Wat filmde deze officiële 9/11-fotograaf en is hij daarom voortvluchtig?

AP
Na 11 september 2001 veranderde het leven van fotograaf Kurt Sonnenfeld spectaculair. Hij kreeg als een van de enigen volledige toegang tot ground zero, een paar dagen na de grootste terroristische aanslagen op Amerikaanse bodem ooit. Hij beweerde zaken te hebben gefilmd die bewijzen dat de Amerikaanse overheid op z'n minst op de hoogte was van de nakende terreur. Amper enkele maanden later werd hij verdacht van de moord op zijn vrouw. Sonnenfeld vluchtte naar Argentinië. Daar zit hij vandaag nog altijd. Evan Hughes zocht hem in juni in Buenos Aires op voor GQ. Naar aanleiding van de herdenking van de terreuraanslag nu vijftien jaar geleden, komt Sonnenfeld weer in het nieuws en hernemen wij dit artikel.

Kurt Sonnenfeld werkte vijftien jaar geleden bij het Federal Emergency Management Agency (FEMA) toen twee gekaapte vliegtuigen zich door de Twin Towers in New York boorden. Het 'federale bureau voor rampenbestrijding' coördineert de hulpverlening na een ramp die de lokale overheden niet zelf kan aanpakken. De 39-jarige Sonnenfeld werd als fotograaf uitgestuurd om alles te filmen wat hij zag. Hij kreeg daarvoor onbeperkte toegang tot de hele site rond de Twin Towers. Sonnenfeld deed wat hem gevraagd werd, maar leverde de uren aan beeldmateriaal nooit helemaal in. Het begin van mysterieuze maanden en jaren.

"Ik kan maar niet geloven dat ze zichzelf neerschoot", zou een naar alcohol ruikende en met bloed bespatte Sonnenfeld gemompeld hebben toen de politie op oudejaarsavond 2001 na een noodoproep zijn huis in Denver binnenvielen. Sonnenfeld had het over zijn 36-jarige vrouw Nancy, die de agenten boven in een kamer in rood ondergoed en nog amper ademend aantroffen. De volgende ochtend was ze dood. Er werd een zelfmoordbriefje gevonden in de slaapkamer: 'Wat is er uiteindelijk nog mooi behalve de dood en de liefde. Kurt, zoek aub hulp.' Het woord 'liefde' was doorgehaald in het citaat van Walt Whitman.

Nancy had haar vingerafdrukken op het wapen achtergelaten maar Sonnenfeld werd meteen ondervraagd en aangeklaagd voor de moord op zijn vrouw. In juni 2002 zou hij voor de rechter verschijnen, maar de klacht werd ingetrokken en na vijf maanden in de cel was Sonnenfeld weer vrij. Toch vluchtte hij acht maanden later het land uit, omdat hij vermoedde dat hij nog meer last met het gerecht zou krijgen. In 2003 werd een nieuw arrestatiebevel uitgeschreven, maar Sonnenfeld zat al in Argentinië. Daar trouwde hij al snel na zijn aankomst met een vrouw. Ze hebben samen twee dochters, een tweeling. Argentinië wil Sonnenfeld voorlopig niet uitleveren omdat hij zou berecht worden in de staat Colorado waar de doodstraf nog in voege is.
LEES HIERONDER VERDER WAT SONNENFELD FILMDE

Kurt Sonnenfeld.
kos Kurt Sonnenfeld.
REUTERS
Photo News
Het huis van Sonnenfeld waarin zijn vrouw dodelijk gewond raakte.
kos Het huis van Sonnenfeld waarin zijn vrouw dodelijk gewond raakte.

Sonnenfeld filmde naar eigen zeggen onder het gebouw van World Trade Center 6 een leeggemaakte kelder, wat in zijn ogen erop wees dat president George Bush op de hoogte was van de aanslagen. "Ik ben er zeker van dat de overheid wist dat er aanslagen zouden komen en dat ze die minstens hebben laten gebeuren", zegt hij aan GQ. Ze wisten het niet alleen, volgens Sonnenfeld, maar "verleenden er ook hun medewerking aan".

Voor de aanhangers van complottheorieën is dit koren op de molen. Te meer omdat in een kelder onder World Trade Center 4 bijna duizend ton goud en zilver werd gevonden, achter een nog intacte deur waartoe iemand had geprobeerd zich toegang te verschaffen. Nog merkwaardig vond Sonnenfeld wat er met World Trade Center 7 gebeurde. Het gebouw van 47 verdiepingen stortte op 6,5 seconden in, terwijl het geen schade van de terreuraanslagen had opgelopen. Hij begreep ook niet hoe het kon dat vliegtuigstoelen de crash overleefden maar de zwarte dozen niet. Sonnenfeld deed zijn verhaal meermaals in de Argentijnse pers. Daar benadrukte hij zijn job bij FEMA, terwijl hij in de VS zijn onschuld wil duidelijk maken.
LEES VERDER ONDER DE FOTO

FEMA
Kurt Sonnenfeld met zijn tweede vrouw, Paula, en hun tweelingdochters.
Facebook Kurt Sonnenfeld met zijn tweede vrouw, Paula, en hun tweelingdochters.

Drugsverslaving
Terug naar Sonnenfelds vermoorde vrouw Nancy dus. Aan zijn celgenoten Robert Dreyer en Damian Whitehead zou de fotograaf uit Denver hebben toegegeven dat hij wel degelijk de moordenaar was. Ander bewijsmateriaal uit het onderzoek wijst eveneens in die richting. Zo had hij bloed aan zijn handen en op zijn gezicht. Volgens zijn verdediging had Sonnenfeld zijn vrouw na het schot omhelsd en "hoestte en niesde zij" toen in zijn gezicht. Maar in het interview met GQ ontkent Sonnenfeld zelf deze versie. De bloedspatten in zijn aangezicht waren gewoon opgedroogd bloed, beweerde Sonnenfeld aan Evan Hughes. Volgens hem pleegde zijn vrouw zelfmoord omdat ze geen toekomst meer zag door zijn drugsverslaving. Ze zou eerder al over zelfdoding gesproken hebben.

Sonnenfeld is nu 54. De voortvluchtige Amerikaan, die zichzelf overigens niet als een aanhanger van samenzweringstheorieën bestempelt, voelt zich intussen meer Argentijn en is niet van plan terug te keren naar de VS. Vanuit zijn ballingschap schreef hij een boek over zijn wedervaren. Aan GQ zei hij dat hij vooral zijn onschuld wil bewijzen in de moordzaak rond zijn eerste vrouw Nancy. "Ik zweer op mijn kinderen dat ik Nancy niet vermoord heb. Nancy doodde zelf Nancy." Het Amerikaanse gerecht is het daar niet mee eens en probeert nog altijd Sonnenfeld te laten uitleveren aan de VS.

The Fugitive, His Dead Wife, and the 9/11 Conspiracy Theory That Explains Everything