De vaccinatiecampagne verloopt in de VS opmerkelijk sneller dan bij ons. Tegen eind mei belooft president Joe Biden dat alle 260 miljoen volwassen Amerikanen een vaccin kunnen gekregen hebben. In ons land zal dat pas in het najaar het geval zijn.
Volledig scherm
PREMIUM
De vaccinatiecampagne verloopt in de VS opmerkelijk sneller dan bij ons. Tegen eind mei belooft president Joe Biden dat alle 260 miljoen volwassen Amerikanen een vaccin kunnen gekregen hebben. In ons land zal dat pas in het najaar het geval zijn. © EPA

Waarom heeft Amerikaanse vaccinatiecampagne een seizoen voorsprong op de Europese?

Amerikaans president Joe Biden belooft dat tegen eind mei alle volwassen Amerikanen een vaccin kunnen hebben gekregen. In ons land, en bij uitbreiding de hele Europese Unie, zal dat pas in het najaar het geval zijn. Een hele zomer later dan in de VS dus. Een zomer waar we zo hard naar uitkeken en nu door die relatief trage vaccinatiecampagne minder fraai oogt dan we hadden gehoopt. Hoe valt onze traagheid tegenover de VS te verklaren? 

 1. Twee ‘gamechangers’ in vaccinatiecampagne: “We winnen minstens twee weken nu”
  PREMIUM

  Twee ‘gamechan­gers’ in vaccinatie­cam­pag­ne: “We winnen minstens twee weken nu”

  Twee ‘gamechangers’ in de vaccinatiecampagne: 55-plussers krijgen wél het AstraZeneca-vaccin en bij Pfizer mag langer gewacht worden met de tweede prik. Gevolg: de oudste groepen zullen sneller ingeënt worden. Daardoor zal de druk op de ziekenhuizen verlagen én zal er sneller nagedacht kunnen worden over versoepelingen. Hoeveel sneller het zal gaan, krijgen we vandaag te horen, maar het lijkt erop dat we al zeker twee weken winnen.
 2. Onderzoeker Bart Mesuere pleit voor nuance in het vaccindebat: “Kijk niet alleen naar de grote voorraad, dat is te gemakkelijk”
  PREMIUM

  Onderzoe­ker Bart Mesuere pleit voor nuance in het vaccinde­bat: “Kijk niet alleen naar de grote voorraad, dat is te gemakke­lijk”

  Ja, het mag voor hem ook allemaal wat sneller gaan. Maar neen, zo problematisch zijn die grote vaccinvoorraden in de vriezers niet per se, vindt Bart Mesuere, onderzoeker aan de UGent en dankzij zijn dagelijkse coronacijfers ondertussen misschien wel Vlaanderens bekendste datawetenschapper. Het debat moet volgens hem veel meer focussen op de ‘doorlooptijd’, het aantal dagen tussen de levering en de toediening van een vaccin. Volgens Mesuere kan die wel korter door mensen zelf te laten kiezen wanneer ze om hun vaccin komen.
 1. VS waarschuwen voor gevaren van loopband met deze harde video
  Play

  VS waarschu­wen voor gevaren van loopband met deze harde video

 2. Klunzig schaap gaat viraal met hilarische fails
  Play
  bizarre beesten

  Klunzig schaap gaat viraal met hilarische fails