Vuye en Wouters stappen uit N-VA: "Wij mogen niet langer zelfstandig communiceren"

Hendrik Vuye en Veerle Wouters stappen uit de N-VA. Dat melden de kamerleden zelf in een mededeling. Ze nemen het niet dat de communautaire denktank Objectief V een partijorgaan wordt onder voorzitterschap van Sander Loones, de ondervoorzitter van de N-VA. Ze blijven wel als onafhankelijken zetelen in de Kamer, waar ze naar eigen zeggen in samenwerking met de Vlaamse Beweging het democratisch Vlaams-nationalisme een stem willen geven.

Vuye en Wouters werden gisteren door het partijbestuur op non-actief gezet na een kritisch kranteninterview. Vandaag zaten ze gedurende vier uur samen met onder meer voorzitter Bart De Wever, maar het gesprek leverde geen resultaat op.

Vandaag kregen de twee een voorstel tot vernieuwde samenwerking dat voor hen niet door de beugel kon. "Objectief V, ons eigen geesteskind waar we sinds januari hard voor hebben gewerkt, wordt een partijorgaan onder voorzitterschap van de ondervoorzitter van de N-VA (Sander Loones, red.). Wij mogen niet langer zelfstandig communiceren. Dit is geen onafhankelijke denktank meer, maar een schijnbeweging om haar communautaire experts onder voogdij te plaatsen".

BELGA

"Met spijt in het hart"

Voor Veerle Wouters en Hendrik Vuye kan op manier geen draagvlak gecreëerd worden. Daarom nemen ze "met spijt in het hart" de moeilijke beslissing om uit de partij te stappen. Ze herinneren eraan dat Wouters van in het begin bij de N-VA is en dat Vuye sinds 2010 de communautaire expert van de partij is.

De twee kamerleden willen nu een nieuw kader creëren om hun projecten verder te zetten. "Gelet op de communautaire standstill en het communautaire stilzwijgen van de N-VA lijkt ons dit noodzakelijk. We zullen samenwerken met de Vlaamse Beweging en het democratisch Vlaams-nationalisme een stem geven in de Kamer", luidt het in de mededeling.

N-VA 'neemt akte' van het ontslag en betreurt twijfel die gezaaid werd

De N-VA neemt akte van het ontslag van Vuye en Wouters. De partij betreurt in een mededeling dat de Kamerleden het voorstel om verder te werken aan de uitbouw van 'Objectief V' hebben geweigerd. De denktank wordt voortaan geleid door ondervoorzitter Sander Loones en Vlaams fractieleider Matthias Diependaele. Voorzitter Bart De Wever betreurt dat de voorbije dagen "twijfel werd gezaaid over wat de essentie is van onze Vlaams-nationalistische partij".

De N-VA verduidelijkt dat de partij na het 'goed gesprek' van dinsdag "een constructief voorstel gedaan had aan beide parlementsleden om verder te werken binnen de partij en aan de uitbouw van 'Objectief V'. Dat was perfect mogelijk door deze werkgroep te verruimen met andere deskundigen. Voor de N-VA is het evident dat de uitwerking van het partijprogramma en dan zeker het belangrijkste programmapunt niet wordt geparkeerd buiten de partij".

De Wever heeft aan Loones en Diependaele gevraagd om Objectief V verder uit te bouwen, aldus nog de mededeling. "Zij zullen met Objectief V een doorstart maken om het draagvlak voor het confederalisme te versterken."

De partij betreurt dat de twee Kamerleden niet ingegaan zijn op het partijvoorstel. "Maar bovenal betreurt voorzitter Bart De Wever dat de voorbije dagen twijfel werd gezaaid over wat de essentie is van onze Vlaams-nationalistische partij. Want laat daar geen twijfel over bestaan: de N-VA zal voluit blijven gaan voor de uitvoering van het confederalisme".

N-VA-voorzitter Bart De Wever
BELGA N-VA-voorzitter Bart De Wever

"Bovenal betreurt voorzitter Bart De Wever dat twijfel werd gezaaid over wat de essentie is van onze Vlaams-nationalistische partij. Want laat daar geen twijfel over bestaan: de N-VA zal voluit blijven gaan voor de uitvoering van het confederalisme"

Ondervoorzitter Sander Loones en Vlaams fractieleider Matthias Diependaele.
Photonews, Belga Ondervoorzitter Sander Loones en Vlaams fractieleider Matthias Diependaele.

"Logische beslissing"

Volgens Bart De Valck, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB), lag de beslissing van Hendrik Vuye en Veerle Wouters om uit de N-VA te stappen in de lijn van de verwachtingen en is het "een logische beslissing". "Dat leek me een uitgemaakte zaak. Als je bekijkt hoe hun opdracht werd afgepakt, was het niet meer dan logisch dat ze de eer aan zichzelf hielden", aldus De Valck. Volgens hem zat het ook al langer scheef tussen de partijtop en het duo Vuye-Wouters.

De episode rond het vertrek van Vuye en Wouters bij de N-VA zet de al gespannen relatie tussen de partij en de Vlaamse Volksbeweging nog meer onder druk. De organisatie was al niet te spreken over de communautaire standstill en de manier waarop de tandem Vuye-Wouters werd aangepakt, zorgde voor nog meer kritiek vanuit de VVB.

"Als je bekijkt hoe hun opdracht werd afgepakt, was het niet meer dan logisch dat ze de eer aan zichzelf hielden"

Eigen uitgewerkt witboek

De Valck is het ook beu dat zijn beweging vanuit de N-VA het verwijt krijgt enkel "langs de zijlijn te staan roepen" of - zoals Kamerfractieleider Peter De Roover het uitdrukte - "te blaffen". Om die kritiek te counteren, wil de beweging binnenkort met een eigen uitgewerkt witboek met plannen voor de Vlaamse onafhankelijkheid op de proppen komen.

Vuye en Wouters zullen uitgenodigd om daaraan mee te werken. Het is ook geen toeval dat "Objectief VL" - een duidelijke knipoog naar de N-VA-denktank Objectief V - de werktitel is van het VVB-project. "Ook de N-VA-top zal uitgenodigd worden voor onze persconferentie daarover. We willen duidelijk maken dat we niet enkel aan de zijlijn staan te roepen, maar ook pro-actief met voorstellen komen", aldus De Valck.

Einddoel van de oefening blijft de Vlaamse soevereiniteit en geen confederaal model met Brussel als gedeelde hoofdstad. "Het is al langer duidelijk dat we er binnen het Belgische bestel niet gaan geraken. We moeten durven buiten de Grondwet te treden en zelf beslissen", besluit De Valck. Volgens de VVB-voorzitter is het dan de vraag of N-VA zich zal blijven opstellen "zoals de andere B-partijen" of het project mee zal steunen.

Bart De Valck, voorzitter van de Vlaamse Beweging.
photo_news Bart De Valck, voorzitter van de Vlaamse Beweging.

"Rechtlijnigheid"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken bewondert de "rechtlijnigheid" van Vuye en Wouters. "Zij handelen consequent naar hun overtuiging. Ze zijn de enigen die morgenvroeg recht in de spiegel kunnen kijken", klinkt het in een reactie. Volgens Van Grieken maken Vuye en Wouters dezelfde analyse die het Vlaams Belang al lang heeft gemaakt: voor de N-VA zit het communautaire niet in de koelkast, maar in de diepvriezer.

Een mogelijk overstap van de twee ex-N-VA'ers naar Vlaams Belang is echter niet aan de orde, voegt de voorzitter eraan toe. "Iedereen die ons partijprogramma onderschrijft, is welkom bij het Vlaams Belang. En voor wie er aan zou twijfelen, Vlaamse onafhankelijkheid is bij ons nog steeds het eerste programmapunt", besluit Tom Van Grieken.

Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang.
BELGA Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang.

Ze zijn de enigen die morgenvroeg recht in de spiegel kunnen kijken

Tom Van Grieken