Welke betrokkenen zijn op dit moment gekend?

De voortvluchtige Salah Abdeslam en de omgekomen Bilal Hadfi.
AFP De voortvluchtige Salah Abdeslam en de omgekomen Bilal Hadfi.
Er raken steeds meer gegevens bekend over het netwerk dat schuilgaat achter de aanslagen in Parijs. Vijf van de zeven kamikazes zijn geïdentificeerd. Daarnaast zijn er nog de voortvluchtige verdachten Salah Abdeslam en Mohamed K. De Franse politie elimineerde bij een grootschalige actie in Saint-Denis Abdelhamid Abaaoud, die gezien wordt als het brein van de verijdelde aanslagen in Verviers en wellicht ook de inspirator is van de aanslagen in Parijs.

Twee daders van aanslag op concertzaal Bataclan geïdentificeerd:

1. Omar Ismail Mostefai

De 29-jarige Fransman, geboren in de Parijse voorstad Courcouronnes, werd geïdentificeerd aan de hand van vingerafdrukken. Tussen 2004 en 2010 werd de kleine crimineel acht keer veroordeeld, maar hij belandde nooit achter de tralies. Sinds 2010 staat hij te boek als geradicaliseerd, maar zijn naam dook tot dusver niet op in gerechtelijke terreurdossiers. De jihadist, vader van een dochtertje, had geen contact meer met zijn familie. De onderzoekers proberen bevestiging te krijgen van de mediaberichten als zou hij in 2014 in Syrië hebben verbleven. Zeven van zijn naasten zaten maandag in voorhechtenis.

Een gewonde wordt na het bloedbad in de concertzaal Bataclan weggebracht.
EPA Een gewonde wordt na het bloedbad in de concertzaal Bataclan weggebracht.

2. Samy Animour

De 28-jarige Samy Animour werd geboren in Parijs. Hij stond op de radar van de Franse antiterreurdiensten sinds hij in oktober 2012 in beschuldiging werd gesteld omdat hij vergeefs had geprobeerd naar Jemen af te reizen. In de herfst van 2013 werd een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Volgens zijn familie vertrok hij in die periode naar Syrië, waar hij in de zomer van 2014 nog steeds verbleef. De vraag luidt hoe hij naar Frankrijk is kunnen terugkeren zonder argwaan te wekken. Drie van zijn naasten zitten in voorlopige hechtenis.

- Een dader van schietpartijen en explosies in de uitgaansbuurt geïdentificeerd:

3. Brahim Abdeslam

De 31-jarige Brahim Abdeslam is een Fransman die in Molenbeek verbleef. Hij bracht zichzelf tot ontploffing voor restaurant Comptoir Voltaire. Hij huurde de zwarte Seat, ingeschreven in België, die een dag na de aanslagen werd teruggevonden in Montreuil.

Brahim Abdeslam is de broer van de nog voortvluchtige Salah Abdeslam. Zijn andere broer, Mohamed (29), werd zaterdag opgepakt, maar maandag alweer vrijgelaten, zonder in verdenking te zijn gesteld.

- Twee daders geïdentificeerd van zelfmoordacties nabij Stade de France:

4. Bilal Hafdi

De 20-jarige Fransman woonde in België en blies zichzelf op nabij Stade de France. Ook hij zou volgens bronnen bij het onderzoek in Syrië verbleven hebben.

Bilal Hadfi.
AFP Bilal Hadfi.

5. "Ahmad al Mohammad"

De 25-jarige Ahmad al Mohammad uit de Syrische stad Idlib zou zich eveneens opgeblazen hebben in de buurt van het voetbalstadion in Parijs. Daar werd althans een Syrisch paspoort op zijn naam teruggevonden. Onderzoekers proberen nog steeds te achterhalen of het paspoort echt is. Het zou dus kunnen dat dit niet de ware identiteit van de kamikaze is. De Franse autoriteiten bevestigden wel dat de vingerafdrukken van de aanvaller stroken met die van een man die in oktober als vluchteling aankwam op het Griekse eiland Leros.

- Het vermoedelijke brein achter de aanslagen:

Het waarschijnlijk valse paspoort.
AFP Het waarschijnlijk valse paspoort.

6. Abdelhamid Abaaoud

Van Abdelhamid Abaaoud werd gedacht dat hij in Syrië verbleef, maar hij bleek zich in Frankrijk op te houden. De 28-jarige kruidenierszoon uit Sint-Jans-Molenbeek kwam woensdag om het leven bij de politieraid in Saint-Denis. Mogelijk kwam ook zijn nicht Hasna Aitboulahcen om, maar haar lichaam is nog niet formeel geïdentificeerd.

Abdelhamid Abaaoud wordt ervan verdacht dat hij de aanslagen van 13 november in Parijs heeft beraamd. Hij is ook al de hoofdverdachte van de verijdelde aanslagen van begin dit jaar in Verviers. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zegt dat hij mogelijk nog achter een viertal andere, verijdelde aanslagen zit. Zo zou hij aanslagen beraamd hebben op verschillende kerken in de Franse gemeente Villejuif.

Abdelhamid Abaaoud was een zeer actief lid van terreurgroep IS. Na de verijdelde aanslagen in Verviers schepte hij in het online magazine Dabiq van IS nog op dat hij erin was geslaagd was om heen en weer te reizen tussen Europa en Syrië om een operatie te plannen, zonder gevat te worden.

- Aangehouden:

Abdelhamid Abaaoud.
AP Abdelhamid Abaaoud.

7. Mohammed Amri

Mohammed Amri (27) werd zaterdagvoormiddag opgepakt in Molenbeek, nadat hij Salah Abdeslam was gaan oppikken in Parijs. Volgens zijn advocaat verklaarde hij aan de speurders dat Salah Abdeslam hem vrijdagnacht had opgebeld en had gezegd dat hij met zijn auto in panne stond. Er zou met geen woord gesproken zijn over de aanslagen tijdens de hele rit. Ook zegt hij geen wapens gezien te hebben.

Maandag werd Mohammed Amri aangehouden en in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en terroristische aanslag.

8. Hamza Attouh

Hamza Attouh (21) zou Mohammed Amri vergezeld hebben toen hij in Parijs Salah Abdeslam ging ophalen. Het is Attouh die zei dat Salah Abdeslam aan het Koning Boudewijnstadion is afgezet. Net als Mohammed Amri werd hij aangehouden en in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en terroristische aanslag.

- Nog voortvluchtig:

9. Salah Abdeslam

Salah Abdeslam (26), een Fransman die verbleef in Sint-Jans-Molenbeek, is wellicht de achtste dader van de aanslagen van 13 november in Parijs. De speurders vermoeden dat hij samen met zijn broer Brahim Abdeslam, die zich liet ontploffen voor restaurant Comptoir Voltaire, een duo vormde dat de terrassen van restaurants beschoot.

De politie kwam Salah Abdeslam op het spoor nadat was gebleken dat hij de Volkswagen Polo met Belgische nummerplaat gehuurd had die werd aangetroffen voor de Bataclan. De politie controleerde de ochtend na de aanslagen in het Noord-Franse Cambrai een ander voertuig waar hij samen met twee andere mannen in zat, maar liet hen gaan. Op dat moment werd hij nog niet gezocht. Toen de politie enkele uren later de wagen tegenhield in Molenbeek zat Salah Abdeslam er niet meer in. De twee andere inzittenden, die wel nog in de auto zaten toen die tegengehouden werd, legden tegengestelde verklaringen af over waar ze Salah Abdeslam hadden afgezet: volgens de ene in Molenbeek, volgens de andere aan het Koning Boudewijnstadion.

Er loopt een internationaal aanhoudingsbevel tegen Salah Abdeslam. Een grootscheepse politieactie in Sint-Jans-Molenbeek, waarbij gezocht werd naar hem, leverde maandag niets op.

Salah Abdeslam zou bevriend zijn geweest met hoofdverdachte Abdelhamid Abaaoud. Samen zouden ze nog overvallen hebben gepleegd in het Brusselse.

Salah Abdeslam.
AP Salah Abdeslam.

10. Mohamed K.

Naast Salah Abdeslam zoekt de politie naar een tweede verdachte die zich mogelijk schuilhoudt in België. Het gaat om Mohamed K, een Antiliaan die gespecialiseerd is in explosieven. De man is afkomstig uit het Noord-Franse Roubaix. Hij wordt gelinkt aan het leveren van de explosieven en ontstekingsmechanismen voor de aanslagen in Parijs.

Een aantal Franse media meldden dat de man zichzelf aangaf, maar dit wordt niet bevestigd.

- De stem die de aanslagen opeist:

Mohammed K.
kos Mohammed K.

11. Fabien Clain

De link tussen de aanslagen in Parijs en Syrië wordt steeds duidelijker. Zo heeft de Franse geheime dienst de stem van de man herkend die in een audioboodschap van IS de aanslagen heeft opgeëist. Het zou gaan om Fabien Clain, een 35-jarige Fransman die momenteel in Syrië verblijft. Clain werd in 2009 tot 5 jaar cel veroordeeld voor zijn aandeel in een netwerk dat islamitische strijders zond naar Irak.

Fabien Clain betrok een appartement in de stad Alençon.
AFP Fabien Clain betrok een appartement in de stad Alençon.