REUTERS
Volledig scherm
PREMIUM
© REUTERS

Wat weten we al zeker over omikron? Experten leggen uit: “Het is zonder twijfel de meest zorgwekkende variant tot nu toe”

Een ‘Frankensteinmix’ van mutaties. Zo noemt de topman van vaccinproducent Moderna de nieuwe omikronvariant. Zo mogelijk nog angstaanjagender is dat het algauw enkele weken zal duren voor we weten hoe gevaarlijk omikron écht is. Klopt het dat deze variant veel besmettelijker is en de vaccins kan verschalken? Worden we inderdaad minder ziek na een besmetting? Experten leggen uit wat we op dit moment wél al met zekerheid weten. “Omikron is zonder twijfel de meest zorgwekkende variant tot nu toe”, zegt biostatisticus Tom Wenseleers.

54 reacties

 • patrick claeys

  2 maanden geleden
  Perfect Herwig, behalve dat van de minister. Ik heb het echt niet zo begrepen op ministers hoor, maar 'k zou er momenteel toch geen willen zijn.
 • Herwig Laenen

  2 maanden geleden
  Dat een expert zichzelf na een tijdje tegenspreekt is niet verwonderlijk. Corona is een nieuw virus dat volop muteert. De tegenspraken zijn het gevolg van voortschrijdend inzicht. De enige maatregelen waarover alle experts het eens zijn zijn het nut van vaccinaties, mondmaskers, afstand houden en dus telewerken. Ook van de noodzaak van afstandsonderwijs lijkt iedereen overtuigd, behalve de minister.
 • Pierre Vaneylen

  2 maanden geleden
  Tegenwoordig is iedereen "expert". Als ge ziet hoe Van Ranst zijn kar al gedraid heeft en idem Maggie de Block die nu in "Europa" zit als experte. Heb meer de indruk dat als ge dik betaald wordt voor die job ge een "experte" geworden zijt.
 • Roland ANNYS

  2 maanden geleden
  't Is dit of dat of toch niet 't slecht nieuws maar kan geen kwaad of toch maakt men zich zorgen en dan de opgelegde regels die te volgen zijn - sorry maar als een mens van ouderdom weet ik het niet meer !!
 • daan aerts

  2 maanden geleden
  Het was toch maar een griepje. Herrinert u zich deze nog 😊
 1. Eerste Belgische ‘True Crime’-serie komt naar Streamz en Play4
  TV

  Eerste Belgische ‘True Cri­me’-se­rie komt naar Streamz en Play4

  ‘True Crime Belgium’ wordt de eerste true-crimereeks van Belgische bodem. De 16-delige docureeks met Belgische misdaadverhalen, bevat getuigenissen van speurders, onderzoeksrechters, openbare aanklagers, nabestaanden en slachtoffers die de misdaad overleefden. De verhalen komen uitgebreid aan bod op het scherm en leven ook verder in audio, dankzij een nieuw partnership met de Belgische true-crimepodcast ‘De Volksjury’.
 2. Mahdi wil verplichte PCR-test om uitzettingscijfers te verhogen: “Covid mag geen excuus zijn”

  Mahdi wil verplichte PCR-test om uitzet­tings­cij­fers te verhogen: “Covid mag geen excuus zijn”

  De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft vorig jaar 1.299 personen die criminele feiten hebben gepleegd, teruggestuurd naar hun land van herkomst. Dat zijn er 150 meer dan in 2020, zo blijkt zaterdag uit cijfers van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). “Wie een bevel krijgt om het grondgebied te verlaten, kan hier niet blijven. Zeker voor personen die feiten hebben gepleegd, is het belangrijk dat we een zeer kordaat beleid voeren”, aldus Mahdi.