Wereld reageert geschokt op drama in Noorwegen

REUTERS
Wereldwijd wordt er geschokt gereageerd op de dubbele terreuraanslag in Noorwegen.

De Amerikaanse president Barack Obama betuigde zijn medeleven aan de Noorse bevolking. Hij zei dat de aanslagen eraan herinneren dat de wereld belang heeft bij het bestrijden van terrorisme. Obama beloofde het getroffen Noorwegen ook hulp van de Amerikaanse autoriteiten.

Ban Ki-Moon
Ook secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon reageerde "geschokt" op de aanslagen. Hij veroordeelde het geweld en betuigde zijn medeleven met de Noorse regering en met de families van de slachtoffers.

Herman Van Rompuy
Europees president Herman Van Rompuy veroordeelde de aanslagen als "laffe daden waarvoor geen rechtvaardiging bestaat". Van Rompuy is naar eigen zeggen "diep geschokt" en heeft namens de Europese Unie een steunbetuiging naar de Noorse premier Jens Stoltenberg en de Noorse bevolking gestuurd.

Anders Fogh Rasmussen
De Deense secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, sprak over een "afschuwelijke daad". Hij zei dat de NAVO solidair blijft met Noorwegen. "De NAVO-landen zijn een in de strijd tegen deze gewelddaden", klinkt het.

EU-leiders
Ook de Britse premier David Cameron, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel hebben hun afschuw over de dodelijke aanslagen al uitgedrukt.

Yves Leterme
De Belgische eerste minister Yves Leterme betuigde gisterenavond zijn medeleven aan de Noorse premier Jens Stoltenberg, aan de slachtoffers van de dodelijke aanslagen in Oslo, en aan de nabestaanden van slachtoffers. Leterme wenst de Noorse bevolking "veel sterkte om het drama te boven te komen". De Belgische premier veroordeelt de aanslagen "scherp". Leterme is "verbijsterd dat zoiets kan gebeuren in een land dat bekendstaat als vredelievend en vrede zoekend". (belga/adha)