Van Ranst scherp voor MR-minister: “Zonder bubbel van 15 hadden we grote vakantie zonder tweede golf kunnen hebben”

Viroloog Marc Van Ranst in de studio van VTM Nieuws.
VTM Nieuws Viroloog Marc Van Ranst in de studio van VTM Nieuws.
Viroloog Marc Van Ranst heeft op Twitter uitgehaald naar de politici, vooral bij de Franstalige partij MR, die vinden dat hij te strenge maatregelen verdedigt. Van Ranst haalde er onder andere de coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) bij waarop heel België nu donkeroranje gekleurd is. Ook pleitte hij nogmaals tegen de bubbel van 15 wisselende sociale contacten per week.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

MR-vicepremier David Clarinval zei vandaag in Le Soir: “Door de experts tot op de letter te volgen, hebben we de steun van de bevolking verloren”. Viroloog Marc Van Ranst reageerde scherp op Twitter. “Neen, meneer Clarinval. Indien het advies van de experten tot de letter gevolgd zou zijn geweest, dan hadden we die bubbel van 15 nooit gehad, en hadden we een grote vakantie zonder tweede golf kunnen hebben. Schaamteloos.”

Eerder laakte de minister-president van de Franse gemeenschap, Pierre-Yves Jeholet (MR), de “kakofonie” van de gezondheidsexperten al. Ook van zijn partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez kwam er kritiek. Die vond het niet kunnen dat Van Ranst nog voor de Veiligheidsraad al uitspraken deed over het behoud van de bubbel.

“België kleurt donkeroranje op de Covid-kaart. En hoe reageren politici van MR en extreemrechts? Door te zeggen dat ze het onredelijk vinden dat Van Ranst zijn mening uit over het behouden van strenge maatregelen.
 Donkeroranje, en voor sommigen lijkt er geen crisis meer te zijn”, reageerde Van Ranst. 

Bij VTM Nieuws reageerde de viroloog ook al op de kritiek van zijn Franstalige collega’s op de huidige, volgens hen te strenge, coronamaatregelen. De wetenschappers beweren dat de hogere besmettingscijfers louter een gevolg zijn van het feit dat er veel meer getest wordt, volgens hen is er dan ook geen sprake van een tweede golf. “De economie moet nu voorrang krijgen en dat hangt af van politici, maar sommige wetenschappers hebben zo’n dreigende manier van werken dat politici er niet durven tegen ingaan”, zei Jean-Luc Gala, hoofd van het Saint-Luc-ziekenhuis in Sint-Lambrechts-Woluwe gisteren in De Ochtend. Zonder de viroloog bij naam te noemen had Gala het over Marc Van Ranst,  die volgens hem “veel meer invloed dan andere stemmen” heeft.

Volgens Van Ranst is er wel degelijk sprake van een tweede golf. “Het is heel moeilijk om mensen dingen te zeggen die ze niet willen horen, maar die wel noodzakelijk zijn”, verzuchtte hij. “Ook bij wetenschappers bestaan er tegenstrijdige meningen, maar wanneer we de situatie in een klein land zoals het onze vergelijken met andere landen, is het onverantwoord om te zeggen dat 300 gevallen per dag ideaal zou zijn.”

We zitten nog met honderden nieuwe gevallen per dag. Internationaal bekeken is dat veel

Viroloog Marc Van Ranst

“Die meer dan 300 mensen die in het ziekenhuis liggen, die 80 patiënten op intensieve zorg, die maken deel uit van de tweede golf. We zitten nog met honderden nieuwe gevallen per dag. Internationaal bekeken is dat veel”, zegt Van Ranst. Deze cijfers behouden zonder er iets aan te doen, vindt de viroloog dan ook “bijzonder onverantwoord”. “Dan heb je elk moment de mogelijkheid dat de cijfers terug de hoogte inschieten”, klinkt het. 

De viroloog ziet alle cijfers geleidelijk dalen, en verwacht dat die daling zich de komende dagen verder zal doorzetten. “Dankzij de maatregelen die genomen zijn, kunnen we van een golf een golfje maken”, besluit Van Ranst. 

Lees ook: Marc Van Ranst over de bubbel van vijf en andere nieuwe beslissingen: “Wanneer de bubbel weer groter mag? Dat mag je mij niet vragen”(+)
158 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kristien Heylen

  Reken dan niet alle ziekenhuisopnames onder COVID. En reken niet alle sterfgevallen bij COVID! En positief testen is niet ziek zijn hè! Trop is teveel. Als er ooit es echt een golf komt, hoe ga je dat dan doen? Als er nu al niks meer kan of mag? Begraaf ons ineens allemaal...

 • oswald billiet

  Van Ranst gedraagt zich als een Godfather. Valt zelfs collega's aan. Ik zat gisteravond in een groot Vlaams restaurant waar kleine en grote bubbels gezellig tafelden. Daar waren minstens honderd personen aanwezig. En toen dacht ik na over die onzin van bubbels van twee, vijf, tien, vijftien wanneer ik al die mensen zag zitten. Ik kon die onzin geen betekenis meer geven.

 • joan vliegen

  +. Dat is een kruispunt...Ipv iedereen die elkaar altijd maar aan het spreekwoordelijke kruis nagelt. Stop met beschuldigen van anderen. Al hebt u gelijk zo doen mensen niet tegen elkaar. Ons leven is geen eeuwig proces van schuld of aanwijzen en of bewijzen.

 • Gina Rooman

  Ben verwonderd hoeveel expert-virologen we hebben, als ik die commentaren van de politiekers en van sommige mensen lees !

 • marc busselot

  Dokter Van Ranst, U bent een zeer bekwaam viroloog met goed advies in deze corona tijd , maar trek nu je rode truitje maar aan, alleen dan zal je ook geloofwaardig blijven.