Wereldvermaard klimatoloog: planeet heeft warmste punt in 115.000 jaar bereikt

ANP
Onze aarde heeft haar hoogste temperatuur in 115.000 jaar bereikt. De verdere opwarming tegenhouden, vereist een schijnbaar onmogelijke technologische vooruitgang, die de volgende generaties honderden biljoenen dollars zal kosten. Een nieuw rapport van wereldvermaard klimaatwetenschapper James Hansen liegt er niet om: de toekomst ziet er bijzonder grimmig uit.

James Hansen was in een vorig leven klimatoloog bij NASA. Hij werd bekend toen hij in de jaren 80 de aandacht vestigde op de klimaatverandering. Vandaag leidt hij het klimaatwetenschapsprogramma van het Earth Institute aan de universiteit van Columbia.

Zijn nieuwe paper, die hij samen met elf andere experts indiende en die in het vakblad Earth Systems Dynamics Discussion verscheen, is opmerkelijk genoeg nog niet peer-reviewed. Geen tijd, meent Hansen. "De tijd om het klimaat te redden, raakt op."

Klimaatwetenschapper James Hansen
Wikimedia Commons/Bill Ebbesen Klimaatwetenschapper James Hansen

Klimaatakkoord Parijs

Het rapport waarschuwt dat de gemiddelde globale temperatuur al 1,3 graden Celsius hoger ligt dan in pre-industriële tijden (1880-1920). Dat komt gevaarlijk dicht in de buurt van de 2 graden die wereldleiders vorig jaar als maximum vastlegden op de klimaattop in Parijs.

De voorbije 45 jaar warmde de wereld op met een gemiddeld tempo van 0,18 graden per decennium. De huidige temperaturen werden voor het laatst gezien in het Eemien, klinkt het, een tijdperk (130.000 tot 115.000 jaar geleden) waarin er veel minder ijs was en het zeeniveau 6 tot 9 meter hoger was dan vandaag.

En wat misschien nog wel erger is, aldus Hansen, is de misvatting dat we het klimaatprobleem aanpakken. Dat waanidee berust op het klimaatakkoord van Parijs, waar "overheden zichzelf op de schouder klopten, maar als je naar de wetenschap kijkt, deugt het niet". In de afwezigheid van strenge uitstootbeperkingen worden toekomstige generaties opgezadeld met de vraag hoe ze al die CO2 uit de atmosfeer kunnen trekken om de doelstelling te halen, klinkt het in het rapport. Dat vereist riskante, onbewezen technologieën met een prijskaartje van een duizelingwekkende 104 tot 570 biljoen dollar.

Rechtszaak tegen Amerikaanse overheid

De paper is bedoeld om een rechtszaak te ondersteunen die 21 jongeren van 8 tot 19 jaar, waaronder Hansens kleindochter, vorig jaar aanspanden tegen de Amerikaanse overheid. Die doet niet voldoende om de klimaatverandering tegen te gaan, zo luidt het, waardoor ze het recht van jonge mensen op leven, vrijheid en eigendom schendt.

"De wetenschap is nochtans kristalhelder", zei Hansen tijdens een persconferentie waarin hij zijn nieuwe paper toelichte. "De drie gevaarlijkste broeikasgassen nemen toe. En als er niets gebeurt, betalen onze kinderen de prijs."

"Dat is niet eerlijk", zegt zijn kleindochter Sophie Kivlehan in een video die samen met de paper werd uitgebracht. "De volwassenen van vandaag hebben de voordelen van het verbranden van fossiele brandstoffen en laten het afval achter voor jonge mensen.

"Volgens Hansen is het duidelijk wat er moet gebeuren: koolstofuitstoot moet belast worden en subsidies voor vervuilende fossiele brandstoffen moeten verdwijnen. "Een graduele belasting zal de bedrijfswereld aansporen om koolstofvrije energie te ontwikkelen, en het publiek om nieuwe keuzes te maken."

"We moeten af van de veronderstelling dat jonge mensen wel een manier zullen vinden om de daden van hun voorouders ongedaan te maken, die zich als een kanker verspreid heeft in alle klimaatscenario's."