Waaróm deze atlete miljoenen van haar landgenoten deed huilen

Photo News
Hidilyn Diaz heeft voor dé verrassing van deze nog prille Olympische Spelen gezorgd. De 25-jarige gewichthefster pakte zilver in de klasse tot 53 kg. Een stunt die Diaz en miljoenen van haar landgenoten tot tranen toe bewoog. De Filipijnen, ruim 100 miljoen inwoners rijk, veroverden immers hun eerste olympische medaille in... 20 jaar.

Om het exploot van Hidilyn Diaz nog wat meer in de verf te zetten: de Filipijnse is ook de allereerste vrouw ooit die een olympische medaille wint voor de archipel met haar duizenden eilanden in Zuidoost-Azië. De Filipijnse delegatie in Rio telt dertien atleten. Vooral van de twee boksers in het team werd eremetaal verwacht. De illustere Mansueto Velasco, zilver in Atlanta in 1996 en ook een bokser, was de laatste 'Filipino' die met een plak van een olympiade naar huis kwam. Sindsdien was het telkens noppes, nul, 'nada'.

Gisternacht maakte Hidilyn Diaz een einde aan 20 jaar droogte. De gewichthefster knokte zich in de klasse tot 53 kg naar zilver. De Filipijnse tv-commentatoren, die met stijgende verbazing toekeken, wisten met hun vreugde geen blijf. De atlete zelf reageerde eerst euforisch en pinkte daarna op het podium meer dan één traan weg. Dat deden ook haar ouders, en met hen miljoenen landgenoten. "We hebben vooral gebeden voor haar veiligheid", zeggen Eduardo en Emelita Diaz. "Het waren de derde Spelen voor Hidilyn. We zijn God dankbaar dat hij haar deze kans gegeven heeft. Iedereen hier is dolgelukkig. Niet alleen voor ons dorp, maar voor het hele land is dit een grote eer."

De Filipijnse regering besloot Diaz meteen te belonen voor haar stunt. De atlete mag een premie van zo'n 95.000 euro tegemoet zien. "Wij feliciteren Hidilyn Diaz voor haar lef, haar geduld en haar doorzettingsvermogen", aldus Martin Andanar, woordvoerder van de Filipijnse president Rodrigo Duterte.

AFP
AP
AP
Photo News