Westen reageert verontwaardigd op val Debaltseve

REUTERS
De inname door pro-Russische rebellen van de plaats Debaltseve in het oosten van Oekraïne wordt internationaal beschouwd als schending van het staakt-het-vuren en het akkoord van Minsk. Duitsland, Groot-Brittannië, de NAVO en de Europese Unie leveren felle kritiek op de gebeurtenissen in de strategisch belangrijke plaats. De vier leiders die vorige week een akkoord over de crisis in Oekraïne sloten, hebben vanavond telefonisch contact.

Berlijn veroordeelde de inname van Debaltseve. Duitsland noemt het een duidelijke schending van het bestand, maar verklaarde dat het nog te vroeg was om het akkoord ten grave te dragen.

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond handelde de Russische president Vladimir Poetin tegen de geest van het Minsk-akkoord door de regeringstroepen in Debaltseve op te roepen zich over te geven.

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg roept Rusland op "al zijn troepen terug te trekken" uit Oekraïne. De NAVO-topman neemt in Riga deel aan de informele top van de Europese ministers van Defensie. Bij zijn aankomst verklaarde hij: "We hebben gezien dat het staakt-het-vuren niet wordt gerespecteerd".

Ook de hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands en defensiebeleid Federica Mogherini is in Riga aanwezig. Net als Stoltenberg stelt zij vast dat de wapens in Oost-Oekraïne niet zwijgen. Ze veroordeelt met name de inname van de stad Debaltsevo door de pro-Russische separatisten.

De EU roept de separatisten op alle militaire activiteiten stop te zetten. Ook de andere afspraken moeten worden nageleefd, zoals de terugtrekking van zwaar wapentuig. Verder wil Europa dat internationale waarnemers worden toegelaten en dat iedereen die uit de regio wil vertrekken, dat ook veilig kan. De EU dreigt met "gepaste maatregelen", mochten de gevechten en andere schendingen van het Minsk-akkoord blijven voortduren. Het kan dan om nieuwe sancties tegen de rebellen en Russen gaan.

De presidenten van Rusland, Frankrijk en Oekraïne en bondskanselier Angela Merkel van Duitsland werden het pas vorige week donderdag na een marathonoverleg eens over onder andere een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne, waar het regeringsleger vecht met pro-Russische separatisten. Ondanks de val van Debaltseve "willen de leiders nu verder met hun steun en het uitrollen van dit akkoord", aldus de zegsman van de Franse regering.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond (l.) veroordeelde de uitlatingen van Russisch president Poetin.
EPA De Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond (l.) veroordeelde de uitlatingen van Russisch president Poetin.
Federica Mogherini, Jens Stoltenberg en de Letse minister van Defensie Raimonds Vejonis vandaag in Riga.
AFP Federica Mogherini, Jens Stoltenberg en de Letse minister van Defensie Raimonds Vejonis vandaag in Riga.

Merendeel heeft Debaltseve verlaten

Het Oekraïense leger moest de plaats Debaltseve vanmorgen opgeven. De strijd om het stadje woedde de afgelopen dagen door, ondanks een beklonken wapenstilstand. De rebellen hebben die nu strijd gewonnen.

De Oekraïense troepen begonnen zich vanmorgen terug te trekken. Volgens president Petro Porosjenko had aan het einde van de ochtend het leeuwendeel van de Oekraïense militairen de strategisch belangrijke plaats verlaten en zou de rest snel volgen. Sommige militairen zouden gewond zijn.

ANP
De situatie voor de 'verovering' van Debaltseve.
ANP De situatie voor de 'verovering' van Debaltseve.
REUTERS