Volwassenen mogen hun lief bezoeken, pubers niet

Ook het Crisiscentrum (bij monde van woordvoerder Yves Stevens) benadrukt dat het beter is om elkaar niet te zien, maar het maakt een uitzondering voor partners “die al jaren een vaste relatie hebben en die beiden met dezelfde mensen in contact komen”.
Photo News Ook het Crisiscentrum (bij monde van woordvoerder Yves Stevens) benadrukt dat het beter is om elkaar niet te zien, maar het maakt een uitzondering voor partners “die al jaren een vaste relatie hebben en die beiden met dezelfde mensen in contact komen”.
Niet alleen ouderen, maar ook jongere generaties worden getroffen door het coronavirus. Dat zei viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) in de studio van VTM NIEUWS. “We hebben dat ook in Wuhan gezien. Iedereen kan dit krijgen”, klinkt het. Van Ranst waarschuwt dat iedereen even voorzichtig moet zijn. Naar je partner rijden in een dorp verderop, is dus absoluut niet de bedoeling. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Als je partner niet onder hetzelfde dak woont, mag je hem of haar dan nog bezoeken tijdens de coronacrisis, of niet? Dat hangt ervan af hoelang jullie al samen zijn... én wat je samen wil doen, zo blijkt. Viroloog Marc Van Ranst vindt een bezoek aan je partner “een niet-essentiële verplaatsing”. “Je kan je lief ook op een andere manier zien, bijvoorbeeld via Skype.” 

Ook het Crisiscentrum benadrukt dat het beter is om elkaar niet te zien, maar het maakt een uitzondering voor partners “die al jaren een vaste relatie hebben en die beiden met dezelfde mensen in contact komen”. Zij zouden wél nog bij elkaar over de vloer mogen komen, zegt woordvoerder Yves Stevens aan VRT NWS. 

Helemaal uit den boze zijn bezoekjes van pubers aan hun liefjes. “Tieners hebben grote sociale cirkels, waardoor het risico bestaat dat ze het virus wijd verspreiden.” Wat wel altijd kan, is met je lief gaan wandelen als hij of zij in de buurt woont. “Met respect voor de regels van ‘social distancing’, natuurlijk. Dus kussen mag niet”, aldus Stevens.

Richtlijnen

Volgens Van Ranst moet vandaag iedereen denken als een viroloog. “Als ik dit doe, loop ik dan een risico? Als ik alleen ga fietsen, dan is het risico inderdaad nul. Maar wanneer je naar je lief in een ander dorp gaat, dan loop je wel een risico. Met een vriend wandelen is wel toegelaten, mits die in de onmiddellijke omgeving woont.” Ook de regels van social distancing moeten hierbij gerespecteerd worden. 

“Zijn bezoeken aan tv en radiostudio’s nog verantwoord? Graag reacties, ik stel gewoon de vraag”, reageerde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) op Twitter. 

Lees ook:

Als je je geliefde moet achterlaten op de corona-afdeling: “Ik kan alleen maar wachten. Op telefoontje dat ik niet wil” (+)
169 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Liam Demeester

  De enige mensen die er volledig tegen zijn dat je je vriend/vriendin mag zien zijn de mensen die samenwonen met hun vriend/vriendin. Ik zou het die mensen eens willen zien doen om hun man/vrouw of vriend/vriendin voor zo een lange tijd niet te zien. Het zullen de eerste zijn die gaan klagen...

 • daan aerts

  En wie gaat die pubers tegen houden ? Al die slimme mensen die blijkbaar nooit puber zijn geweest !

 • Stefaan De Rocker

  Jullie snappen het nog altijd niet. Ik ik ik

 • Paul Janssens

  Van Ranst moeit zich met alles en nog wat,schoenmaker blijf bij uw leest of is hij nu premier ?

 • Johan Dullens

  Geen probleem. Als ik het mag geloven zien die pubers elkaar binnenkort op school. Wat speeksel uitwisselen, en de ouders kunnen ervan mee profiteren.