Nog twee andere sabotagepogingen in Doel 4: gerecht doet ultieme oproep in zoektocht naar dader

photo_news
Het VTM-opsporingsprogramma FAROEK gaat morgenavond op zoek naar de dader van de sabotage in Doel 4. Afgelopen zomer was het vijf jaar geleden dat een saboteur in de kerncentrale toesloeg. Intussen blijkt dat er eerder nog twee andere incidenten plaatsvonden. Omdat er na al die tijd nog steeds geen verdachte in het vizier van politie en gerecht is, richten die een oproep aan de kijkers.

Op dinsdag 5 augustus 2014 rond 11 uur in de voormiddag zette een onbekende met opzet een veiligheidsklep van een olietank van Doel 4 open, waardoor in enkele minuten tijd 65.000 liter smeerolie wegliep uit de stoomturbine. Dat zorgde ervoor dat de turbine oververhit raakte en volledig vastliep. De kernreactor werd automatisch stilgelegd, en bleef ruim vier maanden buiten gebruik.

“Het onderzoek door het federaal parket werd opgestart als een terroristische aanslag”, zegt presentator Faroek Özgünes. “Nu gaan de onderzoekers uit van een sabotagedaad gepleegd door iemand die er werkte en toegang had tot de zwaar beveiligde machinekamer.” Omdat de sabotage gebeurde in het niet-nucleaire gedeelte van de kernreactor, had deze gelukkig geen gevolgen voor de veiligheid. De economische schade echter liep op tot 100 miljoen euro. “Intussen blijken er in de weken voor de sabotage nog twee onverklaarbare incidenten zijn geweest die wijzen op een moedwillige handeling om de werking van de kerncentrale te verstoren”, weet Özgünes. De programmamaker spreekt  in de uitzending met personeelsleden van Doel 4, onder meer over de gevolgen van het incident die zij nu nog dagelijks ondervinden. Het federaal parket geeft een stand van zaken van het gerechtelijk onderzoek en doet een oproep naar kijkers om informatie. FAROEK toont daarvoor onder meer een robotfoto van een verdachte. 

De uitzending is op dinsdag 5 november vanaf 21.30 uur te zien bij vtm. 
75 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Beatreis Sook

  Je wandelt daar binnen en buiten als in een kerk en natuurlijk kan het niet anders dan dit is het werk van een migrant. Enfin , ik herhaal maar wat ik hier lees.

 • joannes Roderigas

  zijn die onderzoekers hun zakken bijna gevuld? want gezocht word er blijkbaar niet hard.

 • Gilbert Vermeersch

  Het was een mol, maar dan wel een intelligente en met kennis van zaken, die gelukkig, voor ons, wist wat hij deed? Opdrachtgever onbekend?

 • Stef Janssens

  Staan hier geen militairen voor de deur?

 • Marc Spandel

  Ik vraag me af hoe het in dit super beveiligde systeem mogelijk is, dat op zo een belangrijke kraan de hendel 90 graden fout kan gemonteerd worden! Normaal gezien zou dit onmogelijk moeten zijn! Foute (goedkopere) kraan geplaatst? Waarom heeft het zo lang geduurd om deze fout te vinden? Een werknemer proberen opzadelen met de schuld van de 'verantwoordelijke'?