Spoedarts waarschuwt: “Verkeerd idee om te denken dat het virus alleen oudere, kwetsbare groepen treft"

Spoedarts Ignace Demeyer
VTM NIEUWS Spoedarts Ignace Demeyer
Frankrijk werd deze week geschokt door de plotse dood van de 16-jarige Julie, die in de nacht van dinsdag op woensdag overleed aan het coronavirus. In eigen land bezweek de 30-jarige Isaura uit Genk onverwacht aan het virus. “Wat we bij die vrouw (30-jarige Isaura, red) gezien hebben, kan bij zeer veel mensen voorkomen”, aldus spoedarts Ignace Demeyer bij VTM NIEUWS.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Ik denk dat het een verkeerd idee was van veel mensen dat het alleen oudere, kwetsbare groepen zou treffen.” Ook in het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst, waar Demeyer spoedarts is, liggen enkele jongeren die besmet zijn met het coronavirus. “We zien zeer veel, voor ons jongere mensen, die inderdaad zwaar ziek zijn. Niet alleen in Aalst, maar in alle ziekenhuizen. Het zijn mensen van 40 à 50 jaar die medisch gezien geen voorgeschiedenis hebben, maar die in levensgevaar zijn door een tekort aan zuurstof.” 

Kinderen blijven evenwel redelijk bestand tegen het virus. “Kinderen zijn wel ziek, maar zullen niet in levensgevaar raken”, legt Demeyer uit. 65-plussers of mensen met een onderliggende ziekte blijven dan wel de grootste risicogroep, dat betekent niet dat jongere, gezonde mensen geen slachtoffer kunnen worden. 

Demeyer grijpt de gelegenheid nog aan om jongeren die volgens hem nog al te vaak “samenhokken”, te waarschuwen: “Blijf alsjeblieft bij elkaar weg. Het is waanzinnig onverantwoord”.  
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • HILDE PALS

  Volledig mee eens

 • Steven Leen

  Overtreders werkstraffen geven om de patiënten te verzorgen. Als ze toch graag risico lopen dan doen ze dat best daar!

 • Albert De Vries

  Zijn er broeihaarden ? Hoeveel percent patiënten op Intensieve Zorgen en hoeveel percent doden komen uit een rust- of verzorgingstehuis, woonzorgcentra, service flats ? Dat zou ik graag in de media vernemen. Plus indien dit broeihaarden zijn, wat ze daar gaan aan doen. Ons Belgisch sterftecijfer ligt opvallend hoog, dus waarom ? Behandeling niet goed ? Heel veel hoog-risico-patiënten ?...

 • Ilse Daerden

  Ik denk dat ‘roken’ hier toch een belangrijke rol in speelt en ik begrijp niet dat hier geen algemene waarschuwing voor gegeven wordt?

 • Sander Dela

  Een groot probleem is Marc Van Ranst die tot recentelijk het coronavirus heeft over gerelativeerd. Tot begin deze maand zei hij nog dat dit net zoals de griep is en dat ook bij de griep jaarlijks slachtoffers vallen. Tot vorige week was hij nog aan het impliceren dat dit enkel ouderen zwaar kan treffen. Natuurlijk heb je dan jonge mensen die egoïstisch zijn en gaan meedoen aan lockdown parties, enz. Men had veel beter van in het begin een beetje paniek bij heel de bevolking gecreëerd.