Weekblad ‘HUMO’: Karl Vannieuwkerke stelde veto tegen kritische reportage over opbrengst veiling ‘Vive Le Vélo’-tafel
Karl Vannieuwkerke (51), onder andere bekend als presentator van ‘Vive Le Vélo’, ligt onder vuur. Zo worden er vragen gesteld bij de merchandise van het VRT-programma en schrijft weekblad ‘HUMO’ dat Vannieuwkerke een kritische uitzending van reportageprogramma ‘Koppen’ in de doofpot liet steken.
De start van de Ronde van Frankrijk betekent ook de start van ‘Vive Le Vélo’ op één. In dat programma praten Vannieuwkerke en gasten op een luchtige wijze na over de etappe van de dag.
Naar aanleiding van het nieuwe seizoen publiceerde ‘HUMO’ een kritisch artikel over het programma, de merchandise ervan en presentator Vannieuwkerke.
Zo schrijft het weekblad over een reportage van duidingsprogramma ‘Koppen’, de voorloper van ‘Pano’. In 2013 werd de tafel waarrond gasten zaten geveild voor in totaal 100.000 euro. Die opbrengst was voor Unicef. Twee jaar later ontdekte reporter Filip Huygens in Burundi echter dat dat de fietsen die met het geld moesten worden gekocht, niet bij de beoogde doelgroep waren terechtgekomen zoals beloofd. “Sommige fietsen lagen op een hoop en te verroesten, sommige fietsen kwamen terecht bij een lokale dorpsautoriteit, die de fietsen doorgaf aan zijn vriendjes”, zei de reportagemaker destijds erover.
Tegen dat verslag van Huygens stelde Vannieuwkerke echter een veto, waarna het niet werd uitgezonden bij de publieke omroep, schrijft ‘HUMO’. De reportage was uiteindelijk in afgeslankte vorm te zien op Acht TV, dat onderdeel was van Medialaan, de voorloper van HLN-moederbedrijf DPG Media.
“Te gek voor woorden”, reageert VRT-woordvoerder Bob Vermeir bij HLN op deze aantijging in ‘HUMO’.
Merchandise ‘Vive Le Vélo’
Er worden ook vraagtekens gezet bij de merchandise van ‘Vive Le Vélo’. Die wordt namelijk gemaakt door een bedrijf met de naam Vive La Vie. Dat schrijven ‘HUMO’ en ‘De Standaard’. Dat is volledig in handen van Caroline Vereenooghe, de vriendin van Vannieuwkerke, zoals af te leiden uit het Belgisch Staatsblad. Ook de publieke omroep verdient geld aan de verkoop van kleding. Volgens VRT-woordvoerder Vermeir haalt de presentator zelf geen inkomsten uit de merchandise.
Volgens Vermeir druist dat niet in tegen de deontologische code voor journalisten. “Karl is geen journalist, maar de presentator van een entertainend sportprogramma. Er is op deontologisch vlak dan ook geen enkel probleem”, aldus de zegsman bij ‘HUMO’.
De integrale reactie van VRT-woordvoerder Bob Vermeir op de artikels van ‘HUMO’ en ‘De Standaard’
• “Het contract met Karl Vannieuwkerke is glashelder: er zijn duidelijke afspraken gemaakt over zijn opdracht bij de VRT en zijn nevenactiviteiten.”
• “Het merk ‘Vive Le Vélo’ is 100 procent eigendom van de VRT. Dat is nu zo en dat is altijd zo geweest. Onder de huidige directie zijn er glasheldere afspraken gekomen over de exploitatie van dat merk. De VRT mag het eigen merk op een natuurlijke manier integreren in het programma.”
• “De dotatie is goed voor 60% van het budget van de VRT, de overige 40% moet de VRT zelf zoeken. Dat kan perfect via de exploitatie van zo’n sterk merk als ‘Vive Le Vélo’. Hiervoor is een marktvergelijking gemaakt en Vive La Vie is daar als beste partij uitgekomen. Vive La Vie werkt aan marktconforme voorwaarden en neemt het bedrijfsrisico. Zo staat Vive La Vie in voor bijvoorbeeld de productie van de t-shirts, de logistiek, de uitbating van de webshop, … en de dus ook voor de verliezen die hiermee gepaard kunnen gaan. De VRT krijgt een faire vergoeding voor de exploitatie van het merk zonder daarom zelf extra commerciële risico’s te moeten nemen.”
• “Dit soort van samenwerkingen zijn positief voor de Vlaamse samenleving en economie. Ze zorgen niet enkel voor inkomsten voor VRT, Karl Vannieuwkerke en Vive La Vie. Ze versterken het plaatselijke toerisme, dragen bij tot meer actieve sportbeleving, enzovoort.”
• Karl Vannieuwkerke is geen journalist ; hij is presentator van een entertainend sportprogramma. Er is op deontologisch vlak dan ook geen enkel probleem. Als boegbeeld van ‘Vive Le vélo’ wordt Karl Vannieuwkerke ingezet voor de promotie van deze commerciële afgeleiden; dat is ook zo voor andere schermgezichten. Karl is trouwens ijzersterk in wat hij in zijn werk doet en is daardoor alleen al zijn geld meer dan waard.
• Voor de fietsroutes is zelfs alles rechtstreeks via VRT onderhandeld zonder tussenkomst en vergoeding van en voor Vive La Vie.
• Karl heeft geen aandelen in Vive La Vie.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMBV
Ex-journalist Siegfried Bracke kritisch voor VRT: “Qua transparantie op niveau van Bulgarije: alles wordt toegedekt”
Zelfs nu hij er twaalf jaar weg is, z’n politieke carrière voor N-VA afsloot en vooral van het leven geniet, blijft ex-Wetstraatjournalist Siegfried Bracke (69) scherp voor de VRT. In z’n boek ‘Open het debat!’ pleit hij voor drastische besparingen. “Er lopen aan de Reyerslaan veel te veel uitgebluste mensen rond voor wie men jobs uitvindt om hen bezig te houden”, deelt hij z’n visie in ‘Dag Allemaal’. Daarnaast vertelt Bracke hoeveel geld hij zelf verdiende bij de openbare omroep en uit hij z’n frustraties rond viroloog Marc Van Ranst. “Hij kleurt de werkelijkheid.” -
Muziek
Jelle Cleymans, Jonas Van Geel, Gert Verhulst en James Cooke brengen ‘Vergeet Barbara' bij ‘Tien om te zien’
Twee jaar geleden wilden ze Will Tura een musical cadeau doen voor z’n tachtigste verjaardag, maar corona gooide roet in het eten. Vandaag kende ‘Vergeet Barbara’ - met Gert Verhulst, James Cooke, Jonas Van Geel en Jelle Cleymans in de hoofdrol - eindelijk z’n doorstart, op het podium van ‘Tien Om Te Zien’. -
Reisbureau biedt reizen naar Oekraïne aan: “Het leven gaat voort, ook ten tijde van oorlog”
Ondanks internationale waarschuwingen om niet naar Oekraïne te reizen, biedt een reisbureau toch trips naar het buurland van Rusland aan. Reizigers moeten zo ondervinden wat het is om midden in een oorlog te leven. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender ‘CNN’. -
-
PREMIUMPolitiek
CEO van VRT Frederik Delaplace onder vuur over royale exclusiviteitscontracten: “En nu zal ik stoppen voor ik venijnig word”
“En nu zal ik stoppen voor ik venijnig word”, zo breekt Frederik Delaplace zijn antwoord af. In de parlementscommissie Media werd de CEO van de VRT gisteren op de rooster gelegd. Een licht geïrriteerde Delaplace wou niet dieper ingaan op de talrijke vragen over veelverdienende schermgezichten. -
Meer prematuur geboren baby's in Oekraïne: “Oorlog verhoogt stressniveau van zwangere vrouwen”
De Russische invasie heeft geleid tot een stijging van het aantal prematuur geboren baby’s in de Oekraïense gezondheidscentra. Dat meldt de mondiale gezondheidsorganisatie Unitaid. De organisatie stuurt honderden apparaten naar Oekraïne om de baby’s te helpen. -
Spaargids.be
Steeds meer groene beleggingsfondsen: maar hoe duurzaam zijn ze echt?
Hoe groen zijn groene beleggingsfondsen? Duurzame fondsen winnen aan fans, maar het is oppassen voor fondsen die zich meer maatschappelijk verantwoord voordoen dan ze zijn. Want bedrijven beseffen heel goed dat ze veel beter in de markt liggen als een label voor duurzaamheid de bedrijfsnaam of het logo flankeert. Waar moet je op letten wanneer je duurzaam wil beleggen? Spaargids.be legt het uit. -
Mijntelco
Tv, internet, mobiel én vaste lijn voor 48 euro per maand: dit zijn de goedkoopste telecombundels
64 procent van de Belgen heeft een telecombundel. De meesten kiezen voor een bundel die zowel vast internet, vaste telefonie, televisie en mobiele diensten omvat. Dat blijkt uit het meest recente cijferrapport van telecomwaakhond BIPT. Welke ‘4-play bundel’ is het goedkoopst? En welke bundel neem je best als je geen nood hebt aan televisie of vaste lijn? Mijntelco.be zoekt het uit.