Van Ranst roept bevolking op om winkels niet te bestormen op 11 mei: "Blijf daar gewoon nog even weg”

Marc Van Ranst uit zijn vertrouwen in de Belgische burger bij VTM NIEUWS.
VTM NIEUWS Marc Van Ranst uit zijn vertrouwen in de Belgische burger bij VTM NIEUWS.
Viroloog Marc Van Ranst is vrij gerust in de eerste fase van de exitstrategie vanaf 4 mei, maar het is volgens hem “banger afwachten voor de tweede fase” vanaf 11 mei wanneer de winkels opnieuw de deuren mogen openen. Dat heeft hij gezegd bij VTM NIEUWS. Hij roept mensen om niet massaal de winkels te bestormen op die elfde mei. “Blijf daar gewoon nog even weg”, aldus Van Ranst.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Op 4 mei beginnen we aan onze eerste exit met onder meer bedrijven die weer voorzichtig opstarten. Maar zijn we wel klaar voor deze volgende stap? Volgens Marc Van Ranst is de Belgische burger, afgaand op de afgelopen periode, te vertrouwen. Dat is niet onbelangrijk, aangezien de verantwoordelijkheid steeds meer bij die burger zal komen te liggen. 

“Het overgrote deel van de bevolking heeft tot nu toe zijn verantwoordelijkheid opgenomen”, zegt Van Ranst. Toch wil de viroloog geen valse hoop creëren bij het volk. Op 11 mei krijgen winkels (hopelijk) groen licht om hun deuren te openen, zij het met strikte veiligheidsmaatregelen. Voor die tweede fase wacht Van Ranst toch wat banger af. “De maatregelen, en dan vooral het bewaren van afstand, blijven héél erg nodig. Daar moeten we op blijven hameren. We gaan dan echt niet allemaal onmiddellijk de winkels mogen bestormen. Blijf daar gewoon nog even weg”.

Bemoedigende trend

Professor Erika Vlieghe, die de exitgroep voorzit, treedt zijn boodschap bij. Op de vraag of ons land klaar is voor de versoepeling van de coronamaatregelen, antwoordde ze in het VRT-journaal “ja en - tussen haakjes - nee”. 

De cijfers over de epidemie zijn in elk geval positief. “De trend over de laatste zeven dagen en het feit dat we nu toch met redelijk rasse schreden echt minder ziekenhuisopnames hebben, vinden we bemoedigend”, aldus Vlieghe.

Maar er zijn ook twee belangrijke voorwaarden waar nog hard aan gewerkt wordt, voegt Vlieghe daar aan toe. “Dat is de mogelijkheid om mensen te kunnen testen in de pre-triagecentra. Daar is het bij de huisartsen alle hens aan dek om dat klaar te krijgen. En dan is er ook nog het systeem om de contacten van besmette personen op te sporen.”

Ten slotte hangt ook heel veel af van ons gedrag. “We gaan nog een hele tijd onszelf moeten motiveren om afstand te bewaren en om zo weinig mogelijk contacten te hebben”, besluit Erika Vlieghe.

Lees ook:

Maandag worden coronamaatregelen versoepeld: dit is wat er concreet verandert

Experts waarschuwen: “Motivatie bij Vlamingen om regels te volgen slinkt week na week” (+)
91 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ferdinand Nuyts

  Beste Mr Van Ranst, iedereen blijft thuis en ik heb de hele winkel voor mijn zo denkt iedereen hé

 • Gerard Braeckmans

  Alles wordt voorgekauwd.

 • Luc Van Bogaert

  Er nog steeds geen contact tracing in Vlaanderen, dat dit moest organiseren.

 • Jean Pierre Dekeersmaecker

  De Belg en wachten ho maar ... Vechten om als eerste binnen te kunnen ja.

 • Rita Cools

  Kan iemand mij eens uitleggen waarom kleinkinderen niet naar de grootouders mogen, terwijl ik alleen maar hoor dat zij ( de kleinkinderen ) niet het probleem zijn.