Werk jij soms thuis? Dan hebben we 4 tips!

HP
Wie van zijn of haar baas al eens thuis mag werken, haalt daar heel wat voordelen uit. Maar je woning is van nature niet tot nauwelijks ingericht als een digitaal kantoor. Hoe pak je dat het beste aan? En hoe kan technologie je daarbij helpen?

1. Inrichting van je werkplek
Kies een locatie in je woning waar je graag vertoeft en waar je een tafel of bureau kunt installeren. Dat kan de (leef)keuken, veranda, of in de buurt van de boekenkast zijn. Maar nog beter is een ruimte die je met een deur af kunt sluiten van de rest van je woning. Zo maak je een duidelijk onderscheid tussen werk en privé, én kun je in stilte doorwerken wanneer er huisgenoten in de buurt zijn. Wie zich goed voelt op zijn/haar werkplek, heeft minder kans om elders in huis afleiding te gaan zoeken. Thuiswerkers kunnen hun arbeidsplek ook mobiel maken met een laptop. Een toestel als de EliteBook van HP is technisch en ergonomisch op maat gemaakt voor thuiswerkers, zowel voor wie bij een vast als wisselend bureau zweert.  

2. Werk aan je houding
Bij een goede werkplek zijn niet alleen een goed ingestelde (bureau)stoel en tafel cruciaal, ook je zithouding is van groot belang. Je bekken dient iets hoger te komen dan je knieën, en de hoek tussen je romp en bovenbenen is best groter dan 90°. Zo bekom je een werkhouding die je rug zo min mogelijk belast. Ook het computerscherm stel je best in een hoek van 90 graden op. De bovenrand van het scherm dient zich idealiter op ooghoogte te bevinden, wanneer je recht voor je uitkijkt. Het scherm plaats je optimaal op een armlengte afstand van je zitpositie, zo voorkom je vermoeide ogen en nekspieren. Extra handig op dat vlak zijn laptops, zoals de met een speciaal scharnier en 4 werkposities instelbare Spectre Pro x360 van HP, die zich in een handomdraai optimaal laat instellen.

Shutterstock

3. Hou je concentratie en werkroutine op peil
Thuiswerken is niet altijd makkelijk. Je dient jezelf te organiseren en een werkplanning op te maken, wil je alles gedaan krijgen. Maar let ook op dat je niet teveel werkt. De pendeltijd van en naar je werk valt weg, dus heb je in principe meer tijd om dezelfde hoeveelheid werk gedaan te krijgen. Die extra werktijd kan je dan spenderen aan de kwaliteit van je taken, en niet zozeer aan het afwerken van een groter aantal taken. Laat je niet onnodig afleiden door huishoudelijke beslommeringen, maar hou langs de andere kant ook je concentratie op peil, door je geest één of tweemaal per dag 15 minuten rust te gunnen door wat verstrooiing op te zoeken. Doe een powernap: het is wetenschappelijk bewezen dat je visuele capaciteiten en gezondheid er wel bij varen. Of kijk een kwartiertje naar een video, het journaal of speel een videogame. Een toestel zoals de Elite x2 van HP is daarop voorzien. Het beeldscherm kan voor ontspanningstoepassingen losgekoppeld worden van het toetsenbord, zodat je Windows 10 werkpaard tijdelijk in een tablet verandert. 

4. Neem back-ups!
Het ligt voor de hand, maar veel thuiswerkers zijn door een onachtzaamheid, stroomonderbreking of het simpelweg veel te laat saven van hun werk al menige documenten kwijtgeraakt. Voorkom frustratie, ellende en het opnieuw moeten uitvoeren van geleverde arbeid en neem veiligheidskopieën! Maak een routine van het nemen van back-ups op een usb-stick of een externe harde schijf. Of beter nog: bewaar je werk op een beveiligde manier in de cloud, zodat je er eender waar en wanneer toegang toe hebt. Zo arriveer je nooit op het bedrijfskantoor om tot de vaststelling te komen dat het werk van gisteren nog bij jou thuis op de keukentafel ligt. Microsoft OneDrive zit mee geïntegreerd in Windows 10 en is op dat vlak een ideale back-upoplossing. 

Bezoek www.mobielerwerken.be voor meer informatie.