Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA).
Volledig scherm
PREMIUM
Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). © Photo News

Weyts lanceert actieplan om lerarentekort weg te werken: “Nu pas? Dat is schuldig verzuim”

Als honderden scholieren sinds de start van het schooljaar nog geen enkele les Frans of Chemie hebben gehad, dan is het duidelijk dat het lerarentekort nijpender is dan ooit. Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) stelde daarom een actieplan voor, maar de oppositie én coalitiepartner Open Vld zijn niet onder de indruk. “Dat het nu pas gebeurt, is schuldig verzuim." 

86 reacties

 • bob jansens

  1 maand geleden
  Maak dat leerkrachten enkel nog vastbenoemd kunnen woorden na een officieel examen georganiseerd door het ministerie ipv benoeming door de lokale directie/inrichtende macht. Nu worden te veel jonge leerkrachten niet benoemd om het plaatsje vrij te houden voor een familielid of een goede vriend die vermoedelijk over 5 jaar zijn diploma zal halen.
 • Kim Verpoorter

  1 maand geleden
  Zoek eerst maar eens waarom er zovelen afhaken. Ik was het beu om constant beschikbaar te moeten zijn, last minute aangekondige vergaderingen, 4/5 werken en toch moeten gaan op je vrije dag, zoveel administratie, nooit vrij in het weekend, vervelende ouders, … de overstap naar de privé was een verademing en ik heb nog geen minuut spijt gehad. Nu is er plaats voor al die mensen die altijd maar riepen dat ik het zo mooi had met mijn vele verlof daar…
 • Marlene De Smedt

  1 maand geleden
  Sinds gisteren zijn de meeste posts (zoals de andere dagen) ofwel bitsig, ofwel politiek gekleurd, ofwel spruiten ze voort uit jaloezie van de ene werknemer tegenover de andere. Kan het iemand nog iets schelen of de kinderen een degelijke opleiding krijgen? Daar gaat het hier namelijk over. Om die opleiding te geven zijn er leraren nodig. Hen aldoor schofferen helpt een oplossing geen meter vooruit. Aub degelijk Vlaams bestuur.
 • oswald billiet

  1 maand geleden
  Het is zo droevig dat de opgedane frustraties bij de leerkrachten niet worden gehoord. Waarom haken zovelen af? Het heeft dan toch een reden.; De leerkracht in de klas is niet langer de " meester". Hun eigenwaarde werd ontnomen. Hij wordt omringd door neveninstanties die allen hun zegje hebben en de pedagogische bewegingsvrijheid sterk beperken en beïnvloeden..De vleigels werden gekortwiekt. Die neveninsroom in bemoeinissen is te breed geworden.. Uiteindelijk haken ze gefrustreerd af.
 • Mario Tersago

  1 maand geleden
  De ene sector is de andere niet.. maar ik ken enkele leerkrachten die deeltijds tewerk zijn gesteld en die verdienen evenveel als mijn vrouw, die voltijds een leidinggevende functie beoefent. Dan heb ik het in de verste verte niet over pensioenen, verlof, opvangkosten,... Een leerkracht heeft lessenrooster van 22-24u (buiten school loopt dit natuurlijk uit) maar dat kan je imho, toch niet vergelijken met iemand die voltijds werkt voor een firma.