Weinstein huurde leger spionnen in om klachten van seksueel misbruik te dwarsbomen

Harvey Weinstein en actrice Rose McGowan in 2007. Zij beschuldigt hem ervan haar te hebben verkracht.
Getty Images/AFP Harvey Weinstein en actrice Rose McGowan in 2007. Zij beschuldigt hem ervan haar te hebben verkracht.
Harvey Weinstein huurde journalisten en goedgetrainde ex-spionnen en militairen in die onder valse identiteiten slachtoffers onder druk zetten om te verhinderen dat die klacht zouden indienen wegens seksueel misbruik gepleegd door de filmbaas. Dat meldt The New Yorker.

Rond de herfst van vorig jaar moet Weinstein nattigheid hebben gevoeld, want dan begon hij privé-veiligheidsagentschappen in te huren. Daaronder ook Black Cube, dat wordt geleid door voormalige officieren van de Israëlische geheime diensten zoals de Mossad. Daarnaast schakelde de van seksueel misbruik beschuldigde filmbons ook Kroll in, de geheime dienst die werkt rond bedrijfsgeheimen.

Ontmoetingen met Rose McGowan

Twee privé-detectives van Black Cube ontmoetten actrice Rose McGowan voordat zij Weinstein er openlijk van beschuldigde haar te hebben verkracht. Eén van die speurders, die zich uitgaf voor vrouwenrechtenactivist, nam in het geheim minstens vier ontmoetingen met McGowan op. De spion gebruikte een andere valse identiteit om, met het voorwendsel een aanklacht tegen Weinstein op zak te hebben, bij een journalist te polsen welke vrouwen met de media hadden gepraat.

Weinstein en zijn detectives gebruikten ook  journalisten om details te achterhalen van de vrouwen die tegen Weinstein zouden kunnen getuigen. Een jaar lang vergaarden Weinstein en zijn team informatie over tientallen mensen en stelden ze psychologische profielen op met informatie uit hun persoonlijk leven en hun seksleven om zo die mensen te kunnen tegenspreken, in diskrediet te brengen of te intimideren.

Een jaar lang vergaarden Weinstein en zijn team informatie over tientallen mensen en stelden ze psychologische profielen op met informatie uit hun persoonlijk leven en hun seksleven om zo die mensen te kunnen tegenspreken, in diskrediet te brengen of te intimideren.

Nog volgens The New Yorker schakelde Weinstein ex-medewerkers van zijn filmbedrijf in om namen te verzamelen van vrouwen die tegen hem konden getuigen en om hen te intimideren. 

Advocaat bekent "vergissing"

Ook zijn advocaten werkten mee aan het speurwerk. Onder hen ook David Boies, de raadsman die Al Gore in 2000 vertegenwoordigde in zijn verkiezingsdispuut met George W. Bush. Die tekende volgens het magazine zelf een contract waarin Black Cube gevraagd wordt informatie op te sporen teneinde de publicatie in de krant New York Times tegen te gaan van een verhaal over Weinsteins misbruik. Op dat moment vertegenwoordigde het advocatenkantoor van Boies diezelfde krant in een andere zaak wegens laster. Tegenover The New Yorker bekende Boies dat het "een vergissing" was zich in te laten met de speurders.

De woordvoerster van Weinstein, Sallie Hofmeister, doet de onthulling van The New Yorker af als fictie. "Het is een verzinsel te stellen dat wie ook, wanneer ook, werd benaderd of het zwijgen werd opgelegd".

Voormalig Israëlisch premier: "Ik introduceerde Weinstein"

Voormalig Israëlisch premier Ehud Barak bevestigt het verhaal echter. Volgens Barak introduceerde hij Weinstein bij Black Cube. "Meer dan een jaar geleden vroeg Weinstein Barak of hij een Israëlisch bedrijf kende waarover hij gehoord had, en dat hem zou kunnen helpen om zijn zakenproblemen op te lossen. Barak bevestigde dat dat bedrijf wellicht Black Cube was", aldus een woordvoerder van Barak.

De voormalige Israëlische premier benadrukt dat hij het bedrijf of zijn bestuurders niet persoonlijk kent, maar hij bezorgde Weinstein hun contactinformatie. "Tot deze ochtend was hij niet op de hoogte van het gegeven dat Weinstein het bedrijf had ingeschakeld, noch van de redenen waarvoor hij dat deed."

In Londen, Los Angeles en New York loopt een onderzoek naar Weinstein nadat een honderdtal vrouwen hem van seksueel ongepast gedrag beschuldigden, van handtastelijkheden tot verkrachting.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • James Willebroek

  Ik vind ook dat als je bedoeling niet is om mannen te verleiden waarom zijn je borsten dan praktisch bloot? Het spreekt zijn mogelijke acties niets goed maar ik stel mij altijd vragen bij vrouwen die zich zo kleden en als ze dan reactie uitlokken verontwaardigd zijn.

 • Geert Van de Moortele

  Een roofdier dat de zwaktes van de vrouw door en door kent.

 • Danny Van der Haegen

  Als rose mcgowan in haar mtv awards kleedje op zijn kamer was dan is de deur op een kier genoeg tocht om haar borsten bloot te wapperen...dat zal Harvey niet kunnen weerstaan hebben.

 • Kris Hermans

  Wat een zieke geest

 • DIRK JULIUS VANDESSEL

  Blijkbaar een exponent van de oppermachtige filosemietische, pro-Zionistische Lobby