We gaan massaal op vakantie

In Brussel opende vandaag het Vakantiesalon de deuren. Tot maandag worden zowat 100.000 bezoekers verwacht op de Heizel. Volgens een raming van de vereniging van Belgische touroperators (ABTO) zijn 6,2 miljoen Belgen van plan om dit jaar op vakantie te vertrekken, tegenover 6,1 miljoen vorig jaar. Meer dan 60 procent van de Belgen die beslist hebben om te vertrekken, heeft zijn vakantie nog niet gereserveerd.

Vier paleizen van Brussels Expo op de Heizel huisvesten de 700 aanwezige exposanten van het Vakantiesalon. Frankrijk palmt een paleis in, de drie andere paleizen richten zich naar Europa/Middellandse Zee, de Benelux en de exotische bestemmingen.

Deze editie van het Vakantiesalon wil drie thema's belichten: de fiets, het gezin en de 'outdoor' bestemmingen. Tunesië is dit jaar eregast.

Twee vakanties
De ABTO bemerkt een stijging van het aantal vakanties en van het aantal reeds gereserveerde vakanties in vergelijking met het voorgaande jaar. De beroepsvereniging definieert vakantie als elk verblijf van minstens één nacht. Veel Belgen overwegen overigens twee vakantieperiodes in de plaats van een enkele. In totaal zouden dit jaar naar verwachting 12 miljoen vakanties genomen worden.

Frankrijk blijft met voorsprong de meest gekozen vakantiebestemming: 23,8 procent van de Belgen is van plan naar onze Zuiderburen te trekken. Daarna volgen België (10,9 procent) en Spanje (10,6 procent).

Online reservaties
Het bezoek aan het Vakantiesalon is de afgelopen jaren niet verzwakt. "Wij blijven meer volk ontvangen en dat publiek is erg uiteenlopend wat leeftijd betreft", verzekert salondirecteur Pierre Hermant. Ondanks de groei van het aantal online reservaties, gaat de Belg graag naar het salon. Dat laat hem toe bewandelde paden te verlaten. "Er is één zaak die de mensen niet willen missen, dat is hun vakantie", aldus Hermant. "De Belg is bereid de aankoop van een wagen uit te stellen, maar niet om aan zijn vakantiebudget te raken", aldus de man die ook jarenlang het Autosalon leidde.

De toegang kost 10 euro. Het vorige Vakantiesalon in 2014 werd bezocht door 100.576 bezoeker. Peru was toen als eregast.

De Belg is bereid de aankoop van een wagen uit te stellen, maar niet om aan zijn vakantiebudget te raken

Salondirecteur Pierre Hermant