Westen lijkt haast te maken met de afstraffing van Syrië

VN-inspecteurs hebben hun onderzoek naar vermeende gifgasaanvallen in Syrië hervat, maar het lijkt er sterk op dat westerse landen de uitkomst niet afwachten. Groot-Brittannië brengt vandaag nog een voorstel over Syrië in stemming in de VN-Veiligheidsraad. De Duitse regering zal die resolutie steunen.

Voor militaire actie is volgens het internationaal recht normaliter instemming van de Veiligheidsraad vereist. In de tekst die de Britten indienen, wordt het gebruik van chemische wapens veroordeeld. Daarnaast staat er dat "noodzakelijke maatregelen'' zijn toegestaan om de bevolking te beschermen.

De resolutie doet zo denken aan het besluit van de Veiligheidsraad dat in 2011 westerse luchtaanvallen in Libië mogelijk maakte. Rusland en China onthielden zich destijds van stemming.

Rusland: "Aap met granaat"
De Russische vicepremier Dmitri Rogozin maakte echter met een puntige tweet duidelijk dat zijn land fel tegen militair ingrijpen is: "Het Westen gedraagt zich ten opzichte van de islamitische wereld als een aap met een granaat.'' Zijn collega van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov waarschuwde dat ingrijpen de hele regio verder uit balans zou brengen.

De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Vladimir Titov, zei dan weer dat het niet opportuun is om over een actie van de VN te spreken, terwijl de inspecteurs in Syrië hun rapport nog niet hebben voorgesteld. Moskou nam intussen maatregelen om de veiligheid van de Russische diplomatieke missies in Syrië te verzekeren.

VN: "Geen overhaast wapengekletter"
Ook VN-leider Ban Ki-moon wil geen overhaast wapengekletter. Tijdens de viering van het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis in Den Haag riep hij opnieuw op tot een diplomatieke oplossing voor de bloedige burgeroorlog.

Ban Ki-moon, voor de viering van het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis in Den Haag, zei dat het onderzoek van de inspecteurs in totaal 4 dagen zal duren. Daarvan zijn er nu 2 verstreken. Ban waarschuwde voor overhaast wapengekletter.

Sinds het uitbreken van de opstand tegen president Bashar al-Assad in 2011 zijn meer dan 100.000 mensen om het leven gekomen. Westerse landen zagen lang geen heil in ingrijpen, maar het vermeende gebruik van chemische wapens in voorsteden van Damascus deed de stemming omslaan.

VS: "Rode lijn"
De VS zeggen ervan overtuigd te zijn dat het Syrische leger een gifgasaanval heeft uitgevoerd en zint op afstraffing. President Barack Obama heeft het gebruik van zulke wapens een "rode lijn'' genoemd. Zijn minister van Defensie Chuck Hagel liet gisteren weten dat de strijdkrachten klaar staan om "elke mogelijke optie te kunnen uitvoeren''.

Dat valt slecht in Iran, naast Rusland de belangrijkste bondgenoot van Syrië. Leider ayatollah Ali Khamenei zei dat "de regio als een vat buskruit is''. Parlementsvoorzitter Ali Laridjani voegde er een verkapt dreigement aan het adres van Israël aan toe: "Wij waarschuwen het Westen: Bij een oorlog in Syrië moeten jullie je ook zorgen maken om jullie onechte kind in de regio.''

 
Het Westen gedraagt zich ten opzichte van de islamitische wereld als een aap met een granaat
Russische vicepremier Dmitri Rogozin