Waarom deze Charlie Hebdo-cover zo ontzettend kwetsend is voor Stromae

Charlie Hebdo
Het Franse satireblad Charlie Hebdo koos voor het nieuwste nummer voor een cover met een bitterharde verwijzing naar de aanslagen in ons land. Op de voorpagina een karikatuur van onze Belgische trots Stromae, met daarboven een verwijzing naar zijn grote hit: 'Papa où t'es?' (Papa, waar ben je?). Stromae krijgt antwoord van enkele afgerukte ledematen: 'Ici, ici, là, et là aussi' (Hier, hier, daar, en daar ook). De cartoon lokt veel verontwaardiging en walging uit. Maar daar stopt de verontwaardiging niet. Deze cover heeft immers een wel érg pijnlijke dubbele bodem. "Weet Charlie Hebdo dan niet dat de vader van Stromae in stukken werd gesneden?", vraagt de woeste familie van de ster zich volgens het Nieuwsblad hardop af.

Volgens Het Nieuwsblad is de familie van Stromae woest vanwege de nieuwste cover van Charlie Hebdo. Want wie de voorgeschiedenis van de Belgische zanger uit Brussel een beetje kent, weet dat de papa van Paul Haver, zoals maestro Stromae echt heet, in 1994 vermoord werd tijdens de genocide in Rwanda. Zijn lichaam zou in stukken zijn gehakt.

Dat Stromae opgroeide zonder vader is geen geheim. Dat het erg moeilijk was voor hem ook niet.

Wie kent nu niet zijn heerlijk opzwepende, maar stiekem zo schrijnende klepperlied 'Papaoutai', waarin Stromae op onnavolgbare wijze de vinger op de wonde legt met krachtige lyrics als: "Tout le monde sait comment on fait des bébés, mais personne sait comment on fait des papas" (Iedereen weet hoe je baby's maakt, maar niemand weet hoe je papa's maakt).

Stromae liet ook al meerdere keren zijn emoties de vrije loop toen hij in interviews gevraagd werd naar de Rwandese genocide. Kei -en keihard, zo komt deze cover aan bij de verontwaardigde familie van Stromae.  

Zelfs zonder die wrang smakende dubbele bodem zorgt de cover van Charlie Hebdo voor een storm van verontwaardiging. "Wansmakelijk" en "schaamteloos", zijn maar enkele van de vele reacties op de spotprent. Anderen vinden het toepasselijk dat Charlie Hebdo inspeelt op de actualiteit en omarmen het feit dat het blad dat op de eigen, typerende controversiële manier doet. Het hart van satire en vrije meningsuiting, zo klinkt het.

Begin 2015 was Charlie Hebdo zelf het doelwit van een aanslag. Twee terroristen drongen de redactie binnen en veroorzaakten een bloedbad.

Charlie Hebdo