Smartphones zijn grootste bron van frustratie bij weggebruikers én veroorzaken ‘smartphonefiles’

Illustratiebeeld
Shutterstock Illustratiebeeld
Onze smartphone is overal, zelfs achter het stuur kunnen velen het niet laten om de gsm boven te halen. Nochtans is het verboden, veroorzaakt het ongevallen én files: smartphonefiles. Volgens nieuwe cijfers van de mobiliteitsorganisatie Touring is het eveneens de grootste ergernis bij weggebruikers.

Aan het verkeerslicht en in de file: dat zijn de momenten waarop talrijke chauffeurs een snelle blik werpen op hun smartphone. Het lijkt onschuldig, maar dat is het niet volgens Danny Smagghe, woordvoerder van Touring: “Je kent het fenomeen: mensen die te laat vertrekken als het licht op groen springt. Daardoor doen ze ettelijke seconden verloren gaan, en dan spreek je van smartphonefiles.”

Boetes

Ondanks de grote ergernis bij velen, werden er vorig jaar toch nog 98.784 boetes uitgeschreven voor smartphonegebruik achter het stuur. Dat waren er dan wel 1.625 minder dan het jaar voordien, het zijn er nog altijd énorm veel. Overtreders betalen een boete van 116 euro.
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Verplancken

  Ik gebruik mijn smartphone als GPS. Ik heb een oud autootje dat niet voorzien is van een mooie multimedia console in het midden van het dashboard. Betekent dit dat ik een boete zou krijgen voor het instellen van mijn “gps” terwijl iemand met meer centen eigenlijk hetzelfde doet maar niet beboet wordt?

 • Philippe Schoonheere

  Er is gewoon te weinig controle.

 • Louis Reynders

  Boetes zijn zeker hoog genoeg, pakkans verhogen dient er te gebeuren.

 • Karel Govers

  Boete bedrag moet vele malen hoger ,tot maal vijf .Bij recidive rijverbod & opnieuw theoretisch examen .Het loopt echt de spuigaten uit ,de mijne blijft meestal zelfs gewoon t'huis .

 • raf peeters

  Blijf gewoon staan aan lichten als je in achterruitspiegel ziet dat ze met hun mobieltje bezig zijn tot ze ophouden,veelal merken ze niet dat al 2x rood en groen was ,om te vermijden dat ze bij volgende licht in je kofferbak rijden wagens afleiding.Raar maar ze weten en zien dan plots dat ze verkeerd bezig zijn.