Waarom deze stad immuun is voor Trump

ap
De industriële metropool San Luis Potosí in Mexico is aan het boomen. En dat ondanks de beslissing van automerk Ford om er op aandringen van de verkozen president van Amerika Donald Trump niet meer te investeren. San Luis Potosí ligt er niet wakker van. En daar is een reden voor.

De 400 jaar oude ligt midden in de woestijn in Centraal-Mexico, zo'n 400 kilometer ten noorden van Mexico City. Water er is amper te vinden en het regent er zelden. Maar een paar keer per jaar gebeurt het toch en dan is het pompen of verzuipen voor de ruim een miljoen inwoners. De centrale snelweg die 30 jaar geleden aangelegd werd in de droge bedding van de Santiagorivier, overstroomt dan in een paar minuten. En wie niet snel genoeg weg is, verliest in het beste geval zijn auto.

ap

San Luis Potosí werd door zijn centrale ligging, goede weginfrastructuur en universiteit enkele jaren geleden al ontdekt door buitenlandse investeerders. Ook de vele aanleverbedrijven in de regio bleken een troef te zijn. Duizenden expats - managers en ingenieurs uit Europa en de VS - zetten er productiefaciliteiten op, in de eerste plaats voor de auto-industrie. Dat Ford nu niet meer mee wil spelen, verandert daar niets aan. Want veel bedrijven zijn er sowieso al gevestigd. En zeker Europa blijft geïnteresseerd. En dat is in de eerste plaats te danken aan de Duitse auto-industrie, onder meer BMW en Daimler.

Sedans
Zo besliste autobouwer BMW onlangs nog om er een nieuwe fabriek te bouwen. Tegen 2019 moeten er 150.000 wagens van de band lopen, onder meer alle Sedans voor de hele wereldmarkt. Het is een aanvulling op de drie fabrieken van het merk in Duitsland en China. En daar kan Trump niets aan veranderen. "Wat er ook gebeurt, wij houden onze fabriek in San Luis Potosí. We hebben heel goed over de locatie en al zijn voordelen nagedacht", aldus haar CEO Hermann Bohrer.

China
Volgens Bohrer kan Mexico zelfs het nieuwe China worden. Meer voordelen zijn de relatief lage lonen en het feit dat moslimterrorisme er niet bestaat. Georganiseerde misdaad dan weer wel en dat kan nog problemen geven in de toekomst. Momenteel gebeurt er één moord per dag en dat aantal stijgt nog.