Wat doet ons Belgische leger in het buitenland?
Het beeld van gewapende militairen in en rond onze trein- en metrostations, luchthavens en andere openbare gebouwen doet ons niet langer verslikken in onze caffè latte. Na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation van Maalbeek leek hun aanwezigheid volkomen gerechtvaardigd. Maar wat doet ons Belgische leger in hemelsnaam in de Baltische staten, Afghanistan, Mali, Irak of Niger?
Na de aanslagen op het satirische blad Charlie Hebdo en muziektempel Bataclan in Parijs, en de aanslagen in Zaventem en Brussel begonnen de militairen aan hun bewakingsopdrachten. Eerst ging het vooral om paracommando’s, later om soldaten uit alle lagen van Defensie. Opmerkelijk was hoe snel we gewoon raakten aan gewapende militairen in het straatbeeld. We begrijpen maar al te goed dat ze ons beschermen tegen mogelijke terroristische dreiging. Maar als we in het journaal beelden voorbij zien flitsen van onze Landcomponent in Mali, Belgische F-16’s die over de Baltische staten vliegen en onze vloot in West-Afrikaanse wateren, weten we het even niet meer: wat doet ons leger daar? Waarom is de aanwezigheid van onze militairen daar vereist?
Dreiging van buitenaf
Het zijn meer dan terechte vragen in een tijd waarin onze landsgrenzen niet onmiddellijk bedreigd worden. Toch heeft ons land alle baat bij vrede, stabiliteit en veiligheid. Een voorbeeld: in Mali helpt ons land om plaatselijke strijdkrachten op te leiden. Het Malinese leger levert immers samen met internationale partners een harde strijd tegen extremisme, om te vermijden dat er een nieuwe Islamitische Staat ontstaat in de Sahel. Ons land draagt ook actief bij aan Europese operaties voor piraterijbestrijding ter hoogte van de Afrikaanse kusten, en beveiligt zo mee de economisch gezonde maritieme aanvoerlijnen in deze regio. Niet alleen burgerschepen die met levensmiddelen richting Suez kanaal varen worden beschermd, ook onze zeeroutes worden gevrijwaard.
Lees verder onder de foto
Dat onze economie voor meer dan 90 procent afhangt van deze vaarroutes zien we niet altijd in. In het Midden-Oosten werden Belgische F-16’s ingezet die luchtsteun boden aan grondtroepen en doelwitten van Islamitische Staat (IS) aanvielen. Op die manier poogt Defensie niet alleen om van deze regio een veiligere plek te maken, maar wil het ook een mogelijke terroristische dreiging voor Europa in de kiem smoren. In de Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen stelt Defensie samen met onze NAVO-partners alles in het werk om de bevolking te vrijwaren van Russische dreiging. Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe belangrijk het is om een sterk eigen leger te hebben en hoe uiteenlopend de taken van Defensie zijn.
Lees verder onder de foto
Meer dan 70 jaar vrede
De grootvaders en grootmoeders van vandaag hebben zelf geen oorlog meegemaakt, ze kennen enkel de verhalen van hun eigen ouders en grootouders. Na meer dan zeventig jaar vrede in ons land is veiligheid voor ons zo vanzelfsprekend geworden dat je je afvraagt wat de waarde van onze Belgische Defensie is. Als militairen oorlogsmunitie opruimen, reddingsacties uitvoeren voor de kust of terrorisme bestrijden vinden we dat evident. Voor activiteiten die eerder indirect impact hebben op onze veiligheid kunnen we minder begrip opbrengen.
Ook al lijkt het niet altijd even zonneklaar waarom Belgische militairen in het buitenland in actie komen, toch staat het buiten kijf dat we baat hebben bij een legermacht die onze belangen behartigt en vrede, veiligheid en toekomstperspectief hoog in het vaandel draagt. We hebben de plicht om ons land, dat economisch welvarend én veilig is, te verdedigen en een stabiele veiligheidsomgeving wereldwijd is daarbij van kapitaal belang.
Veilige wereld
Gemiddeld duizend Belgische militairen worden op dit moment wereldwijd ingezet, meestal in samenwerking met andere internationale partners. Defensie staat immers niet alleen voor vredesondersteunende en vredesopleggende, maar ook voor humanitaire operaties. Onze militairen zijn professionele bruggenbouwers die zowel ingrijpen bij conflicten, helpen bij rampen als de rust doen terugkeren.
In landen waar burgeroorlogen zijn, een democratisch bestuur niet bestaat, de economische middelen beperkt zijn of mensenrechten geschonden worden, treedt de Belgische Defensie op. De toestand in die landen, hoe dicht of ver ze ook van ons vandaan liggen, sijpelt immers ook door tot in onze samenleving. Hoe sneller de veiligheid en welvaart daar hersteld wordt, hoe beter ook voor ons land. Onze welvaart en hoge levensstandaard zijn immers afhankelijk van een veilige ‘open wereld’. Momenteel draagt België bij tot een betere veiligheidssituatie in Mali, het Midden-Oosten en de Baltische Staten. Door die toegenomen veiligheid is de lokale bevolking minder geneigd haar land te ontvluchten, waardoor de vluchtelingenstroom naar Europa en ons land wordt afgeremd. We hebben dus baat bij Defensie in al haar gedaantes, want iedereen heeft recht op vrede en veiligheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
Duitse regering stelt voor dat burgers voortaan zelf gender kunnen bepalen
Als het aan de Duitse regering ligt, mogen inwoners van Duitsland voortaan zelf hun gender en voornaam bepalen en desgewenst veranderen. Burgers hoeven zich alleen nog als zodanig bij de burgerlijke stand te laten registreren. -
Eerste bank verhoogt (licht) rente op spaarboekje
Internetbank NIBC Direct verhoogt op 13 juli de rente op een van haar spaarboekjes. Dat meldt het bedrijf op zijn website en valt ook te lezen bij verschillende gespecialiseerde media. NIBC is de eerste bank die de rente op het spaarboekje an sich - boven het nulpeil - verhoogt nu de Europese Centrale Bank een renteverhoging aangekondigd heeft voor juli. -
-
Moskou waarschuwt voor olietekort op wereldmarkt indien Westen prijsplafond instelt op Russische olie
De prijs van Russische olie plafonneren, zoals de westerse landen overwegen om Rusland te straffen voor de inval in Oekraïne, kan de olieprijs op de wereldmarkt net opdrijven. Daarvoor heeft de Russische vicepremier voor Energie Aleksandr Novak vandaag gewaarschuwd. -
‘Napalmmeisje’ ondergaat laatste huidbehandeling na 50 jaar: “Nu ben ik niet langer een slachtoffer van de oorlog”
Phan Thi Kim Phuc wordt ook wel het ‘napalmmeisje’ genoemd. De vrouw is de centrale figuur op een van de meest iconische foto’s uit de wereldgeschiedenis. Phuc was amper 9 jaar oud toen ze op 8 juni 1972 door fotograaf Nick Ut in beeld werd gebracht, nadat de Amerikanen het Zuid-Vietnamese dorpje Trảng Bàng met napalm hadden bestookt. Phuc, die ondertussen 59 jaar oud is, reist al een tijdje regelmatig naar Miami, in de Amerikaanse staat Florida, om de ernstige brandwonden op haar bovenlichaam te laten laseren. Deze week onderging ze daar haar allerlaatste huidbehandeling. -
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
Onderwijsinstellingen kunnen nog afwijken van ‘knip’ na tweede bachelor
De onderwijsinstellingen kunnen nog steeds afwijken van de zogenaamde ‘knip’ na de tweede bachelor als daar een goede reden voor is. Dat benadrukte Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) vandaag in het Vlaams Parlement bij het debat over het ontwerpdecreet. De ‘knip’ houdt in dat studenten die in het academiejaar 2023-2024 in het hoger onderwijs starten, na het tweede jaar geslaagd moeten zijn voor alle vakken uit het eerste jaar. Zo niet, mogen ze niet naar het derde jaar overgaan.
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRazi Duymazlar
Louis Roux
Freddy Wouters
Walter WOUTERS