Warmste 13 september ooit

EPA
Met om 14 uur 29,6 graden Celsius op de thermometer beleven we nu al de warmste 13 september sinds het begin van de waarnemingen in 1901. Het vorige dagrecord was 28,9 graden Celsius in 1947. Dat zegt meteoroloog David Dehenauw van het KMI. Omdat de officiële maximumtemperatuur in Ukkel nog niet bereikt is, wordt het record de komende uren nog scherper gesteld.

Vandaag wordt ook de meest laattijdige dag op het jaar ooit met meer dan 30 graden. Dat was voorlopig 12 september 1919 met 30,6 graden. Maar die titel zal maar tijdelijk zijn, want morgen/woensdag gaat 14 september al opnieuw met die eer lopen.

Morgen zal het dagrecord ook sneuvelen. Dat staat op 28,3 graden Celsius en dateert van 1964.


De combinatie van zon, hoge temperaturen en de luchtvervuiling leidde dinsdag niet tot uitzonderlijk hoge ozonwaarden. In geen enkel meetpunt in België werd de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht overschreden. Die normwaarde werd rond 18 uur het dichtste benaderd in Sint-Kruiswinkel (174 microgram). Eén uur eerder werd in de meetpunten Gent, Sint-Kruiswinkel en Destelbergen 173 microgram ozon per kubieke meter lucht opgetekend, aldus gegevens op de website van de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu (Ircel).