Waarom je beter niet aan het gangpad zit

THINKSTOCK
Alsof zitjes aan het venster nog niet populair genoeg zijn, claimen wetenschappers nu dat passagiers gezeten aan het gangpad vatbaarder zijn voor virussen.

Charles Gerba, microbioloog aan de universiteit van Arizona, nam staaltjes van plaatsen in het vliegtuig die het meest worden aangeraakt door passagiers zoals armsteunen, lavabo's, kranen, zitjes, bagagedragers en het toilet.

Volgens zijn bevindingen bevatten zetels aan het gangpad de meeste bacteriën in vergelijking met stoelen in het midden van de rij of aan het venster. Aan het gangpad zit men immers fysiek dichter bij de stroom van reizigers die van het toilet komen of er naartoe gaan.  Bovendien raken passagiers die zich doorheen het toestel bewegen, vaak de stoelen langs het gangpad aan om hun evenwicht niet te verliezen.

Toilet
De microbioloog raadt af om het toilet tijdens de vlucht te gebruiken. "Het is de smerigste plek van het vliegtuig", aldus de wetenschapper. "Meer dan 75 mensen maken gebruik van het toilet per vlucht terwijl het kleinste kamertje weinig tot nooit proper gemaakt wordt tijdens de reis."

Tafeltje
Ook het uitklapbare tafeltje aanraken, is geen aanrader. "Bacteriën en virussen zoals de griep en het norovirus zijn er alarmerend vaak op aanwezig, ik adviseer passagiers dan ook om het tafeltje eerst schoon te maken met een desinfecterend doekje alvorens het te gebruiken en heel vaak de handen te wassen." De microbioloog vergelijkt een maaltijd verorberen aan het tafeltje met eten op een toiletbril.

Lucht
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, worden ze meestal niet ziek van de lucht die doorheen het vliegtuig circuleert. "De lucht is niet het probleem want die wordt gefilterd", meent de dokter. "Wanneer we een geval van griep op een vliegtuig zien, moeten enkel de reizigers in de onmiddellijke omgeving van de zieke passagier op hun hoede zijn."

Hieronder kan je een simulatie bekijken over hoe microben afkomstig van een niesbui zich doorheen het vliegtuig verspreiden.

THINKSTOCK
THINKSTOCK
THINKSTOCK