Wanneer bouwt Trump zijn muur? En wat het hem zal kosten om miljoenen Mexicanen te deporteren

ap
Gisteren, exact 27 jaar na de val van de Berlijnse Muur, verkozen de Amerikanen Donald Trump, de man die een nieuwe muur wil bouwen. Tijdens zijn campagne maakte hij van de immigratiekwestie een topprioriteit. Hij zou massaal Mexicanen deporteren en een muur optrekken om de landsgrenzen te beveiligen. Maar een dergelijke operatie zou niet alleen stukken van mensen kosten, het zou logistiek een aartsmoeilijke opdracht zijn.

Nu Trump weldra zijn intrek neemt in het Witte Huis, vragen bezorgde Amerikanen en Mexicanen zich af of hij zijn rigoureuze immigratieplannen ook zal uitvoeren. Volgens immigratie-experts zijn Trumps beloftes, hoewel erg populair bij zijn achterban, heel moeilijk haalbaar.

Een muur tussen de VS en Mexico zou weliswaar een dijk van een politiek statement zijn, maar ze zou weinig invloed hebben op het aantal immigranten. Bovendien komen ingenieurs voor een heel moeilijke opdracht te staan wanneer ze een ellenlange muur moeten bouwen op een topografisch erg diverse grens. Daarnaast zouden een muur en massale deportaties niet alleen families uit elkaar rukken, ze zouden ook desastreuze gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie, vooral de landbouw.

27 jaar geleden braken we een muur af, vandaag krijgen we er misschien een nieuwe bij.
rv 27 jaar geleden braken we een muur af, vandaag krijgen we er misschien een nieuwe bij.

Trump kan Mexico niet doen betalen

De VS spendeerde de afgelopen jaren al miljarden aan de versterking van de zuidelijke grens. De muur van Trump zou dat project voltooien met staal en beton. Het Congress zou daarvoor honderden miljarden moeten vrijmaken. En hoewel Trump beloofd heeft om Mexico ervoor te laten betalen, heeft hij daar de macht niet voor.

De grens tussen de VS en Mexico is al stevig beveiligd. Een muur zou miljarden kosten.
US Congress De grens tussen de VS en Mexico is al stevig beveiligd. Een muur zou miljarden kosten.

Landverschuiving

Het wordt voor Trump dus heel moeilijk om de bouw van de muur erdoor te krijgen. Maar ook zonder een muur kan de kersverse president voor een landverschuiving zorgen in de immigratiepolitiek van de VS.

Trump kan inspanningen die de Obama-administratie heeft gedaan om miljoenen immigranten te beschermen tegen deportatie van tafel vegen met één pennentrek. Daarnaast kan Trump ook de focus van Homeland Security verleggen, zodat ongeveer 11 miljoen immigranten zonder papieren plots het land kunnen worden uit gezet.

"De Obama-hervormingen rond immigratie zijn niet bekrachtigd door het Congress, dus Trump kan ze heel gemakkelijk tenietdoen", zegt John Sandweg, voormalig directeur van de Amerikaanse Immigratie- en Douanecontrole. "Ik verwacht dus heel veel veranderingen."

Trump kan de inspanningen van de Obama-administratie met één pennentrek van tafel vegen.
Photo News Trump kan de inspanningen van de Obama-administratie met één pennentrek van tafel vegen.

11 miljoen mensen moeten vrezen voor hun toekomst

Als Trump doet wat hij beloofd heeft, moeten de 11 miljoen inwoners waarvan het visum is vervallen of die illegaal het land zijn binnengekomen, vrezen voor hun toekomst.

"Vanaf mijn eerste uur als president, zijn die mensen weg", heeft Trump gezegd. "Je mag het deportaties noemen, je mag het noemen wat je wil, ze zijn weg." De meerderheid van die 11 miljoen mensen wonen al meer dan vijf jaar in de VS, dus de sociale en economische gevolgen zouden niet te overzien zijn.

Logistieke problemen

Niet alleen zou het deportatieproject van Trump ongelofelijk veel kosten, het zou ook heel wat logistieke problemen met zich meebrengen. Je kan immers niet zomaar huizen, fabrieken en boerderijen beginnen te doorzoeken om illegalen bij de kraag te vatten. Er zouden ook detentiefaciliteiten moeten gecreëerd worden voor wie wacht op zijn deportatie. Het kostenplaatje zou volgens experts al snel oplopen tot 1 miljard dollar per jaar.

Wil Trump al zijn beloftes nakomen, dan zal hem dat miljarden kosten. Een muur, hoewel nauwelijks haalbaar, zou voor economische en sociale moeilijkheden zorgen en ook massadeportaties zouden het land allesbehalve deugd doen. Bezint eer ge begint, is hier het motto voor Donald Trump.