Waarschuwing voor Chinese toeristen: ga 's nachts niet alleen op straat in Duitsland

Een Chinese tourist aan de Brandenburger Tor.
EPA Een Chinese tourist aan de Brandenburger Tor.
De Chinese ambassade raadt de Chinese burgers aan 's nachts in Duitsland niet meer alleen de straat op te gaan. Afgelopen jaar zijn verschillende Chinezen het slachtoffer geworden van brutaal geweld in Duitsland.

Volgens de waarschuwing van de ambassade is er in de veiligheidssituatie een "grote verandering" gebeurd. De waarschuwing staat sinds eind december al online op de website van de ambassade en is bovendien verschenen in Chineestalige kranten. Een Duitse versie van de waarschuwing is niet beschikbaar.

"Vermijd indien mogelijk 's nachts alleen de straat op te gaan of u naar afgelegen plaatsen te begeven", klinkt het. "Vergewis u ervan dat niemand u gevolgd heeft bij de terugkeer naar huis." De ambassade raadt de Chinezen ook aan, deuren en ramen gesloten te houden en niet lichtzinnig de deur te openen voor vreemden.

Vuurwapens of springstof
Na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn op 19 december kregen de Chinezen de raad om acht te slaan op "ongewone fenomenen", zoals mensen "die de aanblik hebben alsof ze vuurwapens of springstof bij zich hebben".

In 2016 waren verschillende Chinezen het slachtoffer van geweld. Een islamist had zo in juli een gezin uit Hongkong ernstig verwond met een bijl. In mei werd een Chinese studente architectuur nog het slachtoffer van een moord met seksueel motief. In Bochum zijn dan weer twee Chinese studentes overvallen door een vluchteling uit Irak.