Waarom we 's nachts slapen en wat dinosaurussen daarmee te maken hebben

Na het uitsterven van de dinosaurussen werden zoogdieren, waaronder de voorouders van apen en mensen, 's nachts slapen. Voordien waren ze nachtdieren omdat ze in het donker minder bedreigd werden door dino's.
Thinkstock Na het uitsterven van de dinosaurussen werden zoogdieren, waaronder de voorouders van apen en mensen, 's nachts slapen. Voordien waren ze nachtdieren omdat ze in het donker minder bedreigd werden door dino's.
Dat we overdag wakker zijn en 's nachts slapen, is terug te voeren op het uitsterven van de dinosauriërs 66 miljoen jaar geleden. Daarvoor waren zoogdieren nachtdieren. In het donker werden ze minder bedreigd door de dino's die overdag rondliepen. Toen dat gevaar verdween, konden de zoogdieren steeds vaker overdag actief worden. Die overgang duurde een paar miljoen jaar.

Britse en Israëlische wetenschappers hebben de verandering berekend en schrijven erover in het wetenschapsblad Nature Ecology & Evolution. Ze keken naar de leefpatronen van 2415 zoogdiersoorten die nu leven. De eerste zoogdieren die helemaal overschakelden naar de dag, waren de voorouders van apen en mensen. Zij werden waarschijnlijk 33 tot 52 miljoen jaar geleden dagdieren.

Positieve gevolgen van nachtleven

Aan het leven in de nacht hebben zoogdieren waarschijnlijk sterk reukvermogen, goed gehoor en gevoelige snorharen overgehouden. Die moesten het slechte zicht in het donker compenseren.

De meeste dino's zijn 66 miljoen jaar geleden uitgestorven, toen een kilometersgrote asteroïde insloeg voor de kust van het huidige Mexico. Een enorme stof- en gaswolk vulde de dampkring. Doordat zonlicht daar niet doorheen kwam, kelderde de temperatuur. Waarschijnlijk vroor het een paar jaar onafgebroken. Planten konden niet bloeien, planteneters verhongerden en daardoor stierven ook de vleeseters die joegen op de planteneters. Driekwart van alle diersoorten op aarde verdween. Kleine diersoorten, waaronder de zoogdieren, wisten dit echter te overleven en floreerden in de lege wereld. Krokodillen, schildpadden en haaien bleven bestaan, tot op de dag van vandaag.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • willy van der Wijk

  hoe oud is de mens , zeker geen 66 miljoen jaar geleden , is nog maar 1 miljoen jaar denk ik ben niet zeker zal dat moeten opzoeken met google of wikipedia.

 • michel javor

  Met rollluiken is het altijd nacht... ook tot 10u in de ochtend.

 • Thierry De Gang

  Dermee dat ik overdag beter slaap dan 's nachts!

 • Toby Huyghebaert

  Ik geloof niet in miljoenen jaren...

 • Kurt Laes

  Waarschijnlijk heeft één of andere Amoebe eens hard tegen een soortgenoot zijn celwand gestampt (zo rond 10 uur 's ochtends). Daar dragen we nu nog de gevolgen van en slapen we dus 's nachts!