Windturbines.
Volledig scherm
Windturbines. © BELGA

Waarom heeft een windturbine drie wieken? En waarom draaien ze met de klok mee? Weetjes over windturbines op ‘Dag van de Wind’

Volgende week maandag, op 15 juni, is het de internationale ‘Dag van de Wind’. Windenergie blijft een van de belangrijkste technologieën bij het overschakelen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie. Maar wist u dat de de wieken van windturbines steeds met de klok meedraaien? En waarom telt een windturbine drie wieken, terwijl de traditionele windmolens er vier hebben? Geoffrey Bastiaens van energieproducent Eneco legt uit.

3 reacties

 • Tony Vilters

  1 jaar geleden
  3, 5, 7 en 9 zijn steeds in balans zonder balansgewichten. Daarom zie je de laatste jaren ook meer 3 en 5 cilinder motoren bij auto's. 9 was dan weer goed voor de grote en zware stermotoren in grote WW2 vliegtuigen. Die hadden 9 of soms zelfs 18 cilinders. Waarom staan windmolens soms stil? Onderhoud en of, je mag niet te veel stroom op het net jagen.
 • Johnny L Verhoeven

  1 jaar geleden
  Een oneven aantal wieken is ook minder gevoelig voor onbalans.
 • Danny Govaerts

  1 jaar geleden
  Waarom staan sommige windturbines stil terwijl er wel voldoende wind is . En er een paar km verder wel draaien. Zijn die molens wel na koste baten analyse rendabel voor de korte tijd dat ze draaien per jaar.