Werkzaamheden aan Japanse kerncentrale Fukushima stilgelegd tijdens G7

Een rondleiding in de kerncentrale van Fukushima.
AP Een rondleiding in de kerncentrale van Fukushima.
Tokyo Electric Power (Tepco) legt de werkzaamheden aan de kerncentrale van Fukushima stil tijdens de twee dagen van de G7-top deze week. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, aldus een woordvoerder van het eletriciteitsbedrijf.

"Afgezien van de routineoperaties die niet kunnen worden gestopt, zoals de patrouilles nabij de tanks met water, zullen we de werkzaamheden op 26 en 27 mei opschorten", aldus de verantwoordelijke.

Tepco oordeelt dat het gerechtvaardigd is om de risico's op een incident te minimaliseren, nu de politiek en de ordediensten zijn gemobiliseerd voor de G7-top in Ise-Shima. Volgens het bedrijf zal het in die omstandigheden moeilijk zijn om het best op een onvoorzienigheid te reageren.

Momenteel gaan elke dag ongeveer 6.000 tot 8.000 arbeiders aan de slag in de centrale Fukushima Daiichi, die zwaar werd getroffen door de tsunami van 11 maart 2011. Het gaat vooral om de voorbereiding tot de ontmanteling van de site (een operatie die naar verwachting 40 jaar zal duren) en de behandeling van de grote hoeveelheden water.