Wat betekent de overwinning van Trump voor vrouwen in Amerika?

photo_news
Donald Trump heeft de Amerikaanse verkiezingen gewonnen en wordt de 45ste president van de Verenigde Staten. En dat ondanks het feit dat volgens recente peilingen zo'n 70% van de vrouwen een negatief beeld van hem heeft. Geen grote verrassing, aangezien hij in het verleden verschillende vrouwonvriendelijke uitspraken deed. Maar wat betekent zijn overwinning eigenlijk concreet voor de rol van vrouwen in de Verenigde Staten?

"Als je beroemd bent, dan laten vrouwen je doen. Je kunt alles maken. Je grijpt ze gewoon in hun pussy" en "Het maakt niet uit wat ze schrijven, als ze maar een jonge, mooie reet hebben" zijn maar twee uitspraken van Trump die bewijzen dat hij allerminst vrouwvriendelijk is. En dat in een continent zonder verplicht betaald zwangerschapsverlof, zonder een genationaliseerd kinderopvangsysteem, een gigantische loonkloof en waar verzekeraars nog altijd niet hoeven op te draaien voor de kosten van een abortus.

Het is nu natuurlijk nog koffiedik kijken wat de exacte invloed van Trump zal zijn voor de rol van vrouwen in Amerika. Ook al omdat een president niet alles zelf kan beslissen. Maar dit is alvast hoe Trump eerder sprak over vrouwenthema's:

Abortus
Donald Trump is altijd redelijk wisselvallig geweest over abortus. Onlangs zei hij dat hij vindt dat abortus niet enkel illegaal moet worden, maar dat vrouwen die de ingreep toch laten uitvoeren gestraft moeten worden. Wat voor straf wilde hij liever niet verduidelijken, dat zou "beslist moeten worden". Nadat er een storm van kritiek over zijn uitspraken kwam, krabbelde hij enigszins terug en noemde hij de kwestie "onduidelijk". Hij  bepleitte dat die "teruggestuurd moet worden naar de staten voor uitsluitsel". Daar voegde hij later nog in een interview op CBS aan toe dat de abortuswetten moeten blijven zoals ze nu zijn.

Anderzijds liet de veelbesproken Republikein tijdens zijn campagne ook vallen dat hij de financiële ondersteuning voor Planned Parenthood wil schrappen, terwijl hij de organisatie aan het begin van zijn campagne nog omschreef als "erg nuttig".

Zwangerschapsverlof
Toen een advocate van de tegenpartij tijdens een van zijn rechtszaken om een pauze vroeg zodat ze borstvoeding kon afkolven voor haar dochtertje van drie maanden, antwoordde hij dit: "Je bent walgelijk." Maar een betaald zwangerschapsverlof, daar heeft hij dan weer niets op tegen. Een tijdje geleden presenteerde hij namelijk trots een plan voor betaald zwangerschapsverlof. Vrouwen moeten volgens hem verplicht zes weken betaald zwangerschapsverlof krijgen, en de overheid moet daarin bijspringen als de werkgever niet betaalt. Daar tegenover staat wel dat mannen geen enkele dag vrij krijgen, aangezien Trump het zorgen voor een baby uitsluitend een vrouwentaak vindt.

Kinderopvang
"Je hebt één of misschien twee personen nodig, wat blokken, een paar schommels en nog wat speelgoed. Weet je, het is echt niet duur. Kinderopvang is echt niet duur", aldus Trump. Het hoeft volgens hem dan ook niet de verantwoordelijkheid van de overheid te zijn, aangezien het perfect gedaan kan worden door een privébedrijf. Al stelde hij later wel voor om kinderverzorging vrij te stellen van belastingen, als een toegeving.

Loonkloof
Over de loonkloof tussen mannen en vrouwen is Donald Trump eveneens altijd redelijk wisselvallig geweest. Aan het begin van zijn campagne ontkende hij de loonkloof simpelweg "Je verdient hetzelfde, als je de job even goed doet". In latere interviews vertelde hij dan weer dat vrouwen hetzelfde loon moeten krijgen als ze dezelfde job uitvoeren. Maar hij vindt het over het algemeen moeilijk te bepalen wat gelijk werk dan juist is. Hij heeft nooit gesproken over concrete politieke acties die hij wil ondernemen om de loonkloof te dichten.