Pierre Van Damme: “Als vandaag goeie beslissingen genomen worden, dan hebben we vier weken tijd om het virus onder controle te krijgen”

Epidemioloog Pierre Van Damme.
VTM NIEUWS Epidemioloog Pierre Van Damme.
Een van de hamvragen is of de sociale bubbel verkleind zal worden en of dat een effect zal hebben op de coronacijfers. Volstaat dat nog vandaag? “Het is nu het moment voor maatregelen die het aantal contacten beperken”, zei epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) deze middag bij VTM Nieuws.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Met de wisselende contacten van nu is het zeer moeilijk om het virus in te dijken als er dan iets gebeurt”, legt Van Damme uit. 

Volgens Van Damme moet de bubbel beperkt worden tot een aantal vaste contacten, waarbij dat aantal niet elke week verandert. “Zo creëer je een brandgang. Als het virus dan binnen die bubbel zich begint te verspreiden, dan blijft die tenminste binnen die bubbel. Zit die erbuiten, dan gaat die een andere bubbel ook niet onmiddellijk besmetten. Bovendien helpt de maatregel ook de contacttracing als het virus binnen de bubbel blijft.

Feestactiviteiten opschorten

Een tweede belangrijke stap is volgens Van Damme “kijken naar bronopsporing in de verschillende provincies”. “In Antwerpen zijn de besmettingen gelinkt aan feestactiviteiten. We moeten dan gaan zien wat er nog kan. Misschien moeten we in bepaalde provincies verdergaan en bepaalde activiteiten opschorten. Er is heel wat spreiding gebeurd door huwelijken en geboortefeesten, misschien moeten we die even uitstellen. Het is belangrijk om niet alleen individuele contacten tegen te houden maar ook samenscholingen tegengaan.”

In Antwerpen werd al beslist om de contactbubbel te beperken tot 10 en dat gedurende vier weken. Zou die termijn van vier weken voldoende zijn om het nieuw schooljaar opnieuw normaal te laten starten? “Als vandaag goeie beslissingen genomen worden, dan hebben we vier weken tijd om het virus onder controle te krijgen. Dan kan september een normale maand zijn, voor de scholen, niet voor contacten”, besluit Van Damme.

Lees ook: 

Kan lockdown Antwerpen redden? Marc Van Ranst: “Het is al te laat. Verstrenging nodig in heel Vlaanderen” (+)

Allochtone gemeenschappen reageren op broeihaarden in Antwerpen: “Religie moet wijken voor gezondheid. Dat weten wij ook wel” (+)
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • johan debue

  Versoepelen is meer covid, verstrengen is minder covid, zo gaat het op en neer en zo zal het blijven tot er een afdoend vaccin is.Een kind van 2 jaar kon die voorspelling maken.

 • Ludo Quintens

  Die 4 weken zijn nu al naar de vaantjes bij deze prullerige aanpassingen wat een geweldige aanpassingen lijkt wel of we mogen feesten

 • Jos Nijs

  Dat bubbelgedoe is natuurlijk ook gemakkelijk om het falen van iets anders te verstoppen: de contacttracing TREKT OP NIKS. Ze weten helemaal niet waar en wie het doorgeeft. Als je natuurlijk nu iedereen opsluit in een bel van 5 personen, heb je eigenlijk geen contacttracing meer nodig !

 • kris happaerts

  men zegt elk jaar in september is er een grieppiek verspreid door de schoolgaande kinderen , dit virus is veel erger en tot 12 jarigen moeten geen mondmasker of bubbel respecteren sorry maar ik kan echt niet meer volgen

 • Marc Geerts

  Van al die experts en specialisten is er maar 1 persoon die ik ernstig neem en dat is Mr Van Damme, de rest spreekt de taal van de 6 regeringen. Bedankt voor uw kalme maar zeer goede uitspraken en waarschuwingen. Jammer dat zulke personen het land niet leiden.