Peter haalde zijn moeder (88) weg uit woonzorgcentrum: “Hier loopt ze minder risico”

Peter en zijn moeder Maya (88).
VTM NIEUWS Peter en zijn moeder Maya (88).
Peter Decuypere besliste om zijn moeder Maya (88) weg te halen uit het Kortrijkse woonzorgcentrum waar ze verbleef - tegen het advies van het Agentschap Zorg en Gezondheid in. Hij gelooft dat zijn moeder bij hem thuis minder risico loopt. “Hier heeft ze veel minder contact met anderen”, zegt hij. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Tegenwoordig woont de 88-jarige Maya weer even bij haar zoon Peter in. Een weloverwogen beslissing, vertelt Peter in VTM NIEUWS. “In het woonzorgcentrum denk ik dat je net iets meer risico hebt om het coronavirus op te lopen dan hier. Dit is een omgeving waar we volledig afgesloten zijn van de buitenwereld, waar ze minder contact heeft met anderen”, verklaart hij. 

Het is toegelaten om een familielid uit een woonzorgcentrum te halen en thuis op te vangen, hoewel het Agentschap Zorg en Gezondheid dat afraadt. Volgens het agentschap is het besmettingsgevaar in een woonzorgcentrum is niet per se groter. Bovendien zou het kunnen dat je een besmet persoon in huis haalt of dat je de andere onbedoeld zelf besmet, klinkt het.

Klinken niet aanraken

Peter beseft dat het niet voor iedereen mogelijk is om een familielid thuis op te vangen, maar dat het zo wordt afgeraden wordt, vindt hij vreemd. Hij neemt extra maatregelen om zijn moeder te beschermen. “We laten alle deuren openstaan, behalve de voor- en achterdeur, zodat we de klinken niet moeten aanraken.” Verder heeft hij ook telkens ontsmettingsmiddel bij en houden ze afstand van elkaar. 

Moeder Maya vindt het prima, maar wil na de coronacrisis ook terug naar het woonzorgcentrum. “Omdat ik mij daar ook goed voel”, glimlacht ze. 

Moeder Maya (88).
VTM NIEUWS Moeder Maya (88).41 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Devester Dirk

  Zeer goed gedaan. Heb hetzelfde gedaan met mijn oma. Vieren volgende week haar verjaardag thuis 105.

 • Bart De Graeve

  Fijn dat hij dat kan. Maar natuurlijk moet de overheid er voor zorgen dat dit niet nodig is. En dat hebben ze tot nu toe nagelaten.

 • Agnes Desmet

  Het is je moeder, het is je vader. Mensen die vroeger alles voor je deden, ooit keren de rollen zich om en doe je je luizige plicht, met heel veel plezier en genegenheid. Het leven verandert enorm als er iets met je ouders gebeurt. Als het voor hem mogelijk is, waarom niet?

 • Frans Van Hoyweghen

  Ja goed maar in al die reportages die ik al gezien heb staan ze bij mensen met grote livings en grote tuinen dus geen sukkelaars, doet dat maar als je een klein appartementje hebt.

 • ludo verbueken

  ik vind dat heel tof man als ik mijn ouders nog zou hebben dan had ik dat ook gedaan top man chapo