Waarom reisde Salah Abdeslam in september via Duitsland naar Oostenrijk?

Beeld van de politieactie in Aken.
GETTY Beeld van de politieactie in Aken.
Salah Abdeslam, de uit Molenbeek afkomstige voortvluchtige verdachte van de aanslagen in Parijs, bevond zich ongeveer twee maanden geleden in Duitsland en Oostenrijk. De 26-jarige man zou op 9 september vanuit Duitsland met twee metgezellen naar Oostenrijk zijn doorgereisd, zo heeft een woordvoerder van Binnenlandse Zaken vandaag in Wenen gezegd.

De broer van de zelfmoordterrorist Brahim Abdeslam, die zichzelf vrijdag in een café in Parijs opblies, wordt nog gezocht. Vandaag vonden arrestaties plaats in het Duitse Aken, maar Salah Abdeslam bleek niet tussen de gearresteerden te zitten. Een grootscheepse zoekactie in Molenbeek gisteren leverde ook niets op.

De identiteit van de Fransman werd nagetrokken bij een routinecontrole in de deelstaat Opper-Oostenrijk, zo blijkt nu. Hij stak toen met de wagen en in het gezelschap van twee andere mannen de Duits-Oostenrijkse grens over.

De drie zeiden dat ze een "een week vakantie in Oostenrijk" wilden doorbrengen en konden hun weg voortzetten, omdat ze niet gezocht werden, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. De namen van de twee metgezellen van Abdeslam "zijn voorlopig niet genoemd in verband met de aanslagen", luidt het.

"Het is nu de vraag waar in Oostenrijk hij verbleef, en waarom. We zijn de zaak volop aan het onderzoeken", zei Oostenrijks Binnenlandminister Johanna Mikl-Leitner op de zender ORF. "Hij vertelde dus dat hij op vakantie was, maar meer details zijn er nog niet." Het Oostenrijkse ministerie gaf aan nauw samen te werken met de Franse autoriteiten.

Intussen werd ook duidelijk dat Abdeslam van 11 tot 17 november twee kamers huurde in een hotel in een voorstad van Parijs. Daar werden spuiten en korte naalden aangetroffen.

Beeld van de politieactie in Aken.
GETTY Beeld van de politieactie in Aken.
Beeld van de politieactie in Molenbeek, gisteren.
PHOTO_NEWS Beeld van de politieactie in Molenbeek, gisteren.