Windturbines.
Volledig scherm
Windturbines. © BELGA

Waarom heeft een windturbine drie wieken? En waarom draaien ze met de klok mee? Weetjes over windturbines op ‘Dag van de Wind’

Volgende week maandag, op 15 juni, is het de internationale ‘Dag van de Wind’. Windenergie blijft een van de belangrijkste technologieën bij het overschakelen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie. Maar wist u dat de de wieken van windturbines steeds met de klok meedraaien? En waarom telt een windturbine drie wieken, terwijl de traditionele windmolens er vier hebben? Geoffrey Bastiaens van energieproducent Eneco legt uit.

3 reacties

 • Tony Vilters

  3 jaar geleden
  3, 5, 7 en 9 zijn steeds in balans zonder balansgewichten. Daarom zie je de laatste jaren ook meer 3 en 5 cilinder motoren bij auto's. 9 was dan weer goed voor de grote en zware stermotoren in grote WW2 vliegtuigen. Die hadden 9 of soms zelfs 18 cilinders. Waarom staan windmolens soms stil? Onderhoud en of, je mag niet te veel stroom op het net jagen.
 • Johnny L Verhoeven

  3 jaar geleden
  Een oneven aantal wieken is ook minder gevoelig voor onbalans.
 • Danny Govaerts

  3 jaar geleden
  Waarom staan sommige windturbines stil terwijl er wel voldoende wind is . En er een paar km verder wel draaien. Zijn die molens wel na koste baten analyse rendabel voor de korte tijd dat ze draaien per jaar.
 1. Zelfstandige Delhaizes vallen droog, concurrenten gaan niet alles kunnen opvangen: “Wacht niet tot zaterdag 16 uur om inkopen te doen”
  PREMIUM

  Zelfstandi­ge Delhaizes vallen droog, concurren­ten gaan niet alles kunnen opvangen: “Wacht niet tot zaterdag 16 uur om inkopen te doen”

  Net nu de winkels van Delhaize weer open beginnen gaan, is een nieuwe brandhaard ontstaan: het distributiecentrum in Zellik is geblokkeerd. Er raakt daardoor geen verse voeding meer in de winkels - ook niet bij de zelfstandige Delhaizes. De lege rekken gaan nog leger worden, en de concurrenten gaan het gat niet kunnen dichtrijden. “Hopelijk hebben de vakbonden het gezond verstand om geen onschuldige slachtoffers te maken”, zegt professor Gino Van Ossel.
 2. “Het is belangrijk om een lichte helling te voorzien voor de afwatering": alles wat je moet weten over de plaatsing van een terras
  Livios

  “Het is belangrijk om een lichte helling te voorzien voor de afwatering": alles wat je moet weten over de plaatsing van een terras

  Een terras plaatsen doe je beter niet in de winter. Negatieve temperaturen kunnen dan immers roet in het eten gooien. De lente ligt gelukkig om de hoek: hét moment dus om na te denken over deze verbinding tussen je woning en je tuin. Maar waar moet je zoal rekening mee houden bij het aanleggen van een terras? Bouwsite Livios vroeg het aan Denis Squedin van Tegels Depaepe uit Wevelgem.