Walter 'Gentse Feesten' De Buck overleden

Walter De Buck is op 80-jarige leeftijd overleden. In juni maakte de zanger-beeldhouwer bekend dat hij slokdarmkanker had, met uitzaaiingen naar de lever. Die zware tegenvaller hield hem echter niet tegen om voor de 45ste keer de Gentse Feesten -'zijn' Gentse Feesten'- in te leiden. Twee jaar geleden stond hij samen op de foto met Luc De Vos, dat andere Gentse icoon.

Wereldberoemd in Vlaanderen is De Buck dankzij zijn opname van ''t Vliegerke', dat dankzij hem uitgroeide tot Gents volkslied. Tweewekelijks galmt het uit duizenden kelen in de Ghelamco Arena. In het Gentse stadion werd trouwens ook omgeroepen dat De Buck gestorven is.

Debuut op wereldtentoonstelling
De Buck kreeg zijn artistiek talent met de paplepel ingegeven. Zijn vader Leonard De Buck was kunstschilder en leraar tekenkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Aan die academie volgde Walter De Buck ook zijn opleiding, die hij in 1954 met grootste onderscheiding afrondde. Zijn grote leermeester in het beeldhouwen was Jozef Cantré, een van de laatste Vlaamse expressionisten. Oorlog en vrede en de schending van de mensenrechten waren thema's die aan de basis lagen van het engagement van de jonge De Buck.

De Buck debuteerde op de wereldtentoonstelling van 1958 als beeldhouwer. Hij kreeg verscheidene prijzen voor zijn beeldhouwkunst, één ervan leverde hem een beurs voor een studiereis van één jaar naar India op. Hij zou verdere tochten naar India en het Nabije Oosten ondernemen. Deze tochten zouden zijn visie op kunst en maatschappij, zijn beeldende kunst en zijn muziek beïnvloeden.

In 1962 stichtte hij met enkele vrienden de vzw Trefpunt, een ontmoetingsplaats voor kunstenaars en een organisatie voor promotie en verspreiding van de kunst. Deze vzw is tegenwoordig organisator van de Gentse Feesten rond Sint-Jacobs.

Nieuwe start van Gentse Feesten
In 1969 lag hij mee aan de nieuwe start van de Gentse Feesten, aanvankelijk rond Sint-Jacobs. Later zou dit gebeuren tot het grote festival uitgroeien dat het tegenwoordig is.

Hij legde zich ook opnieuw toe op het zingen. In 1984 trok hij zich terug uit vzw Trefpunt om opnieuw meer aandacht aan het beeldhouwen te besteden. De daaropvolgende periode was hij actief in diverse Gentse beeldhouwprojecten en werkte hij regelmatig voor de stad Gent.

De kunstenaar ontwierp ook het beeldje dat jaarlijks uitgereikt wordt bij de 'Prijs voor de Democratie'.

In 2009 liep ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de kunstenaar in de Gentse Kunsthal Sint-Pietersabdij nog de overzichtstentoonstelling 'Walter De Buck verbeeldt'. Tijdens de Gentse Feesten in 2014 trad De Buck voor het laatst op, op 'zijn' podium op het Sint-Jacobsplein. In juni had de zanger bekendgemaakt dat er slokdarmkanker bij hem werd vastgesteld. De kanker was al uitgezaaid naar zijn lever.

BELGA
BELGA
BELGA

"Tweede boegbeeld"

De Gentste schepen voor Feestelijkheden en dus de burgemeester van de Gentse Feesten, Christophe Peeters, ziet op korte tijd twee boegbeelden van het Gentse volksfeest overlijden. "Walter De Buck is de stichter van de moderne Gentse Feesten. Het is al het tweede boegbeeld in drie weken tijd dat wegvalt. Het worden rare Gentse Feesten", aldus Peeters na het overlijden van Walter De Buck. Die andere Gentse volkszanger, Luc De Vos, overleed op 29 november.

Hoewel een overlijden altijd onverwacht komt, is het nieuws over De Bucks overlijden geen complete verrassing. "Het zat er al een tijdje aan te komen. Daarom was er dit jaar een honneur voor De Buck op zijn podium op het Sint-Jacobsplein, want we wisten dat de kans groot was dit de laatste keer zou zijn", aldus Peeters. "Het worden de eerste Gentse Feesten zonder Walter in 45 jaar."

Volgens Guido De Leeuw, directeur van vzw Trefpunt, betekende De Buck veel voor Gent. "Hij bracht heel veel mensen samen in de jaren 1970. De Gentse feesten betekenden toen bijna niks meer. Maar Walter bracht de mensen opnieuw samen met zijn muziek en zijn kunstwerken en bovendien bracht hij mensen alle leeftijden samen. Net als voor Luc De Vos gaan we volgend jaar zeker iets doen op de Gentse Feesten, maar wat, dat moet nog worden besproken."

De Buck is vooral bekend met zijn nummer 't Vliegerke. "Maar hij had ook pareltjes van eigen nummers zoals 'Het liedje van de zon' en anderen die klassiekers zijn geworden", gaat Guido De Leeuw verder. "Hij had in 1971 ook al oog voor de migranten en liet die Turkse en Marokkaanse migranten meevieren. De term wereldmuziek bestond nog niet, maar hij had er wel al oog voor. Hij zorgde ervoor dat de Gentse Feesten een sociaal en cultureel volksfeest werd met een maatschappelijke dimensie: feesten met inhoud: uniek in de wereld."

"Groot verlies"
Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) spreekt van een groot verlies voor Gent en voor Vlaanderen. "Walter De Buck was een artistieke duizendpoot: muzikant, schilder en beeldhouwer. Meezingers zoals ''t Vliegerke' behoren tot ons collectief geheugen. Als stuwende kracht achter de Gentse Feesten, die hij nieuw leven inblies, was hij iemand die mensen verbond. Ik wil mijn medeleven betuigen aan de familie en de nabestaanden van Walter De Buck. Na het overlijden van Luc De Vos is dit opnieuw een groot verlies voor Gent en voor Vlaanderen."

Gents burgemeester Daniël Termont noemt het overlijden van De Buck "een zware slag voor Gent en voor mij persoonlijk". "Alhoewel ik wist dat de gezondheidstoestand van Walter zeer slecht was en zijn overlijden geen grote verrassing is voor mij, maakt dat de slag niet minder zwaar", reageert de burgemeester, die momenteel op vakantie is in het buitenland. "Ik wil in de eerste plaats mijn oprechte blijken van medeleven overmaken aan zijn echtgenote, kinderen en familie. Laat het voor hen een troost zijn dat vele vrienden mee treuren om het verlies van deze grote Gentenaar. Ik wens hen van hier uit veel sterkte toe."

Ook Termont benadrukte het belang van Walter De Buck. "Walter was niet alleen de vader van de moderne Gentse Feesten, maar hij was ook een graag geziene muzikant en kunstenaar. Als er één persoon is waarmee Gent wordt vereenzelvigd dan is het zeker Walter. Walter straalde Gent uit en is tevens onsterfelijk als de vader van ons Gent Nationaal Volkslied ''t Vliegerke'", besluit de burgemeester.

Ziel van Gent
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz looft het Gentse karakter van Walter De Buck. "Echter Gents dan Walter bestond niet. Als er iemand de ziel van Gent wist te beroeren, was hij het. Zijn vliegerke is nu voorgoed 'omhuuge'."

Gatz betuigt eveneens zijn medeleven aan de familie en vrienden van De Buck, die hij "een uitzonderlijk cultfiguur" noemt, naast Jan Hoet, Gerard Mortier en Luc De Vos. "De Buck heeft wreed schoon geleefd, recht in zijn schoenen, heel authentiek."