Politie past alcoholcontroles aan uit vrees voor coronavirus

Koen Moreau
Zoals verwacht loopt de corona-balans in ons land voort op. Er zijn de afgelopen 24 uur 60 besmettingen bijgekomen, wat het totaal aantal patiënten in ons land op 169 brengt. Niet alleen bedrijven en scholen beraden zich over hoe ze met het virus moeten omgaan, ook de politie is daar mee bezig. Zo worden procedures voor alcoholcontroles in het verkeer en paspoortcontroles op de luchthaven aangepast.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Nu het nieuwe coronavirus in opmars is, zijn ook de agenten ongerust. Vooral bij alcohol- en drugscontroles kunnen agenten in contact komen met speeksel. De federale politie neemt daarom extra veiligheidsmaatregelen voor de agenten en de bestuurders.

Speekseloverdracht

Sowieso gelden al jaren strikte veiligheidsvoorschriften voor het afnemen van alcoholcontroles, maar we hebben nu ook gevraagd aan de mensen om handschoenen te dragen wanneer zij zo’n drugtest of alcoholtest afnemen”, zegt Sarah Frederickx van de federale politie aan VTM NIEUWS. “Eigenlijk om te vermijden dat er speekseldruppels via de handen zouden kunnen worden doorgegeven. En ook de toestellen op zich zullen regelmatiger gereinigd worden ook om de speekseloverdracht zo minimaal mogelijk te houden.

Ook de luchtvaartpolitie moet bij controles alle paspoorten in handen nemen. Ook voor hen moeten er handschoenen beschikbaar zijn en moeten de agenten extra opletten.

Extra maatregelen

De politievakbond vindt de maatregel voorlopig voldoende. Agenten weigeren op dit moment nog niet om controles uit te voeren. Die blijven gewoon doorgaan. “Maar het personeel moet wel uitgerust worden met voldoende handschoenen en voldoende ontsmettingsproducten”, zegt Joery Dehaes van politievakbond ACV. “Zowel handgel als producten om de apparatuur te reinigen. Maar we moeten natuurlijk de toestand blijven opvolgen. Hoe loopt het met de besmettingsgraad in België, gaat die toenemen of niet. En zijn er dan andere maatregelen nodig of niet, dat moeten we blijven opvolgen.”

Woensdag zitten vakbonden en politie samen om te bespreken of er nog extra maatregelen komen.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carin Desmet

  @joske Zeeuw hahaha inderdaad moet kunnen... maar ze praten hier over de politie denk deze die worden getest alcohol groter kans hebben op besmetting... dus moraal van verhaal ik weiger te blazen

 • Karel Vanormelingen

  Weer de vakbond die meer gaat eisen om iets te doen waar ze al extra gevarenpriem ed voor krijgen

 • George Verbeek

  Handschoenen maken geen enkel verschil. Met een handschoen zullen ze ook iets aanraken zoals toestel, klink, daarna handschoen uit en zetten ze dat toestel wel en zit het terug aan hun handen. Dan even gezicht aanraken en prijs.

 • francois amerijckx

  Hopelijk zullen ze de toestellen niet ontsmetten met alcoholgel

 • Joske Zeeuw

  Kan de politie tijdens de controles dan ook ineens op het virus testen aub.