel goede minister en doet wat hij kan. Maar zoals altijd "De beste stuurlui staan aan wal".
 • birgit vanderest

  3 maanden geleden
  voeg bij je pakket een 11de punt toe. Slechts 1 minister van onderwijs en met hetgeen je overhoud van alle andere ministers kan je de leraren opslag geven
 1. Je (klein-)kind financieel ondersteunen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastingen betaalt
  Spaargids.be

  Je (klein-)kind financieel ondersteu­nen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastin­gen betaalt

  De aankoop van een woonst is vaak een harde noot om te kraken. De huizenprijzen zijn hoog en de banken stellen zich minder soepel op bij een lage eigen inbreng. Hulp van de ouders blijkt dikwijls noodzakelijk om de droom van een eigen stekje waar te maken. Maar hoe kan je als (groot-)ouder je (klein-)kind daarbij ondersteunen? En wat zijn de aandachtspunten? Spaargids.be maakt een overzicht.
 1. Ryanair verhoogt capaciteit komende zomer naar hoger niveau dan voor coronacrisis

  Ryanair verhoogt capaciteit komende zomer naar hoger niveau dan voor coronacri­sis

  De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft steeds meer vertrouwen in het herstel van de Europese luchtvaart nu de zorgen over de omikronvariant van het coronavirus lijken weg te ebben. Topbestuurder Eddie Wilson van Ryanair zegt in een interview met nieuwsagentschap Bloomberg dat de prijsvechter van plan is de capaciteit deze zomer te verhogen naar een niveau dat hoger ligt dan in 2019, voordat de coronacrisis toesloeg.
 2. Meer dan 93.000 retroactieve zonnepanelenpremies aangevraagd
  3

  Meer dan 93.000 retroactie­ve zonnepane­len­pre­mies aange­vraagd

  Al bijna 93.500 eigenaars van zonnepanelen hebben tot nu toe een retroactieve investeringspremie aangevraagd. Dat blijkt uit gegevens van het kabinet van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). De regeling kwam er nadat het Grondwettelijk Hof de virtueel terugdraaiende teller had vernietigd. Die gaf eigenaars van zonnepanelen ook met een digitale meter nog recht op het oude systeem met een terugdraaiende teller en een prosumententarief. Als compensatie voor de vernietiging werkte de Vlaamse regering de retroactieve investeringspremie uit.