Wat doet de Mossad op Zaventem?

P-Magazine pakt vandaag uit met de getuigenis van een Vlaamse zakenman die op Zaventem drie uur lang werd gegijzeld door agenten van de Mossad, de Israëlische geheime dienst. Die mag zich op Zaventem blijkbaar veel permitteren, want de man zou zich in een apart kamertje tot op zijn onderbroek moeten uitkleden hebben, daarbij een spervuur aan vragen trotserend terwijl zijn bagage en persoonlijke spullen als gsm in beslag werden genomen. De zakenman wou met luchtvaartmaatschappij El Al naar Israël vliegen.

Wapenvergunningen
De anonieme getuigenis roept één centrale vraag op: mag een Belg op Belgisch grondgebied zo behandeld worden door Israëli's? Voormalig senator Stefaan Noreilde (Open VLD) wilde in mei 2005 meer weten over die agenten van El Al, weet P-Magazine. Noreilde interpelleerde de toenmalig bevoegde ministers: Patrick Dewael (Open VLD) op Binnenlandse Zaken en Renaat Landuyt (SP.A) op Mobiliteit. Beide excellenties deden heel hard hun best om zo vaag mogelijk te blijven. Ze gaven toe dat de El Al-securities ambtenaren waren van Israël, wat zoveel was als bevestigen dat het agenten zijn van de Mossad. En er waren wapenvergunningen afgeleverd aan buitenlandse inlichtingendiensten.

Als in een supermarkt
P-Magazine vond ook een bron binnen de politie die bevestigt dat zulke praktijken schering en inslag is bij El Al-vluchten. "Zo heb ik er veel reizigers onder begeleiding zien passeren, maar als politieman
stel je je geen vragen. Heel wat passagiers krijgen een vipescorte. Je weet dus nooit of een passagier zoals deze getuige een vip is. Wat de Mossad betreft, moet ik zeggen dat hun handelswijze ons altijd mateloos heeft geërgerd, de manier waarop ze in de luchthaven rondlopen, is stuitend. Ze doen alsof ze in een supermarkt rondwandelen."

Wat is vrijwillig?
"Dat is even erg als het feit dat een buitenlands geheim agent reizigers op dergelijke wijze kan gijzelen, zeker als het Belgen zijn", vervolgt de bron. "Maar ik ken hun uitleg. Volgens hen werken de passagiers vrijwillig mee en is er geen probleem. Maar wat is vrijwillig? Er staat een securityagent van El Al voor u en die zegt u dat u de keuze hebt: ofwel meewerken, ofwel niet. Niet akkoord? Goed zo, maar dan komt u niet aan boord van het vliegtuig. En uw ticket wordt niet terugbetaald. Tja, wat kiezen mensen dan?"

Lees het hele verhaal in P-Magazine.