Wereldbank: “Prijzen basisproducten blijven hoog tot eind 2024"
De prijs van basisproducten zoals energie en voedsel zijn door de oorlog in Oekraïne sterk gestegen. Volgens de Wereldbank zullen ze nog enkele jaren hoog blijven, waarschijnlijk tot eind 2024.
"De oorlog heeft een schok veroorzaakt en de handel, productie en consumptie wereldwijd aangetast", luidt het dinsdag in een rapport. Zo steeg de prijs van een aantal voedingsproducten zoals tarwe en zonnebloemolie, waarvan Rusland en Oekraïne heel belangrijke producenten zijn op wereldschaal, aan het hoogste tempo sinds 2008. De energieprijzen kenden het voorbije jaar dan weer de sterkste groei sinds de oliecrisis van de jaren 1970.
“Spook van stagflatie”
"Globaal gaat het om de grootste prijsschok sinds die periode. Die schok is nog verergerd door de extra handelsbeperkingen die werden ingevoerd. De Wereldbank is bezorgd omdat "het spook van stagflatie" opduikt. Dat is een fenomeen van hoge inflatie in combinatie met een economische krimp.
De Wereldbank verwacht dat de energieprijzen dit jaar nog 50 procent hoger zullen liggen dan vorig jaar, toen ze al bijna verdubbelden, alvorens wat te dalen in 2023 en 2024. Rusland is onder meer een grote olie-exporteur, maar westerse landen willen geen Russische olie meer kopen wegens de inval in Oekraïne. Samen met het vertrek van olieconcerns als Shell en BP uit Rusland zorgt dit voor minder investeringen in de oliesector van het land, waardoor het land minder goed in staat is olie op te pompen en de beschikbare olie schaars blijft.
Dure olie
Onderzoekers van de Wereldbank schatten daarnaast in dat landen van oliekartel OPEC moeite hebben om meer olie op te pompen. Het verbond verhoogt ondanks de explosieve prijsstijgingen de dagelijkse productie maar mondjesmaat. Verlagingen van accijnzen of belastingen op brandstoffen helpen op de langere termijn ook niet. Naast het feit dat zo’n generieke maatregel de allerarmsten mogelijk minder helpt dan huishoudens met hogere huishoudens, dreigen ze volgens de Wereldbank de vraag naar benzine en diesel alleen maar aan te jagen.
Er is wel een kans dat heftige lockdowns in China de prijsstijging voor olie dempen. Hernieuwde maatregelen tegen het coronavirus ontregelen in grote Chinese steden het openbare leven grondig. Dat kan uiteindelijk ook de industrie raken en daarmee de vraag naar olie.
Landbouwproducten en metaal
De prijzen van niet-energetische producten, zoals landbouwproducten en metaal, zouden in 2022 met 20 procent stijgen, alvorens licht te dalen. "Maar daarmee blijven ze wel ruim boven het prijsgemiddelde van de vijf jongste jaren en, in geval van een lange oorlog of nieuwe sancties tegen Rusland, zouden de prijzen nog hoger kunnen worden of volatieler worden dan verwacht."
Aan de hoge prijzen hangt ook een menselijke kostprijs, want het beperkt de strijd tegen de armoede. Eerder verlaagde het IMF al de groeiverwachtingen voor dit en volgend jaar, als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de impact van die oorlog op energie- en voedselprijzen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
“Vlaams Belang zal niets bijdragen in een regering”, volgens N-VA voorzitter Bart De Wever: “Wij moeten de grootste zijn en het initiatiefrecht hebben”
“Ik hoop dat mensen met hun verstand zullen stemmen", zegt N-VA voorzitter Bart De Wever in een interview op Radio 1, naar aanloop van de verkiezingen in 2024. Wat hij daarmee bedoelt? “Mensen moeten stemmen op een partij die werkelijk verandering kan brengen.” En die verandering zit niet vervat in het programma van Vlaams Belang, dat “niets zal bijdragen in een regering”. -
Livios
Meer privacy én groen in je tuin? Deze natuurlijke afscheidingen plaats je in een wip
Droom je van een tuin die je een vakantiegevoel geeft? Dan is één van je vereisten waarschijnlijk ook dat je buren geen inkijk hebben. Bouwsite Livios lijst tien oplossingen op waarmee je in een handomdraai voor meer groen en privacy in je tuin zorgt. -
PREMIUM
Vlamingen in het buitenland over inflatiedrama’s: “Prijzen maal drie sinds Nieuwjaar”
“Extreme armoede dreigt voor meer dan 260 miljoen mensen”, voorspelde Oxfam deze week. Wij vloeken aan de pomp en zuchten diep aan de kassa van de supermarkt, maar uitgeweken Vlamingen stellen in alle uithoeken van de wereld vast dat de galopperende energie- en voedselprijzen een zaak op leven en dood worden. -
-
TV14
Bekijk hier de eerste beelden van Johny Voners als angstaanjagende maffiabaas in ‘Een goed jaar’
We kennen hem vooral als de sympathieke Xavier uit ‘F.C. De Kampioenen’, maar wijlen Johny Voners had wel meer in z'n mars. Dat bewees de acteur in de gloednieuwe Streamz-reeks ‘Een goed jaar' — z’n laatste rol ooit — waarin hij een Antwerpse maffiabaas vertolkt. Minder sympathiek, maar daarom niet minder straf. -
PREMIUMAntwerpen
Frank Jespers (60) nam in veertig jaar carrière nog nooit één dag verlof: “Te hard werken slecht voor je gezondheid? Integendeel”
-
Vlaanderen haalt doelstelling verkeersdoden niet en verlegt lat dan maar
De Vlaamse regering speelt met cijfers in haar strijd tegen verkeersdoden. Dat blijkt uit een rapport van het Rekenhof. Terwijl er voor 2030 eerst naar 133 verkeersslachtoffers werd gestreefd, is dat aantal nu opgetrokken naar 158 doden. -
Rusland zegt dat het 1.355 Oekraïense drones en 3.797 tanks heeft vernietigd
Sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne heeft het Russische leger 213 Oekraïense vliegtuigen, 1.355 drones, 3.797 pantservoertuigen en 670 meervoudige raketlanceersystemen vernietigd. Dat zegt althans de woordvoerder van het Russische leger, luitenant-generaal Igor Koneshenkov.