Mondmaskerplicht overal goed opgevolgd: “Er is geen discussie meer of het moet of niet, iedereen doet het”

VTM NIEUWS
De Vlaming heeft geen probleem met de verplichting om mondmaskers te dragen in alle winkels, en op nog heel wat andere plaatsen zoals bioscopen en gebedshuizen. Die verplichting is sinds vanmorgen van kracht. In de winkels en warenhuizen die VTM NIEUWS vanochtend bezocht, droeg iedereen een mondkapje zoals het hoort. Winkelgangers hebben daar ook geen enkele moeite mee.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

VTM NIEUWS trok deze ochtend naar de Carrefour in Zemst waar iedereen, op één iemand na, een masker droeg. Voor Guy Vandeperren mocht het al veel eerder verplicht worden: “Ik ben blij, niet alleen voor mezelf, ook voor de andere mensen. Het is tenslotte een bescherming voor uzelf, maar ook voor anderen. Dus ik vind het helemaal terecht. Er is geen discussie meer of het moet of niet, iedereen doet het en dat is heel goed.”

Ann Michiels droeg tot voor kort nog geen masker, maar heeft nu geen enkele moeite meer met de verplichting. “Als het niet verplicht is, doet bijna niemand het. Een goede beslissing, zeker nu je met meer mensen binnen mag", klinkt het.

Alle supermarktketens verklaarden gisteren tevreden te zijn met de mondmaskerplicht, zo ook winkelmedewerker Guy Sielens: “Ik vind het zeer positief omdat het een veiliger gevoel geeft.”

250 euro boete

Wie toch geen mondmasker draagt, riskeert een fikse boete. Voor winkelgangers kan een boete 250 euro bedragen. Voor handelaars kan een boete zelfs oplopen tot 750 euro. Wie als klant of burger de regels blijft overtreden, riskeert boetes tot 4.000 euro of zelfs een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden. Ook een rondvraag van VTM NIEUWS in Antwerpen, Leuven, Gent en Brugge blijkt de politie de eerste dagen nog geen boetes gaat uitdelen. De bedoeling is om eerst te sensibiliseren, klinkt het. Alleen als bij mensen die blijven weigeren of bij incidenten gaat de politie verbaliseren.

Ook in andere winkels wordt de verplichting goed opgevolgd. Handelsfederatie Comeos heeft dan ook nog geen meldingen gekregen van incidenten. Het bewijst dat er een algemeen draagvlak voor het dragen van de mondmaskers in winkels is. Er wordt niet verwacht dat de handelaar zelf de controle uitvoert. Shopverantwoordelijke Erwin Aters: “We gaan de klanten altijd vriendelijk aanspreken om te vragen om een mondmasker te dragen.”

Colruyt zal klanten zonder mondmasker een week lang ‘depanneren’, Carrefour dit weekend en Aldi enkel vandaag. Enkel bij Delhaize wordt indien nodig de politie ingeschakeld, Aldi zei op de burgerzin van de klant te rekenen.

Mondmaskers zijn nooit verplicht voor kinderen jonger dan twaalf. Er zijn ook bijzondere bepalingen voor mensen die om medische redenen geen masker kunnen dragen. Zij moeten dan een gezichtsscherm dragen.

Lees ook:

Het coronavirus grijpt wereldwijd steeds onbeheersbaarder om zich heen (+)

Mondmasker in bioscoop mag alleen af om te eten of te drinken in filmzaal
69 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Monika Pallova

  4 maanden achter pandemie :-) , te laat :-)

 • Gino Sinnesael

  Er zal altijd wel een "specialist" zijn ergens ter wereld die mondmaskers maar niets vindt. Dat onze regering zich verbergt achter de visies van specialisten is wellicht enkel een voorwendsel om de nul-stock te verdoezelen, en een bewijs van non-leadership in het nemen van duidelijke beslissingen. Steeds deze grijze zones is voor niets goed!

 • Benny Marcelo

  Vanmorgen bij de bakker ene zijn masker vergeten, hij kwam evengoed de winkel binnen.

 • Guy Soetewey

  Nog maar eens het bewijs dat de mens leiding nodig heeft. Het grijs waarin onze politici uitblinken is de slechtste manier om belangrijke problemen op te lossen. Soms is wit en zwart beter en zeker in randdossiers.

 • Mario Maes

  Ik heb vandaag heel hard gelachen met de mondmasker als ik 5 mensen in de winkel heb gezien die het juist op had was veel trouwens was er ook weinig volk in plaats van aanschuiven kon ik direct een karretje nemen