Theo Francken (N-VA): “Voor mij mag Paul Magnette mislukken, ja”

Theo Francken (N-VA).
Photo News Theo Francken (N-VA).
N-VA-Kamerlid Theo Francken geeft onomwonden toe dat hij het niet erg zou vinden dat PS-informateur Paul Magnette zou mislukken in zijn opdracht. Dat liet hij vanmiddag verstaan bij VTM Nieuws. “Ik ben tegen een paars-groene regering. Dat zou slecht zijn voor Vlaanderen. Dus ja, het zou beter zijn dat dat niet lukt”, aldus de federale onderhandelaar van N-VA. 

Mislukt Magnette effectief, stijgen de kansen van N-VA aanzienlijk om toch nog in de federale regering te komen, aangezien paars-geel dan nog het enige overblijvende alternatief vormt - nieuwe verkiezingen uitgezonderd. “Is het niet logisch dat de grootste partij in de regering zit?”, vraagt Francken zich dan ook af. “Voor mij mag Paul Magnette dan ook mislukken, ja.”

Lees ook: En plots steekt ook cdH weer zijn neus aan het venster: deze opties heeft informateur Paul Magnette

Ook N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys noemt paars-groen “slecht voor Vlaanderen”. “Het is logisch dat Paul Magnette nu de kans krijgt om de coalitie van zijn hart, een linkse paars-groene regering, op de been proberen te brengen. Zij (de PS. red.) zijn nodig in elk verhaal, dus dat zal hij sowieso willen exploreren, maar het is wel een slecht verhaal voor de Vlamingen. Zo’n coalitie heeft geen meerderheid aan Vlaamse kant, leidt tot hogere belastingen, en het is aan CD&V en Open Vld om kleur te bekennen.”

CD&V: “PS en N-VA moeten stoppen in slogans te praten”

Voor CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten blijft het noodzakelijk dat N-VA en PS met elkaar spreken. “Onze voorkeur gaat uit naar paars-geel, met de PS en met de N-VA”, zegt hij. “Dat biedt de kans voor een sterke federale regering, met een ruime meerderheid, die ook goed kan samenwerken met de regionale regeringen, geleid door PS en N-VA. Maar dan moeten zij het wel eens eindelijk gaan hebben over de inhoud en concrete maatregelen en in de diepte gaan praten in plaats van in slogans.”
68 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stefan Van Beethoven

  Het wordt tijd dat Vlamingen milder worden. Al veel te lange jaren worden we stap voor stap in een rechts hoekje gedreven. De open blik op een veranderende samenleving hebben we ons als bedreigend laten inlepelen. Die angst en verbittering komen nu echt aan de oppervlakte. Een sterk Vlaanderen en sterke Vlamingen kunnen zich ook echt wel positioneren zonder daarom afkerig te staan tegenover verandering. Een inclusieve samenleving heeft de verandering nodig van jezelf en niet van de andere.

 • Patrick Peeters

  Het zal weer een kwestie worden van postjes pakken zonder de keuze van de kiezers te respecteren. Stemmen is nutteloos in België!

 • princen yvon

  opkomen voor de rechten en het welbevinden van de Vlamingen, tot daar toe. Maar daarom moet je nog niet tegelijkertijd extreem neo-liberaal zijn. De N-VA stelt zich zo neo-liberaal op dat het onmogelijk is voor een linkse partij om met haar een compromis te vinden. Het is al vreemd dat het op sommige vlakken lukt met een centrumpartij zoals C,D&V.

 • Luc Van Bogaert

  Slechter dan met N-VA is onmogelijk: een put van 11 miljard euro in de begroting !

 • Els Vervoort

  De Nva vindt het logisch dat de grootste partij meedoet? Het is zeker daarom dat ze het VB overal uitsluiten en coalities aangaan zodat het VB, op plaatsen waar ze de grootste zijn, buitenspel kunnen zetten. Wees consequent of zwijg dan liever Francken. Geloofwaardigheid nul!