Steven Van Gucht: "Grootste risico ligt bij contact met familie, vrienden en collega’s”

Viroloog Steven Van Gucht
VTM NIEUWS Viroloog Steven Van Gucht
Dagelijks worden er zo’n honderdtal nieuwe besmettingen gemeld in ons land. De ziekenhuisopnames dalen gestaag. “We zien dat de trend dalend is, maar hij daalt niet spectaculair”, vertelt Steven Van Gucht aan VTM NIEUWS. We moeten volgens de viroloog extra aandachtig zijn tijdens risicocontacten met familie, vrienden en collega’s. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Uit voorzorg isoleren indien contact met besmette persoon

Wanneer mensen in contact komen met een besmette persoon, is het essentieel om zich uit voorzorg thuis te isoleren. Op die manier hoopt Van Gucht het aantal besmettingen kleiner te krijgen in de toekomst. “Het zal onze belangrijkste strategie zijn”. 

Een duik zou mooi zijn maar is misschien veel om te verwachten

Viroloog Steven Van Guch

Grootste risicocontacten met familie, vrienden en collega’s

De eerste zaterdag dat de winkels opnieuw open waren, zorgde niet voor een overrompeling in de winkelstraten. “Blij om te zien dat de maatregelen gevolgd worden, door zowel de klanten als de winkels. Dat is mooi om te zien”, vertelt hij. Verder geeft Van Gucht aan dat de grootste risico’s elders liggen, namelijk tijdens het bezoek bij vrienden, familie en collega’s waar we lang en intens mee samenwerken. 

Wanneer we namelijk voor langere tijd in dezelfde ruimte blijven met andere personen waar de afstand moeilijker te respecteren valt, is het risico groter dan pakweg in een winkelstraat. 

Ik hoop dat we “moederdageffect” niet zullen merken in de cijfers

Viroloog Steven Van Gucht

Moederdageffect

Op zondag 10 mei werd de sociale bubbel uitgebreid met maximaal vier personen. “Meestal kan je zo'n effect pas na een tweetal weken merken, of iets later. Nu is het nog net iets te vroeg”, gaat hij verder. Het “moederdageffect” verwacht Van Gucht begin volgende week en de weken daarop maar hoopt het effect niet te merken in de cijfers.

Het is mooi om te zien dat het normale leven toch een klein beetje heropgenomen wordt

Viroloog Steven Van Gucht

Versoepeling in andere Europese landen 

Andere Europese landen starten stilaan het gewone leven terug op. Grieken mogen terug naar het strand en buurland Nederland opent vanaf 1 juni restaurants, theaters en bioscopen. Het gaat voornamelijk om gebieden in Europa die minder getroffen zijn geweest door het virus. “De horeca is een risico-omgeving en daar gaan we heel voorzichtig mee moeten omspringen”, sluit hij af. 

Lees ook:

“Onze vakantiebeleving zal helemaal anders zijn dan we gewend waren”, zegt reisexpert (+)

Gaan de grenzen tegen half juni weer open? Dit zijn de recentste ontwikkelingen in de vakantielanden (+)
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Sinnesael

  Vele mensen storen zich aan het feit dat verschillende overheden ons overladen met regeltjes, maar zelf het voorbeeld niet geven. Al eens beelden bekeken van voor, tijdens en na de almachtige Veiligheidsraad? Waar is de social distancing? Waar zijn de mondmaskers? Hilarisch!

 • Luc Boeckx

  Wat een alweters hieronder weer! Als jullie het beter weten ga dan ook ne keer praten in het VTM-nieuws zodat er dat heel vele mensen horen. Gewoon voorzichtig zijn is nog steeds de regel waar en met wie je ook bent!

 • An De Clercq

  "Wanneer we namelijk voor langere tijd in dezelfde ruimte blijven met andere personen waar de afstand moeilijker te respecteren valt, is het risico groter dan pakweg in een winkelstraat." In de scholen dus.

 • Marie Christine Vanacker

  Ik zit dagelijks 1,5 uur in de bus om te gaan werken. In een snikhete bus zitten, met mondkapje op. Dicht tegen elkaar, lekker zwetend. Kan hij daar eens iets over zeggen?

 • John Rogers

  heel veel mensen hebben de ziekte smet vrees gekregen allemaal door de overheid die ons regels en wetten oplegt regelmatig de klinken van heel u huis en heel veel de wc bril ontsmeten. er zijn mensen die heel den dag alles in huis ontsmetten zo creeerje steriel omgeving en zijn de mensen sneller vatbaar voor virussen en bacterien. de mensen kunnen geen imuniteit of antistoffen opbouwen door de vervuilde buiten lucht of door vervuilde lucht in gesloten ruimtes